In zeer korte tijd ontstond er plotseling een enorme hoeveelheid verschillende dino's. Planteneters eten planten, en daarvoor hebben ze heel andere tanden nodig dan vleeseters voor vlees.
De eerste dinosauriër was een kleine tweevoetige vleeseter. Die was de directe voorouder van de twee hoofdgroepen waarin alle andere dinosauriërs onderverdeeld kunnen worden: de Saurischia (waaronder de vogels) en de Ornithischia. In deze beide groepen ontwikkelden zich al snel ook plantenetende soorten.
De eerste dinosauriër die we tegenkomen is een herbivoor, de brachiosaurus. Misschien ken je hem nog als de reusachtige dino met lange nek in Jurassic Park. Hij heeft lange dunne tanden aan de voorkant zodat hij bladeren van bomen af kan schrapen.
Er hebben honderden soorten dinosauriërs geleefd. Zij hadden allemaal 4 poten, een lange staart, een dikke huid en ze leefden op het land. De kleur van de dinosauriërs is aan niemand bekend. Maar men neemt aan dat ze een schutkleur hadden, zodat ze goed pasten in hun leefomgeving.
Dinosauriërs hebben zo'n 165 miljoen jaar geleefd, kunnen wij mensen het ook zo lang uithouden? - NEMO Kennislink.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
Maar er waren ook beruchte vleeseters (carnivoren), zoals de Tyrannosaurus Rex. Deze was ongeveer zo groot als een dubbeldekker en had een stuk of 50 vlijmscherpe tanden, elk zo groot als een banaan. Hij had drie tenen, met een grote klauw aan elke teen, en die waren een halve meter lang.
Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo'n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor.
Ze denken onder meer dat het door een grote meteoriet inslag gekomen kan zijn, door vele vulkaanuitbarstingen en of door het veranderde broeikaseffect. Maar voor dat dit alles gebeurde en nog voor het ontstaan van de dinosaurussen bestonden er al andere diersoorten op Aarde.
De kip is wel vaker de pineut als proefdier. Alle vogels stammen af van de dinosaurus, maar de kip lijkt genetisch nog het meest op een dinosaurus.
Uit simpele oerreptielen ontstonden de meest fantastische vormen: langnekken, lichtvoetige raptors, hoorndragers tot gevreesde vleeseters als Tyrannosaurus rex. Tussen 250 en 66 miljoen jaar geleden regeerden ze op aarde.
Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.
Vogels zijn de enige dieren van de stamboom van de dinosauriërs die deze ramp hebben overleefd, en de ecologische niches die door het verdwijnen van de dinosauriërs overbleven, werden optimaal benut door de vroege zoogdieren, de voorlopers van de primaten en de mens.
De typesoort is Quetzalcoatlus northropi. De soort is met een vleugelspanwijdte van tien meter het grootste vliegende dier uit de wereldgeschiedenis waarvan goede resten verzameld zijn. Het eerste en tot nog toe grootste exemplaar werd in 1971 gevonden in Texas.
De diplodocus, of langnek, leefde zo'n 150 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika. Hij at alleen planten en kon wel 25 meter lang worden. Hij woog zo'n 12.000 kilo. Dat is net zo zwaar als 3 volwassen olifanten bij elkaar.
Met deze opzichtige veren die zich voornamelijk op de armen en staart bevonden, zwaaiden de dino's tijdens een paringsdans parmantig mee in het rond. De veren waren dus voornamelijk bedoeld om aantrekkelijker te lijken voor een vrouwtje.
Nigersaurus was een herbivoor met een zeer uitzonderlijk brede bek, waar, inclusief vervangingstanden, ook nog eens vijfhonderd tot zeshonderd tanden in stonden.
De 'echte' gaviaal heeft in beginsel altijd meer dan 100 tanden.
Waar of niet waar? Misschien geloof je het niet, maar het is echt waar. Een slak kan meer dan 25.000 tanden hebben en de haai heeft er maar 3000. De tong van een slak is bedekt met heel veel kleine tandjes.
Nee. Want de dinosaurus is er niet meer, maar de genen van het dier zijn niet helemaal verdwenen. De dino's leven eigenlijk voort in de directe afstammelingen van de dinosaurus: vogels. “Vogels zijn levende dinosaurussen,” concludeert Horner.
Er zijn in Nederland niet veel resten van dinosauriërs gevonden. Mogelijk zijn ze er wel, maar de afzettingen uit het Krijt, het dinotijdperk bij uitstek, liggen erg diep. Alleen in Zuid-Limburg komen (zee-)afzettingen uit het Krijt aan het oppervlak.
66 miljoen jaar geleden sloeg een gigantische meteoriet in op de plek waar zich nu het Mexicaanse schiereiland Yucatan bevindt. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de meteoriet verschillende zware aardbevingen veroorzaakte, wat op zijn beurt vloedgolven teweegbracht.