Eierschalen bevatten veel kalk en kun je dus in de tuin strooien als de grond meer kalk nodig heeft. Maak de eierschalen fijn en strooi ze bij planten die van kalk houden. Let wel op, want niet alle planten houden van kalk.
De voedingsstoffen in eierschalen zijn ideaal voor vruchtdragende planten en je maakt het simpelweg door de eierschalen fijn te malen, bijvoorbeeld met een vijzel. Voeg de fijngemalen eierschalen toe in bijvoorbeeld de moestuin. Tomaten-, aubergine- en paprikaplanten worden heel blij van die extra boost calcium.
De eierschalen zijn een goede bron van calcium en daardoor perfect voor de bodem rond tomaten en courgettes, want die houden van kalkrijke grond. Maal ze daarvoor fijn met een vijzel. Hoe fijner, hoe sneller calcium door de bodem wordt opgenomen. Je kunt eierschalen ook gebruiken om slakken weg te houden.
Ook is het beter om ze in het kartonnen doosje te bewaren, zodat ze niet uitdrogen. Daarnaast zijn de eierschalen erg poreus en kunnen ze gemakkelijk geuren van ander voedsel uit je koelkast opnemen en kan dit zelfs (de inhoud van) het ei bereiken. Het doosje vormt hier echter een extra barrière tegen.
Voordat je eierschalen gebruikt, moet je de eieren enkele minuten koken om eventuele bacteriën te doden. Wanneer de eieren afgekoeld zijn, verwijder je de schalen en laat je deze twintig minuten lang op 150 °C drogen in de oven.
Kleine hoeveelheden zonder vlees, vis, vet of saus: gooi ze op de composthoop, in de compostbak of het compostvat en werk ze onder. Eierschalen zijn goed om kalk op je composthoop te brengen, maar dan moet je ze fijnmalen of verpulveren. De eierschaal is een zeer goede natuurlijke meststof.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Kalk zorgt er voor dat de zuurtegraad van de bodem geoptimaliseerd wordt, zodat de plantenwortels het makkelijker hebben om alle onmisbare voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. De meeste planten gedijen dan ook pas goed als de bodem slechts zwakzuur, neutraal of zelfs kalkrijk is.
Vooral planten als rododendrons en hortensia's en houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!
Allemaal dol op koffie
Zeker groenten zoals aardappels, pastinaak, rabarber, rucola, selderij en andijvie krijgen er graag een extra boost van. Ook maïs, paprika, tomaten en pompoen houden van een schepje koffieprut. Maar niet alleen planten zijn er gek op: ook wormen lusten er pap van.
Kook een aantal eierschalen mee met de soep of bouillon die je aan het maken bent, zodat er extra calcium in je soep terechtkomt.
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop.
Zorg ervoor de de eierschalen goed droog zijn en leg ze in uw voedseldroger. Zet de droger op 70 graden en droog de eierschalen gedurende 3 uur. (U kunt eierschalen ook in de oven drogen op 80 of 90 graden). Mix uw eierschalen tot een zacht poeder en bewaar ze in een zuivere en droge pot.
De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekent dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurt de bodem snel.
Verzorgingtips. Zorg daarnaast dat de grond waar de hortensia in staat zuurder blijft, verbeter de grond bijvoorbeeld met Bio Hortensia Potgrond of strooi wat turf om de plant. Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia.
De beste periode om kalk te strooien is het vroege voorjaar en de herfst. Wacht tot de vorstperiode voorgoed voorbij is en het gras begint te ontwaken uit de winterslaap.
Naast een aangepaste bemesting is ook een goede bekalking van belang. Lavendel vraagt flink wat kalk voor een goede opname van de voedingselementen uit de toegediende meststoffen.
Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien. Door de omzetting van voedingstoffen (mineralisatie) in de bodem daalt de pH jaarlijks met ongeveer 0,1-0,2. Wanneer er jarenlang geen kalk gestrooid wordt zal de pH een laag niveau bereiken.
Kalk in de moestuin
Ook in de moestuin is kalk onmisbaar voor je planten. Als je ziet dat je groenteplantjes bleke bladeren hebben en niet zo goed groeien, dan is de bodem waarschijnlijk te zuur. Breng de zuurtegraad weer op peil met kalk. De ideale kalk voor de moestuin is DCM Zeewierkalk Korrel.
Check deze handige tips! Van groente-, fruit- en tuinafval is het meestal wel bekend, maar wist u dat ook etensresten in de gft-bak of -container mogen? Denk hierbij aan pinda- en notendoppen, brood-, deeg-, rijst- en pastaresten, botjes, visgraten, eierschalen losse theeblaadjes en koffieprut.
Met wat extra calcium zorg je voor extra sterke eierschalen. Geef je kippen daarvoor stukjes fijngestampte eierschaal als snack. Het is belangrijk dat je de eierschaal goed verpulvert. Anders gaan je hennen mogelijk hun eigen eieren kapotpikken.
In het kader van koffiepads en theezakjes gaat het om een mengsel van twee verschillende afvalstromen. De ene afvalstroom is perfect composteerbaar, dat is het koffiegruis en de thee.De andere afvalstroom, is plastic en composteert niet en moet op een andere manier verwerkt worden.