Wanneer je toch per ongeluk een keer beschimmeld brood eet en het was de fusariumschimmel, is er niets aan de hand. Pas wanneer je vaak brood met een schadelijk schimmel eet, word je ziek. Dan kun je misselijk worden en maagpijn krijgen.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Gelukkig word je van beschimmeld brood niet ziek. Dit komt omdat de schimmelsporen niet giftig zijn waardoor je geen voedselvergiftiging kunt krijgen. Zelfs als je kampt met gezondheidsproblemen of je bent zwanger, hoef je je geen zorgen te maken.
Vocht en schimmels zijn vaak niet de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn, krijgen vaker klachten.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
„Zolang je er niet van blijft drinken en je fles meteen schoonmaakt”, aldus dr. Phipatanakul. „De meeste soorten schimmel zijn vrij onschuldig en ons immuunsysteem is bedreven in het afvoeren van deze ziekteverwekkers”, zegt ze.
De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico's. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht.
De symptomen van een schimmelinfectie in het kort
Schimmelinfecties kunnen verschillende delen van het lichaam, de nagels, voeten en de huid aantasten. De meest voorkomende symptomen zijn roodheid, jeuk, pijn, kloven, huidschilfers, kleurverandering van de huid of nagels, een onaangename geur en witverlies bij vrouwen.
Die is onschuldig, maar er bestaan ook heel ernstige soorten schimmelinfecties. Daar overlijden wereldwijd jaarlijks anderhalf miljoen mensen aan. Nederlandse deskundigen maken zich zorgen over het oprukken van twee ernstige schimmelsoorten: de aspergillus fumigatus en de candida auris.
Zwarte schimmel dodelijk
De grote boosdoener is mycotoxine. Deze giftige stoffen bevinden zich in alle schimmelsporen, maar is in hogere mate aanwezig in de sporen van zwarte schimmel. De stof heeft jeuk en irritaties tot gevolg. Laat je zwarte schimmel onaangeroerd, dan is hij extreem gevaarlijk en zelfs dodelijk.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken.
De groene vlekken op het brood zijn het gevolg van de groei van schimmels. Deze micro-organismen zijn ook bekend onder de naam 'fungi'. In de wereld rondom bevinden zich talloze sporen, microscopische deeltjes die volwassen schimmels verspreiden en in de lucht rondzweven.
Het verstopt zich op vochtige plekken en zorgt ervoor dat veel mensen die last hebben van allergieën, zich afvragen: "Kan schimmel keelpijn veroorzaken?" "Kan schimmel ervoor zorgen dat uw keel opzwelt?" en zelfs "Kan schimmel slikproblemen veroorzaken?" Helaas is het antwoord op dergelijke vragen ja .
Door de hoge vochtigheid van het natte brood zullen schimmels sneller ontstaan en groeien. Schimmels vermeerderen zich door de vorming van sporen, die ontstaan aan het einde van de schimmeldraden. Wanneer de sporen rijp zijn, laten ze los en worden door luchtstromen meegevoerd.
Ook om brood en bier te maken wordt een schimmel gebruikt: gist. En net als bacteriën ruimen schimmels in de natuur dode planten en dieren op.
l Schimmel proeft een beetje alsof je een hapje aarde in je mond hebt.
Giftig. Voor brood is dat de fusariumschimmel die een gifstof afscheidt, waarvan je op langere termijn ziek kan worden. Aan de buitenkant kan je niet zien of het een schadelijke schimmel is of niet. Het is dus het beste om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoes- ten, verstopte neus, piepende adem- haling en benauwdheid.
Een schimmelnagel, zwemmerseczeem of ringworm. Het zijn voorbeelden van onschuldige schimmelinfecties. Er zijn ook gevaarlijkere schimmelinfecties die je organen kunnen aantasten, zoals invasieve aspergillose. Iedereen heeft wel eens van schimmelinfecties gehoord of heeft er zelf last van gehad.
Candida auris behoort tot de familie van de schimmels. Iedereen draagt schimmels bij zich, vaak in de darm, zonder dat je er ziek van wordt. Bij mensen met verminderde afweer kunnen schimmels in het bloed komen en daarmee een ernstige infectie veroorzaken.
Voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in voedsel. Deze giftige stoffen worden vaak geproduceerd door bacteriën of schimmels. Buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken zijn tekenen van een voedselvergiftiging. De klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na besmetting.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten.Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Dat komt omdat het bij gezonde mensen gemiddeld 12 tot 48 uur duurt voordat voedsel zich van de mond naar de anus (het laatste deel van de darm) verplaatst. Dit betekent dat er iets anders dan gisting in het spel is als je onmiddellijk na het eten je darmen moet legen.