Tofu, tempé en hummus zijn bewerkte peulvruchten. Tofu en tempé zijn gemaakt van de sojaboon, en hummus is gemaakt van kikkererwten. Tahoe is hetzelfde als tofu. Je komt deze naam tegen in Indonesische recepten.
Tofu (ook wel tofoe of tahoe) is een eiwitrijke en caloriearme vleesvervanger. Het wordt gemaakt uit gestremde sojamelk, zoals kaas uit gestremde melk wordt gemaakt.
Tofu is een gezonde keuze, omdat het eiwitrijk, caloriearm voedsel is voor mensen die willen afvallen, zegt Proctor. Tofu levert eiwitten met minder calorieën dan rood vlees. In 85 gram van de volgende producten vind je: Stevige tofu: 17,3 gram eiwit, 144 calorieën, 1,3 gram onverzadigd vet.
Peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kidneybonen, kikkererwten en linzen zijn een gezonde en duurzame vervanger voor vlees. Dit geldt ook voor bewerkte peulvruchten zoals tofu en tempé. Ze bevatten net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1.
Gebruik ook je gezonde verstand en eet niet teveel en niet iedere dag tofu. Tofu is interessant voor vegetariërs en veganisten omdat het zeer rijk is aan eiwitten en zaken als ijzer en vitamine B1, stoffen die we mogelijk tekort kunnen komen als we vlees en dierlijke producten mijden uit ons eetpatroon.
Tofu en tempeh eten
Eindconclusie: tofu én tempeh zitten vol voedingsstoffen en zijn allebei een goede bron van eiwitten. Toch wint de gefermenteerde tempeh door de hoeveelheid eiwitten, voedingsvezels en vitamines en is deze daarom íets gezonder dan tofu.
Plantaardige vleesvervangers
Absoluut: ook deze eiwitbommetjes horen in het rijtje thuis: Tofu (of tofoe/tahoe) en tempé, gemaakt op basis van sojabonen.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten bevatten namelijk net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1. Bepaalde essentiële aminozuren komen in plantaardige producten minder of in een andere verhouding voor dan in dierlijke producten.
Kortom: Peulvruchten zijn zeer voedzaam en ze bevatten zowel veel eiwitten als vezels. Ze zijn ook goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Helaas hebben peulvruchten ook een nadeel. Ze bevatten zogenaamde antinutriënten; stoffen die de vertering en de opname van goede voedingsstoffen kunnen verstoren.
Wat plantkundig gezien peulvruchten zijn, rekenen we niet altijd tot de peulvruchten. Dit heeft te maken met samenstelling en gebruik. 'Groene' bonen zoals sperziebonen, snijbonen, kousenband, doperwten en peultjes worden gerekend tot de groenten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar we rekenen ze tot de noten.
Om geen last te krijgen van de risico's wordt het aangeraden om soja niet te veel te consumeren. Een dosis van twee porties soja per dag wordt als veilig gezien. Een glas sojamelk (van 200-250ml), een kwart blok tofu of een halve kop tempé en sojabonen worden als één portie gezien.
Wat is tempeh
Het bevat meer proteïne, vezels en vitaminen dan tofu, heeft een stevigere textuur en sterkere smaak. Het bevat daarnaast minder vet en is minder bewerkt, vandaar dat tempeh soms gezonder wordt geacht dan tofu.
De meeste vleesvervangers hebben sojabonen als belangrijkste grondstof. Daar zitten hoogwaardige eiwitten, ijzer en vitamine B1 in, en dat maakt soja een goed alternatief voor vlees. Ook qua textuur komt soja – vooral in combinatie met tarwegluten – behoorlijk dicht bij echt vlees in de buurt.
Net als tofu staat tempeh bekend als een zeer rijke bron van voedingstoffen. Tempeh heeft een nootachtig aroma en kan soms ruiken naar paddenstoelen, waardoor het vooral geschikt is voor stevige, hartige gerechten. Door tempeh te marineren kun je het verschillende smaken geven.
Ze gaat nog even verder: 'Tofu is strictly for vegans and vegetarians.
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, 's werelds grootste kruid (kruidachtige). Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht wordt gegeten, dan wel als tussendoortje.
Peulvruchten
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Gezonde voeding bestaat uit veel plantaardige producten en weinig dierlijke producten. Eet elke dag 250 gram groente, twee stuks fruit, een handje ongezouten noten en magere en volkoren producten. Gezonde producten hebben veel voedingsstoffen, zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Soja is afkomstig van de sojaboon. Van deze peulvrucht worden sojaproducten zoals tofu, tempé en sojaolie gemaakt. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1. Veel sojaproducten staan in de Schijf van Vijf.
Sojaproducten zoals tofu zijn een goede bron van vitamines en mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink, vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine E en foliumzuur. Tofu zit ook boordevol pectine, een voedingsvezel die een positief effect heeft op het cholesterol.