Sterker nog: het is zeldzamer wanneer beide borsten even groot zijn. Normaal gesproken zijn borsten asymmetrisch. Bij sommige vrouwen kan dit een hele cupmaat schelen. De vorm kan ook nog per borst anders zijn, omdat borsten groeien door wisselingen in vochthuishouding en bloedtoevoer.
Je linker borst is (bijna) altijd groter dan de rechter!
Dit is waarschijnlijk omdat deze borst dichterbij je hart zit en er dus meer bloed doorheen gepompt wordt. Plus dat het dus ook als een soort kussentje functioneert voor het hart dat er onder ligt.
Een zwangerschap of de menopauze hebben wellicht invloed op de vorm en grootte van de borsten. Ongelijke borsten worden mogelijk veroorzaakt door aangeboren factoren, bijvoorbeeld door over- of onderontwikkeld borstklierweefsel van één borst. Ongeveer twee jaar na de eerste menstruatie beginnen borsten te groeien.
JA.
Normaal gesproken zijn borsten asymmetrisch. Bij sommige vrouwen kan dit een hele cupmaat schelen. De vorm kan ook nog per borst anders zijn, omdat borsten groeien door wisselingen in vochthuishouding en bloedtoevoer.
Met behulp van een borstverkleining van de grote borst, een borstlift, een borstvergroting van de kleine borst met een implantaat of lipofilling kunnen ongelijke borsten gelijk worden gemaakt.
Geen enkele vrouw heeft twee precies dezelfde borsten. Borsten veranderen ook naarmate je ouder wordt. De behamaat kan wel zes keer veranderen in het leven van een vrouw. De grootte, vorm en zelfs de kleur passen zich aan.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Met behulp van een borstverkleining van de grote borst, een borstlift, een borstvergroting van de kleine borst met een implantaat of lipofilling kunnen ongelijke borsten gelijk worden gemaakt.
Een tubulaire borst is een afwijkende vorm waarbij vaak met name de onderkant van de borst onvoldoende is aangemaakt. Ook kan de tepelhof gevuld zijn met borstweefsel waardoor die ten opzichte van de borst erg naar voren staat.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Na de menstruatie nemen de klachten weer af. Tijdens de overgang kan mastopathie verergeren, weggaan of zelfs voor het eerst beginnen. De oorzaak van mastopathie is niet bekend, maar men denkt dat hormonen een rol spelen. Meestal gaat de mastopathie na de overgang over.
Borsten dikker en gespannen
Dit gebeurt als er meer vrouwelijke hormonen in uw bloed zitten. Bijvoorbeeld voordat u ongesteld wordt of als u zwanger bent. Ook in de pil zitten vrouwelijke hormonen. Als uw borst ook warm en rood is en pijn doet, kan dit een ontsteking zijn.
Bij mastopathie heeft u borstklachten zonder ernstige oorzaak. U heeft pijnlijke en gespannen borsten. Uw borsten kunnen hard zijn en u kunt knobbels voelen. Er kan vocht uit uw tepels komen.
Bij mastopathie zijn één of meer knobbels, strengetjes, schijfjes of brokjes in het borstweefsel te voelen. Het borstklierweefsel voelt daarbij vaak onregelmatig aan. De borsten kunnen heel gespannen zijn en groter worden. Soms is er afscheiding uit de tepel(s).
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
De ziekte van Paget ontstaat door kwaadaardige tumorcellen. Symptomen van de ziekte van Paget zijn onder andere een jeukende tepel of bultjes op tepel. De diagnose wordt vaak laat gesteld omdat de ziekte lijkt op een huidaandoening. De behandeling hangt af van de hoever de tumor is uitgezaaid.
Tubulaire borsten zijn er in veel verschillende vormen en maten. Vaak gaat het om één borst, soms om allebei en ze zijn dan vaak ongelijk. Een aangedane borst is meestal te klein, waarbij vooral aan de onderkant te weinig borst aanwezig is. Er is daar dan geen mooie ronde vorm en de onderkant is "te kort".
Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is en wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn.
Vervellen of schilferen van de tepel – Als je ziet dat je tepel vervelt of schilfert, maak dan een afspraak met je dokter. Vervellen of schilferen van de tepel kan duiden op een ziekte genaamd Ziekte van Paget van de tepel.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
Een cyste kan bijvoorbeeld ontstaan door een verstopping in een uitvoergangetje van een melkklier. Vooral als er spanning op staat is een cyste goed voelbaar als een ronde, stevige knobbel die ook pijnlijk kan zijn. Er kunnen verschillende cysten in één of beide borsten voorkomen.
Vooral wanneer een cyste op spanning staat is deze voelbaar als een gladde, ronde, stevige en beweeglijke afwijking. Cysten kunnen vrij plotseling ontstaan. Ze kunnen tot enkele centimeters groot worden. Vaak worden ze na verloop van tijd vanzelf weer kleiner of verdwijnen.
Een cyste kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van een melkklier. Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen. Cysten kunnen 'knappen', leeg geprikt worden of onbehandeld blijven.