Wat als koper afzien van koop huis?

Als de koper gebruik maakt van zijn bedenktijd of de ontbindende voorwaarden, dan krijgt hij zijn geld gewoon terug (of de bankgarantie wordt beëindigd). Blijft hij in gebreke, dan moet hij vaak een boete betalen. Die boete is meestal even groot als het bedrag van de waarborgsom. De koper raakt zijn geld dus kwijt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Wat als koper zich terugtrekt?

Terugtrekken binnen de wettelijke bedenktijd

De koper van uw huis heeft volgens de wet drie dagen bedenktijd. Bovendien is het mogelijk om in het koopcontract een langere bedenktijd af te spreken. Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op forsyte.nl

Kun je onder koop huis uit?

Na de drie dagen bedenktijd is de aankoop - mits anders beschreven in het koopcontract – definitief. Na deze bedenktijd kun je nog steeds onder het koopcontract uitkomen, maar ben je verplicht om een boete betalen van 10% van de verkoopprijs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hofstedemakelaardij.nl

Kun je onder een getekend koopcontract uit?

De dag nadat beide partijen in het bezit zijn van het getekend voorlopig koopcontract gaat eerst de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Jullie mogen dan het koopcontract zonder redenen ontbinden. Hierbij geldt dat minimaal twee van de drie dagen werkdagen moeten zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheek24.nl

Wat als de verkoper toch van het koopcontract af wil?

Indien de koopovereenkomst is ondertekend en de verkoper geen beroep meer kan doen op een ontbindende voorwaarden, dan kan de verkoper in beginsel niet meer van de koop af. De verkoper dient zijn verplichtingen uit de koopovereenkomst na te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op houthadvocaat.nl

Afzien van een koophuis - De koopovereenkomst ontbinden

21 gerelateerde vragen gevonden

Kan verkoper huis zich terugtrekken?

Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op interpolis.nl

Kan je als koper terugkomen op een bod?

Wil je later terugkomen op je bod, dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Breng je schriftelijk of via elektronische weg een bod uit, dan kan je best aangeven hoeveel tijd de verkoper heeft om erop in te gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onesto.vlaanderen

Hoe ontbind je een koopovereenkomst huis?

Als jij het contract wilt ontbinden, moet je dit schriftelijk, via gangbare communicatiemiddelen, aan de verkopende partij laten weten. Dit moet uiterlijk op de eerste werkdag na de datum waarvan in de ontbindende voorwaarde sprake is. De ontbindende voorwaarden zijn overigens niet eindeloos geldig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bieb.knab.nl

Kan ik nog van mijn aankoop af?

Als u iets in een winkel koopt, geldt er geen bedenktijd. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een bankstel of keuken. Als u het product dan niet meer wil, kan de verkoper annuleringskosten vragen. Soms staan deze annuleringskosten in uw koopovereenkomst of algemene voorwaarden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoe kan ik een koop ontbinden?

Koopovereenkomst schriftelijk ontbinden

Schrijf de verkoper dan een brief. Zeg dat de verkoper het product niet heeft kunnen repareren. Of dat hij geen nieuw product wil geven. En dat u daarom de koopovereenkomst wilt ontbinden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe vaak trekken kopers zich terug?

Nee, de koper heeft een wettelijke bedenktijd van 3 dagen maar dat geldt niet voor de verkoper. Als het koopcontract eenmaal getekend is, kan hij de koop niet meer terugdraaien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weblog.moneywise.nl

Wat als je kosten koper niet kunt betalen?

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om meer dan 100 procent van de woningwaarde te lenen voor je hypotheek. Dit betekent dat je de kosten koper niet meer kun meefinancieren in 2022. De kosten koper dien je dus te betalen van eigen geld. Als je onvoldoende spaargeld hebt, kan een schenking mogelijk een uitkomst zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheker.nl

Hoe vaak krijgt koper financiering niet rond?

Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor. Dan is het wellicht nodig om kritisch door te vragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cournot.nl

Hoe lang kun je een koop ongedaan maken?

Als je iets in een winkel hebt gekocht is het wettelijk gezien zo: koop is koop. Ga in gesprek met de winkelier en kijk of je er samen uit kunt komen als je spijt hebt van een aankoop. Als je je aankoop online, telefonisch of aan de deur hebt gedaan geldt er een wettelijke bedenktijd van 14 dagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Kun je onder een bod uit?

U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden. Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoe lang blijft een bod op een huis geldig?

Het aantal dagen dat het bod geldig is (drie tot vijf dagen).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wonenonline.nl

Heb je altijd recht op herroepingsrecht?

De consument heeft het recht om binnen 14 dagen na de dag van ontvangst van de gehele bestelling (door de consument zelf of een door hem aangewezen derde) aan de verkoper te laten weten dat hij af wil zien van de koop. Dit heet herroepen of ontbinden. U mag ook een langere termijn bieden, maar dat hoeft niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ictrecht.nl

Kan ik een voorschot terug eisen?

Redelijke termijn. Maak je vooraf geen afspraken over een termijn voor de uitvoering spreekt de wet over een 'redelijke termijn'. Als het bedrijf zich niet aan die redelijke termijn houdt heb je als consument ook het recht om het contract te ontbinden en een volledige terugbetaling van je voorschot te eisen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radio2.be

Hoe bindend is een koopovereenkomst?

Het opstellen van een koopovereenkomst

Na het ondertekenen van de koopovereenkomst is de verkoop van de woning definitief. Wel geldt er een wettelijke bedenktijd en zijn de ontbindende voorwaarden van kracht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op internetmakelaar.nl

Wat met voorschot als koop niet doorgaat?

Een voorschot bewijst dat de koper de verkoop van je huis of het appartement ernstig neemt. Mocht er alsnog iets fout lopen en je moet als verkoper een gerechtelijke procedure opstarten tegen de koper, dan kan het voorschot eventueel als schadevergoeding dienen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.immoweb.be

Wat als koper waarborgsom niet gestort?

Stel dat de koper de koopsom of de waarborgsom op de afgesproken datum niet heeft betaald. Dan moet je hem formeel 'in gebreke stellen'. In het koopcontract staat welke afspraken je hierover hebt gemaakt. Meestal staat erin dat je de koper een brief moet sturen waarin je hem erop wijst dat hij in gebreke blijft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitgeester-notariaat.nl

Wat zijn verborgen gebreken in een huis?

Verborgen gebreken zijn gebreken die je pas na de koop van het huis ontdekt. Denk aan een ernstige lekkage in de badkamer. Als eigenaar ben je hiervoor zelf verantwoordelijk. In principe komen alle kosten voor het oplossen van (verborgen) gebreken na de overdrachtsdatum voor jouw rekening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Kan verkoper zich terugtrekken na compromis?

Bij ontbinding van het compromis heb je toestemming nodig van de rechter. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de verkoper je reeds geaccepteerde bod wilt intrekken na het ondertekenen van het compromis, omdat die bijvoorbeeld een hoger bod heeft ontvangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oximo.be

Is een compromis bindend voor de koper?

In een compromis stellen koper en verkoper – zonder tussenkomst van de notaris – een overeenkomst op. Het is dus eigenlijk een onderhandse schriftelijke bezegeling die later dient als basis voor de notariële akte. In tegenstelling tot wat sommigen denken is er geen weg terug, het compromis is bindend.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zimmo.be

Is een bod op tweedehands bindend?

Wat zijn de regels van het bieden? Een bod is niet bindend. De adverteerder is niet verplicht om het hoogste bod te aanvaarden en hij mag een bod ook verwijderen. Ook als bieder mag je jouw bod weer intrekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op help.2dehands.be

Populaire vragen

Volgende artikel  
Hoe groot is leger Finland?