De wettelijke limiet is 220 ug/l (0,50 promille). Bij 570 ug/l (1,3 promille), of bij een aanrijding, neemt de politie meteen het rijbewijs in. Ook bij herhaling gebeurt dit. Indien dit het geval is wordt iemand meegenomen voor een nauwkeuriger ademanalyse-apparaat op het politiebureau.
Je krijgt altijd een boete als je teveel gedronken hebt en aangehouden wordt. Ook mag je tijdelijk niet rijden. Dit heet een rijverbod of tijdelijke rijontzegging. Een rijverbod kan een paar dagen duren, maar ook een paar weken en soms zelfs maanden.
De ademanalyse werkt zo dat een verdachte binnen een cyclus maximaal 4 keer mag blazen, waarvan er minimaal 2 goede blaasprestaties geweest moeten zijn.
Als bestuurder mag het alcoholgehalte in uw adem niet hoger zijn dan 220Ugl (= microgram per liter), omgerekend 0,5 promille. Dat zijn ongeveer twee glazen. Dit geldt voor bestuurders van ALLE vervoersmiddelen. Voor beginnende bestuurders geldt een alcohollimiet van 88 Ugl, omgerekend 0,2 promille.
Voor een 'beginnende bestuurder' geldt 88 tot 104 Ugl. Op het bureau moet u twee keer blazen. Deze blaastest is nauwkeurig genoeg om te dienen als bewijsmateriaal bij een eventuele vervolging. Kunt u niet blazen omdat u te dronken bent of om geneeskundige redenen (u bent gewond of hebt longproblemen)?
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.
Gevolgen weigeren alcoholtest
Een weigering wordt gelijkgesteld met een alcoholgehalte in schaal 9: 866 - 945 µg/l of 2,01 - 2.15 8‰. Dit komt volgens de oriëntatiepunten neer op een geldboete van € 1.000,00 en een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 9 maanden.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Een standaardglas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om afgebroken te worden. Dus wanneer men één glas alcohol gedronken heeft, zou men dit in principe binnen de anderhalf nog kunnen ruiken.
U bent strafbaar als u weigert mee te werken aan een onderzoek naar alcohol- of drugsgebruik. Als u een speekseltest of blaastest op straat weigert, dan begaat u een overtreding en kunt u hiervoor een boete krijgen. Voor bloedonderzoek heeft de politie in principe uw toestemming nodig.
Vraag om 15 minuten te wachten
Moet je toch blazen? Dan mag je altijd vragen om 15 minuten te wachten. Maar maak je geen illusies: als je te veel gedronken hebt, dan zal dat kwartiertje daar niks aan veranderen. De wachttijd kan het resultaat zelfs negatief beïnvloeden.
Kwartier respijt. Als je enkele minuten voor de controle nog alcohol hebt gedronken, kan dat de ademtest misleiden. De test geeft dan een positief resultaat, terwijl je toch niet noodzakelijk meer hebt gedronken dan wettelijk is toegelaten. Daarom is het je goed recht om een kwartier te wachten voor je blaast.
Een blaastest is routine-onderzoek van de politie. Betrokkenheid bij een ongeval of het vertonen van opvallend rijgedrag kunnen redenen zijn dat men moet blazen. Deze blaastesten geven aan of iemand te veel gedronken heeft om aan het verkeer deel te nemen. De wettelijke limiet is 220 ug/l (0,50 promille).
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): u bent dronken, u kunt absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Bij een ervaren bestuurder ligt deze grens op 570 UGL of 1.3 promille. De politie neemt de autosleutels en uw rijbewijs in, u mag niet meer verder rijden. Dat zijn omgerekend dus vier alcoholische dranken voor een beginnend bestuurder en meer dan zes drankjes als u een ervaren bestuurder bent.
Voor dronken rijden kun je een geldboete krijgen of een rijontzegging. In ernstige gevallen kun je ook een taakstaf of een gevangenisstraf krijgen. Soms maakt een enkel drankje al dat je net te laat reageert en dit kan in het meest extreme geval zelfs een dodelijk ongeluk veroorzaken.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Bijna alle alcohol in het lichaam wordt door de lever uit het lichaam verwijderd: ongeveer 90%. De overige 10% verdwijnt uit het lichaam via de urine en het zweet. Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur.
Het spreekwoord bestaat inderdaad: dronken mensen en kinderen spreken de waarheid. Alcohol neemt remmingen weg. Dit betekent dat men bijvoorbeeld minder schaamte en terughoudendheid opbrengt. Ook kan het zijn dat men meer met zichzelf dan met anderen bezig is waardoor men niet zo gericht is op andermans gevoelens.
Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
De duurste maar ook de meest professionele en betrouwbare blaastest wordt gemaakt door Dräger en wordt wereldwijd door de politie gebruikt. Het kost ongeveer 380€.
Als de politie vermoedt dat je drugs hebt gebruikt terwijl je autorijdt, moet je een drugstest doen. Je moet meewerken aan een speekseltest en eventueel een test van je pupillen, spraak en motoriek. Als het erop lijkt dat je drugs hebt gebruikt, moet je een bloedtest doen.
Wie wordt tegengehouden voor een alcoholcontrole kan een kwartiertje uitstel vragen, dat is zo voorzien in de wet. “Dat kan helpen vermijden dat de mondalcohol een vertekend beeld geeft. Alcohol lost op in het speeksel.