Geluk is voor zowat 50 procent genetisch bepaald, 10 procent wordt bepaald door concrete leefomstandigheden, de overige 40 procent is "maakbaar", dat ligt maw. in onze eigen handen. En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ons gelukkiger voelen? Dat gaat de KU Leuven, samen met gelukexpert Leo Bormans, nu onderzoeken.
Waarom constant gelukkig zijn een fabeltje is
Ons brein reageert dan ook actiever op negatieve dan op positieve foto's, blijkt uit onderzoek – simpelweg om ons te beschermen tegen wat ons in gevaar kan brengen. Ons brein is dus niet gemaakt om ons altijd blij te doen voelen, en dat heeft nog een doel: motivatie.
Wat is een gelukkige relatie? Heel simpel, dat is een relatie die je energie geeft en waar jij en de ander zich goed bij voelen. Het geheim van een gelukkige relatie is dat je jezelf blijft en de ander ook zichzelf laat blijven.
Het is onze manier van denken die ons geluk bepaalt. Je creëert je eigen geluk door anders in het leven te staan: meer kansen signaleren, dankbaar zijn voor wat je hebt, beter luisteren naar je intuïtie. Dit kun je bereiken met praktische oefeningen of via een zelfhulpclub.
Een leven waarin je plezier, positiviteit en goedheid ervaart. Een leven vol hoop en vertrouwen. Jij kan groeien en meer geluk ervaren.
Geluk zit in acceptatie.
Het zit dus in de acceptatie van jezelf en de acceptatie van je leven – op dit moment. Geluk is het accepteren van het goede, terwijl je verder groeit in de richting die nog beter bij je past.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Gelukkige mensen leven langer, gelukkig zijn beschermt tegen stress en gelukkige mensen hebben een leuker sociaal leven. Het is dus goed voor je gezondheid om gelukkig te zijn.
Echter, 'de dingen' in ons leven zorgen maar voor een heel klein deel voor onze geluksgevoelens. Het grootste deel wordt bepaald door onze levenshouding, onze verwachtingen en mindset. Voor een deel is een positieve levenshouding genetisch bepaald, maar voor zo'n 40 % kan je geluksgevoelens beïnvloeden met gedrag.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 40% tot 50% van ons geluksniveau genetisch is bepaald. Je zou het dus pech of mazzel kunnen noemen wanneer dit wel of niet voordelig voor je heeft uitgepakt. Daarnaast is er nog ongeveer 50% waar jij zelf invloed op kan uitoefenen.
Gelukkiger met goede relatie
Ook het hebben van een relatie gaat samen met de mate van geluksgevoelens. Van de Nederlandse volwassenen met een partner voelt 92 procent zich gelukkig, van degenen zonder partner 79 procent. Voor het ervaren geluk is de kwaliteit van de relatie echter ook van belang.
In 2016 vond 88 procent van de Nederlandse bevolking zichzelf een gelukkig mens. Dit aandeel is over de jaren heen stabiel gebleven. Iemands persoonlijkheid blijkt daarbij samen te hangen met het geluksniveau. Verwacht werd dat vooral extraversie en neuroticisme direct in verband te brengen zijn met geluk.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Finland bezet voor de vijfde keer op rij de nummer 1-positie. Het land heeft dit volgens de onderzoekers vooral te danken aan economische voorspoed, een hoge en gezonde levensverwachting en een groot vertrouwen in elkaar.
Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.
Singles zouden eenzamer, minder gelukkig en zelfs minder gezond zijn. Uit een flink aantal recente studies blijkt echter dat hoewel mensen inderdaad het best gedijen bij diepgaand contact met anderen, lang niet iedereen een partner nodig heeft om een gelukkig, vervullend en gezond leven te leiden.
Hieronder staan enkele belangrijke kenmerken van een gelukkige relatie: Jullie respecteren elkaars ruimte en privacy. Jij en je partner begrijpen elkaars behoeften. Jij en je partner kunnen quality time doorbrengen met vrienden en familie.
Doorheen de eeuwen zijn mensen al altijd met 'geluk' bezig geweest. De laatste jaren lijkt er echter sprake van een ware 'gelukshype'. De opvatting dat geluk 'maakbaar' is en dat je zelf moet werken aan je geluk, is vandaag de dag wijdverspreid. Mensen maken meer dan ooit keuzes in functie van hun geluk.