Een black-out is het volledig instorten van het elektriciteitsnet omwille van een stroomonevenwicht. Een afschakelplan is het gecontroleerd uitschakelen van een gebied om een black-out te voorkomen.
1) tijdelijke stoornis in de hersenen die vrij plotseling opkomt en die ervoor zorgt dat iemand bv. kort zijn bewustzijn, geheugen, concentratie of gezichtsvermogen verliest 2) tijdelijke stroomstoring, meestal in een vrij groot gebied 3) tijdelijke uitschakeling van alle lichten op een theaterpodium, bv.
Een black-out is een tijdelijke stoornis van de hersenen. De informatie uit het kortetermijngeheugen wordt dan niet doorgegeven aan het langetermijngeheugen. Met andere woorden: bij een black-out kan men zich niet meer herinneren wat er gebeurd is. Indien dit vaker optreedt, kan het schadelijk zijn voor de hersenen.
Naast een hartziekte zijn de meest voorkomende oorzaken van bewustzijnsverlies een reactie op emotie of vermoeidheid, plotseling gaan staan (uit bed komen), of een neurologische aandoening zoals epilepsie. Overigens blijft de oorzaak van regelmatig terugkerend bewustzijnsverlies soms onduidelijk.
Hoe lang kan een black-out duren? Twee gevallen zijn mogelijk: Ofwel kan het net worden heropgebouwd door te steunen op de netten van de buurlanden: in dat geval beschikken de eerste klanten na 4 uur terug over elektriciteit, de laatste na 8 uur.
Voor een normaal huishouden geldt dat je minimaal 4 uur zonder stroom moet hebben gezeten door een stroomstoring wil je hier een vergoeding voor krijgen. Je kunt op de site van de netbeheerder vaak een overzicht vinden van opgeloste storingen, daar kun je zien hoelang de storing daadwerkelijk duurde voor de hele buurt.
Bij een black out door overmatig alcoholgebruik heb je het gevoel dat er een gat in je geheugen zit. Op het moment van drinken leek er niets aan de hand, maar de volgende ochtend kan je je niets meer herinneren. Je weet niet meer wat je gedaan of gezegd hebt en wat er gebeurd is.
Symptomen van geheugenverlies
Naast het verlies van je geheugen, kun je geheugenverlies ook herkennen aan andere symptomen: Desoriëntatie/verwarring. Ongecoördineerde bewegingen (bijvoorbeeld meerdere malen tegen een tafel aanstoten). Valse herinneringen.
Het korsakov syndroom is aan een aantal symptomen te herkennen: Geheugenverlies: iemand kan zich dingen die kort geleden zijn gebeurd niet meer herinneren. Oude herinneringen blijven vaak beter bewaard. Moeite met tijd en plaats: iemand kan moeite hebben om gebeurtenissen in chronologische volgorde te plaatsen.
Met Out gaan wordt bij GHB meestal bedoeld dat iemand in een comateuze slaap valt. Dit kan al bij een lage dosering gebeuren. Deze comateuze toestand duurt 3 tot 4 uur.
Maar gelukkig kunnen we ons voorbereiden op een blackout. Zorg dat je weet wat je voor, tijdens en na een stroomstoring moet doen. Maak een noodplan voor het gezin en zorg dat iedereen weet wat hij moet doen als het zo ver is. Schaf een noodpakket aan, zodat je in ieder geval voorzien bent voor minimaal 72 uur.
Wanneer je veel alcohol drinkt, kan het zijn dat je je de volgende dag niet meer alles herinnert wat er gebeurd is. Deze vorm van geheugenverlies door alcohol noemt men een black-out. Overmatig gebruik van alcohol kan ook dementie veroorzaken.
Een black out is een signaal dat je in te korte tijd veel te veel alcohol hebt genuttigd. De schade die ontstaat door een black out is serieus en kan op de lange termijn voor blijvende geheugenproblemen zorgen. Mensen die vaker last hebben van black outs zijn daarnaast vaak extra gevoelig voor de effecten van alcohol.
Als iemand zich zorgen maakt, veel stress heeft of veel piekert, is er in de hersenen tijdelijk minder ruimte voor andere dingen. De geheugenklachten verdwijnen weer als de zorgen minder worden.
Met name vitamine B3 (niacine) en B11 (foliumzuur) zijn essentieel om hersenmist en vergeetachtigheid tegen te gaan.
Ongeveer 75% van de mensen met hersenschade herstelt in een bepaalde mate als ze de juiste behandeling krijgen. Naar schatting herstelt 25% uiteindelijk helemaal, 25% gedeeltelijk en nog eens 25% enigszins (Cox et al., 2004). 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt - ondanks behandeling - niet.
Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen. Ook kun je psychische problemen als depressie, angst, psychoses en agressie krijgen.
Alcohol is slecht voor je hersenen. Als iemand lange tijd zwaar drinkt (meer dan 25 standaardglazen alcohol per week), loopt hij of zij risico op hersenbeschadiging. Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties.
Doe het eten in de koelkast en eet het binnen 2 dagen op. Is eten echt zacht en ontdooid, gooi dan je kwetsbare producten zoals vlees en vis, weg. Voor andere producten geldt: eet ze zo snel mogelijk op, het liefst dezelfde dag nog.
Voedsel bewaren
Haring of spek pekelen door het in zout te leggen, zorgt ervoor dat je het langer kan bewaren en heeft bovendien geen negatief effect op de smaak. Hetzelfde voor het roken van vlees, vis en kaas. Sommige groenten, fruit en zelfs soorten vlees kan je ook drogen, zodat deze niet kunnen bederven.
In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat: Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen.
Telefooncentrales kunnen uitvallen, mobiele communicatie raakt mogelijk overbelast en kan binnen enkele uren uitvallen, cv-installaties werken niet meer, de druk in de waterleiding kan wegvallen en bedrijven kunnen geen diensten meer leveren of niet meer produceren.