Bloed onder de nagel
Een hematoom (bloedstolsel) onder de nagel komt heel veel voor en ontstaat door stoten (of een ander licht trauma) en bijvoorbeeld het lopen op te krappe schoenen. Het gestolde bloed onder de nagel kleurt meestal zwart, maar vaak is er aan de randen iets paarsig van kleur.
Het begint met een rode tot paarse kleur en wanneer het bloed stolt verandert de kleur van donderbruin tot zwart. De bloedingsplek groeit samen met de nagel uit. Verder is de aangedane nagel gevoelig en kan er zwelling optreden. Na een aantal dagen neemt de pijn vanzelf af.
Droog gangreen
De oorzaak hiervan ligt in een onvoldoende voorziening van zuurstof en voedingsstoffen aan het aangedane lichaamsdeel door aanvoerend bloed. Met name de uiterste delen van je lichaam, zoals je tenen en voeten, raken hierdoor beschadigd. Het aangedane weefsel wordt zwart en droog.
Schimmelnagels kunnen wit en donkerbruin tot zwart verkleuren. Bij infectie door sommige bacteriën kleurt de nagel groen. De aanwezigheid van een zwarte lijn kan wijzen op een onderliggende moedervlek. Blauwe verkleuring is meestal te wijten aan bloedophoping na een trauma.
Het nagelmelanoom ontstaat meestal in de nagelmatrix. Het uit zich als een gepigmenteerde langwerpige streep in de nagel. De gepigmenteerde band/streep is vaak donker bruin of zwart van kleur, met een grillige rand. De gekleurde streep is bij de nagelriem vaak breder dan bij het uiteinde van de nagel.
Een slechte doorbloeding is soms ook te herkennen aan een verkleuring van een deel van de voet of teen of kramp of pijn in de voet 's nachts of overdag wanneer u niets doet. Een bloedvat kan ook verstopt raken. De doorbloeding naar de tenen kan dan belemmerd zijn, de teen kan zelfs afsterven, deze kleurt dan zwart.
Afstervingsproces Als er nauwelijks doorbloeding is, is de kans op wondjes en infecties groot. Wanneer deze infectie zich uitbreidt kan het weefsel afsterven, wat zich uit in donkerblauwe of zwarte verkleuringen. Dit wordt necrose (bij een droge wond) of gangreen ('koudvuur', bij een natte wond) genoemd.
De huid verkleurt paarsachtig rood. Het onderliggende weefsel sterft af, waardoor het donker kleurt. Bij gasgangreen ten slotte sterven de weefsels in en rond de wonde snel af, in een tijdspanne van enkele uren. Hierdoor wordt de wondzone zwart.
Blauwe teennagel behandelen
Koel de aangedane nagel dan onder de koude kraan of met een coldpack om de bloedtoevoer te remmen. Leg je voet een tijdje omhoog. Een blauwe teennagel gaat zeer doen als het bloed zich blijft ophopen onder de nagel, want dan neemt de druk steeds meer toe.
Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen.
Spontaan herstel komt zelden voor. Zelfs met behandeling slaagt men er soms niet in om een schimmelnagel definitief uit te roeien. Vaak is er herval. Als de schimmelnagel hindert, of als het uitzicht je stoort, kan een lokale behandeling geprobeerd worden, op voorwaarde dat minder dan 50% van de nagel is aangetast.
Langdurig gebruik van antischimmelmiddelen is nodig om schimmelnagels te genezen. Voorbeelden zijn itraconazol en terbinafine. Als een antischimmelmiddel om in te nemen niet geschikt voor u is, kunt u vaak wel een crème of zalf met een antischimmelmiddel gebruiken. Een voorbeeld hiervan is miconazol.
Hoelang duurt het…? De blauwe kleur groeit vanzelf met je nagel mee en zal uiteindelijk helemaal verdwijnen als de nagel volledig uitgegroeid is. Het hele proces kan maanden tot een jaar duren. Soms valt de nagel vanzelf van je teen, maar meestal zal deze gewoon helemaal uitgroeien.
Necrotisch weefsel heeft meestal een zwarte kleur. Het kan ontstaan door verminderde doorbloeding (onder andere bij diabetes), decubitus ('doorliggen'), verbranding enzovoorts.
Symptomen van necrotiserende fasciitis
Regelmatig wordt er ook geen wondje gezien bij een necrotiserende fasciitis. In het begin zijn er vaak nog weinig afwijkingen te zien aan de huid. Wel heeft de overgrote meerderheid van de patiënten zeer hevige pijn. Patiënten voelen zich vaak ziek.
Dood weefsel is een voedingsbodem voor bacteriën. Necrose kan zich voordoen als een droge harde korst, waaronder de wond probleemloos geneest. Dit is vergelijkbaar met een ingedroogde blaar.
Als u een diabetische voet hebt, kunt u last hebben van: koude voeten door een verstoorde bloedsomloop. tintelende voeten, pijnscheuten of juist minder gevoel in uw voeten door zenuwschade. wondjes die niet snel genezen.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Zwarte, droge necrose kan niet worden behandeld met maden. Chirurgisch debridement gebeurt in de praktijk meestal met een scherpe lepel (curette) of mes. Het schoonschrapen van een wondbodem met een scherpe lepel wordt gedaan bij oppervlakkige natte necrose en om stolsel te verwijderen.
Zwarte teennagel door een schimmelinfectie
Schimmelinfecties, zoals voetschimmel, kunnen zich uitbreiden naar je teennagels waardoor deze een gele, blauwe, groene, bruine, paarse of zwarte tint geven. Dit kleurbereik is uniek voor schimmel, net als de aanwezigheid van schilfers.
Stadium schimmelnagel en kenmerken. Bij een beginnende schimmelinfectie is de schimmelnagels in wording vaak te herkennen door een verkleuring van de nagelrand. De wordt gelig van kleur, bruin of groen. Verder verschijnen er vaak kleine witte, gelige of bruine vlekjes op de nagel zelf.
Verkleuring van de teennagel is meestal het gevolg van een abnormale verdikking van de nagel, verkleuring door nagellak of door een schimmelinfectie. Verkleuring van de nagels kan ook ontstaan door veelvuldig gebruik van nagellakremover.