Een te lage pH-waarde (te zuur) leidt tot een verdikking van het bloed waardoor het hart harder moet pompen. Deze situatie is levensbedreigender dat een te hoge pH-waarde (te basisch). Als de zuurtegraad in het bloed stijgt, wat overeenkomt met een dalende pH, ontstaat een acidose.
Het vermijden van zuurvormende voedingsmiddelen en het drinken van voldoende water, in combinatie met lichaamsbeweging en ontspanning, kunnen jouw lichaam helpen om de zuur-base balans te herstellen en de energie terug te krijgen.
Een te lage pH-waarde zorgt er namelijk voor dat het water corrosief wordt en een schadelijke werking kan hebben. Zorg er daarom altijd voor dat de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 ligt, bijvoorbeeld door bij een lage pH-waarde gebruik te maken van dit middel.
Voldoende water drinken is cruciaal voor het handhaven van een gezonde zuur-base balans. Water helpt niet alleen bij het afvoeren van zuren uit je lichaam, maar ondersteund tevens je algehele hydratatie. Kies voor een dieet dat rijk is aan alkalische voedingsmiddelen, zoals verse groene bladgroenten en fruit.
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
omdat de activiteit afneemt met afnemende pH en dus het glucosegebruik in de hersencellen wordt aangetast . Daarom zijn de klinische gevolgen van afnemende bloed-pH slaperigheid, stupor, coma en dood in coma.
Geraffineerde suikers (aanwezig in alle patisserie, brood, witte pasta, snoep, koekjes, enzovoort) Koffie. Bier, frisdrank, energiedrankjes, gezoete fruitdranken. Melk en melkafgeleiden (kaas, yoghurt, platte kaas, boter, margarine)
Voor zorgen dat je PH waarde weer gezond is door de basis van iedere maaltijd alkalisch te laten zijn. Dit doe je door suikers, gluten, rijst, maïs en bewerkte granen te vermijden, koolhydraatarm te eten en zoveel mogelijk biologische water dragende groenten en fruit (m.n. citroen en appel) te eten.
Seks. Wanneer u onveilig vrijt, kan dit een verstoorde vaginale pH-balans veroorzaken. De reden hiervoor is dat sperma alkalisch is. U hebt een hoger risico op een verstoorde balans met een nieuwe partner dan in een lange relatie, en vrouwen met meerdere partners hebben meer kans op een verstoorde pH-balans.
Het glycolytische enzym fosfofructokinase is pH-afhankelijk,[3] omdat zijn activiteit afneemt bij een dalende pH, en dus het glucosegebruik in hersencellen wordt aangetast. [4] Daarom zijn de klinische gevolgen van een dalende bloed-pH slaperigheid, stupor, coma en dood in coma .
De pH-waarde van uw bloed moet rond de 7,4 liggen. Acidose wordt gekenmerkt door een pH-waarde van 7,35 of lager . Alkalose wordt gekenmerkt door een pH-waarde van 7,45 of hoger.
Een te lage pH-waarde (te zuur) leidt tot een verdikking van het bloed waardoor het hart harder moet pompen. Deze situatie is levensbedreigender dat een te hoge pH-waarde (te basisch). Als de zuurtegraad in het bloed stijgt, wat overeenkomt met een dalende pH, ontstaat een acidose.
De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.
Dan kan een supplement met calcium en magnesium uitkomst bieden. Supplementen met zink kunnen eveneens bijdragen aan een normale zuur-base balans. U hoeft dus niet meteen bang te worden voor verzuring als u wel eens eieren, vlees of vis eet.
Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen.
Om de pH-waarde van water te verhogen, kunt u alkalische stoffen toevoegen, zoals baking soda (natriumbicarbonaat) of kalk (calciumhydroxide) . Vergeet niet om ze langzaam toe te voegen en de pH regelmatig te testen om te voorkomen dat de gewenste waarde wordt overschreden.
Minder dan 5 is te zuur, meer dan 6 is te alkalisch. Je brengt de zuurgraad van de urine omhoog door citrusfruit, zoals sinaasappelen, appels, grapefruit en cranberry capsules of -sap te gebruiken. Dagelijks voldoende vitamine C innemen, helpt ook om de pH waarde tussen de 5 en 6 te houden.
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Voedingsmiddelen met een laag zuurgehalte zijn voedingsmiddelen met een voltooide evenwichts-pH van meer dan 4,6 en een wateractiviteit (Aw) van meer dan 0,85 . Verzuurde voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen met een laag zuurgehalte waaraan zuren of zure voedingsmiddelen zijn toegevoegd om de voltooide evenwichts-pH te verlagen tot minder dan 4,6 en met een wateractiviteit van 0,85 of hoger.
Conclusie: Magnesium als natuurlijke ontzurende factor
Samenvattend kunnen we zeggen dat magnesium inderdaad een ontzurend effect heeft. Dit mineraal speelt een cruciale rol in het behouden van de zuur-base balans en helpt overtollige zuren in het lichaam te neutraliseren.
De belangrijkste verzurende voeding is: vlees, eieren, vis, suikerrijk voedsel, snacks en koekjes, koffie, zwarte thee, granen, alcohol, tafelzout, gepasteuriseerde melk en kaas, en ook sommige vetten en chocolade…
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.