Een composiet is een samengesteld materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld, maar composieten kunnen ook worden gemaakt met bijvoorbeeld metalen, keramieken of glazen componenten.
Verschillende soorten vezels in composiet
De bekendste vezels die worden verwerkt in composieten zijn glasvezel en aramide (kevlar en twaron). Ook koolstofvezel en nanotubes worden gebruikt. Nanotubes zijn worden tegenwoordig steeds meer gebruikt.
Composiet is de verzamelnaam voor vezelversterkte kunststoffen. Composiet is opgebouwd uit vezels en hars. De vezels in composiet zorgen voor sterkte. Een vezel kan bestaat uit glas, koolstof, aramide of biologisch materiaal.
Eigenlijk zijn composieten geen kunststoffen, maar combinaties van kunststoffen met versterkingsvezels. Denk eens aan gewapend beton. Daarin versterkt een ijzeren vlechtwerk het beton.
Composietsteen bestaat doorgaans voor ca. 95% uit kwartsiet. Kwarts is gekristalliseerd siliciumdioxide (SiO2), gewoonlijk wit of transparant, hoewel het andere kleuren kan hebben als het in aanwezigheid van onzuiverheden wordt gevormd. Het wordt verkregen in zuivere staat of het is aanwezig in andere componenten.
Erg hygiënisch! Een nadeel van een aanrechtblad van composiet is dat hete pannen en bijtende materialen schade aan kunnen richten. Bij directe hitte, zoals een hete pan op het keukenblad, ontstaat er een thermoshock. Door de plotselinge opwarming, ontstaan er zichtbaar blijvende vlekken.
Zoals gezegd zijn composiet aanrechtbladen oersterk. Doordat alle graniet- en kwartsstukken onder hoge druk tegen elkaar worden geperst, zijn de aanrechtbladen bovendien erg dicht. Dit betekent dat ze niet zomaar water of vocht doorlaten.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Het verschil zit in een aantal factoren. Zo is keramiek beter bestand tegen vlekken dan composiet. Bepaalde voedingsmiddelen zoals thee, rode wijn, olie en vet zul je direct moeten verwijderen van een composieten blad. Keramiek is daarnaast hittebestendiger dan composiet.
Composiet bestaat uit een menging van houtvezels en kunststof. Bij de meeste fabrikanten is dit gerecycled kunststof met houtvezels. Doordat er gebruik wordt gemaakt van gerecycled kunststof is het een stuk minder milieubelastend dan hout, daarnaast gaat het langer mee, waardoor deze materiaalsoort duurzamer is.
Scheurtjes in aanrechtbladen zijn een veel voorkomend probleem bij zowel natuursteen als composietbladen. Bij de zwakste plekken in het blad, de sparingen, zullen er als eerste scheurtjes kunnen ontstaan.
Voordelen composiet
Het productieproces geeft composiet enkele interessante eigenschappen mee. Het materiaal is oersterk, stootvast, bijna krasvrij en erg dicht, doordat de samenstelling onder hoge druk tegen mekaar geperst wordt.
Kwartsiet is geen Quartz (composiet)
Quartz (composiet) is een door de mens gemaakt materiaal, bestaande uit gemalen kwarts in combinatie met hars of polymeren.
Het grootste nadeel van composiet is dat hete pannen en potten blijvende plekken kunnen veroorzaken. De kostprijs van composiet is aan de hoge kant. De gemiddelde prijs varieert tussen €600 en €700 de vierkante meter.
Voor het dagelijks onderhoud volstaan een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct (afwasmiddel bijvoorbeeld), ofwel een oplossing van azijn met water. In de gespecialiseerde handel zijn ook specifieke onderhoudsproducten verkrijgbaar.
Stap 1: Gebruik een HSS-boor
Het maken van een gat is de enige manier om de hardheid van het composiet vast te stellen. Hiervoor kun je het best een kleine HSS-boor, van bijvoorbeeld 6 mm, gebruiken en proberen om op een onopvallende plek een gat in het materiaal te maken.
Het grootste deel van de wastafels wordt nog altijd gemaakt van keramiek. Het voordeel van dit materiaal is dat het makkelijk schoon te houden is door zijn gladden oppervlak. Daarnaast is keramiek budgetvriendelijk, kleurvast, makkelijk in onderhoud en zal je hier niet snel een kras op zien.
Een werkblad in Dekton is bijzonder sterk en een goed alternatief voor composiet en graniet. Zo is het niet alleen krasvast maar ook nog eens hittebestendig. De voordelen, eigenschappen, realisaties en prijs advies voor een keukenblad in Dekton vind je hier.
Graniet, terrazzo en composiet
Dit zijn kostbare, maar ideale materialen voor een werkblad. De materialen zijn hygiënisch en kunnen tegen zuur en een stootje. De meeste granieten werkbladen moeten regelmatig geïmpregneerd worden, zodat vlekken minder snel intrekken en het blad beter beschermd blijft.
Een composiet is een samengesteld materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld, maar composieten kunnen ook worden gemaakt met bijvoorbeeld metalen, keramieken of glazen componenten.
Het is belangrijk om je composiet aanrechtblad te impregneren. Het impregneren van een composiet aanrechtblad zorgt er voor dat vuil en vloeistoffen niet in het oppervlak kunnen trekken. Koffie en wijn kunnen bijvoorbeeld voor lelijke vlekken zorgen op je aanrecht van composiet.
Voordelen composiet aanrechtblad: hittebestendig
Het composiet aanrechtblad is hittebestendig en barst niet zomaar wanneer je er een hete pan op zet. Toch kunnen hete pannen voor blijvende verkleuring van het hars in het aanrechtblad zorgen. Dit wordt ook wel thermoshock genoemd.
Het blad kunt u schoonmaken met de gebruikelijke zachte huishoudmiddelen zoals allesreinigers en u kunt een glasreiniger gebruiken voor het vetvrij maken. Kalkvlekken op het blad en rond de kraan kunt u het beste verwijderen met schoonmaakazijn, of een ander in de handel verkrijgbaar ontkalkingmiddel.
Composiet vlonderplanken zijn onderhoudsvrij, omdat ze niet gevoelig zijn voor verkleuring, rot en vocht. De planken zijn zeer eenvoudig te monteren door gebruik te maken van onderbalken en bevestigingsclips.
Tegels en aanrechtbladen van Composiet repareren
Voor schade als putjes, inkepingen en diepe krassen in tegels en aanrechtbladen van composiet, zijn de reparatiesets van Proffill ontwikkeld. Deze reparatiesets zijn op basis van twee componenten waardoor de reparatie vele malen sterker is dan reguliere reparatiesets.