Antecedent is het Latijnse woord voor incident. Tijdens een antecedentenonderzoek kijk je dus naar incidenten uit het verleden. Vaak gaat het om een onderzoek naar het verleden van een persoon, bijvoorbeeld een sollicitant. Je kunt als ondernemer zelf een antecedentenonderzoek doen of laten uitvoeren.
Bij ongeregeldheden binnen je familie wordt bijvoorbeeld gekeken naar het soort delict, de relatie tussen jou en het familielid en wat jullie woonplaatsen zijn. Het zal duidelijk zijn dat echt criminele familieleden het beeld van jou niet direct positief beïnvloeden. Per persoon wordt bekeken hoe de situatie is.
Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid, voert de screening uit. Hoe de VOG-beoordeling precies in zijn werk gaat en welke bronnen Justis raadpleegt, kunt u lezen op de website van Justis.
Screening houdt in dat een werkgever informatie opvraagt over een sollicitant of werknemer om zo een inschatting te maken van zijn integriteit. Bijvoorbeeld door de referenties van een sollicitant te bellen of op te zoeken of diegene op een zwarte lijst voorkomt.
Hoe lang duurt de screening? Je screeningsperiode gaat lopen zodra de onderzoeker het complete dossier heeft ontvangen en goedgekeurd heeft. Dan duurt het onderzoek nog maximaal zes weken.
Bij een screening wordt bijvoorbeeld gekeken of iemand een strafblad heeft. Ook kan een werkgever contact opnemen met de de referenties van een sollicitant. Denk daarnaast ook aan het bekijken van sociale media of opvragen diploma's en certificaten.
Met pre-employment screening (PES) leg je een sollicitant onder de loep. Je controleert zijn of haar achtergrond. Het doel van deze screening is om zeker te weten dat een potentiële werknemer betrouwbaar is. Je checkt of hij geen achtergrond heeft die mogelijk gevaarlijk is voor je bedrijf.
Iedereen die regelmatig op opvanglocatie van kinderen komt of hier woont, moet ingeschreven staan in het Personenregister Kinderopvang. Voor de inschrijving in het Personenregister Kinderopvang is een VOG nodig. Deze Verklaring Omtrent het Gedrag mag niet ouder zijn dan twee maanden.
Een verklaring van geen bezwaar krijgt u na een veiligheidsonderzoek. In dit onderzoek wordt onderzocht of u eerlijk, onafhankelijk, loyaal, integer en veiligheidsbewust bent. Voor dit veiligheidsonderzoek moet u een vragenlijst invullen. Hierin wordt om persoonlijke gegevens gevraagd.
Strafrechtelijke antecedenten, zoals veroordelingen, transacties, (voorwaardelijk) sepot of vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging. Financiële antecedenten, zoals belangrijke persoonlijke of zakelijke financiële problemen en faillissementen.
Als je in aanraking komt met justitie, dan betekent dit over het algemeen dat je de wet hebt overtreden. Je dient hier dan ook een passende straf voor te krijgen. Deze aanraking met justitie kan vergaande gevolgen hebben.
Een antecedentenonderzoek wordt ook wel pre-employment screening genoemd. Het doel is om zeker te weten dat een potentiële werknemer betrouwbaar is - dat hij zegt wie hij is en dat hij geen achtergrond heeft die mogelijk gevaarlijk is voor je bedrijf.
U krijgt geen VOG als de strafbare feiten belangrijk zijn voor de functie of baan die u wilt. Voor een taxichauffeur bijvoorbeeld is een veroordeling voor rijden onder invloed een probleem. Maar misschien niet voor iemand die bij een bank werkt.
Ja, dat kan in sommige gevallen. Een VOG wordt voor een specifieke functie bij een specifieke werkgever aangevraagd. De originele VOG moet aan de werkgever overgelegd worden.
Steeds meer bedrijven doen het: social media accounts van potentiële kandidaten checken als onderdeel van het screeningsproces. Een indicatie van een persoon in zijn of haar privéleven is immers een indicatie van een persoon in zijn of haar bedrijfsleven.
Een pre-employment screening is een uitgebreid achtergrondonderzoek naar bijvoorbeeld een nieuwe sollicitant. U wilt natuurlijk zeker weten dat de sollicitant betrouwbaar is. Door middel van een pre-employment screening wordt het arbeidsverleden, maar ook het verleden in het algemeen onderzocht.
Wanneer ik een aanbod aanvaard, hoe lang duurt het dan om het screeningproces af te ronden? Direct na het accepteren van jouw aanbieding, starten wij het screeningsproces. Het is goed om er rekening mee te houden dat het tot 10 dagen kan duren voordat het screeningsproces is afgerond.
Je mag formeel niet informeren naar het ziekteverleden van de sollicitant, maar je mag wel vragen naar zijn aanwezigheid en prestaties op het werk. Het is verboden om vragen te stellen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst.
Het uitgangspunt bij het geven van een referentie is dat zoveel mogelijk relevante informatie die van belang is voor het functioneren van de sollicitant, aan de 'potentiële werkgever' mag – en zelfs moet – worden verstrekt.
Een oud-werkgever is niet verplicht om een referentie te geven. Er staat namelijk geen enkele verplichting daartoe in de wet. Als werknemer is het dus verstandig om uw oud-werkgever te vragen of hij een referentie wil geven, mocht dat nodig zijn.
Je kunt hierbij een intentie tot aanstelling krijgen, waarbij je wordt aangenomen als je de twee laatste testen haalt. organen. strafblad hebt – met een strafblad heeft solliciteren bij de politie eigenlijk geen zin.
Tijdens de sollicitatieprocedure krijgt u te horen of u een VGB nodig heeft. Dit houdt in dat er een veiligheidsonderzoek dient plaats te vinden om de VGB af te kunnen geven. Een andere vorm van screening waar de werkgever om kan vragen is bijvoorbeeld de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Lees hier meer over de VOG.
Bij de politie zijn er 3 verschillende manieren om nieuwe medewerkers te screenen: Het veiligheidsonderzoek. Het betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek (bgo) Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
Wat is het verschil tussen een VGB en een VOG? Een VOG wordt door het COVOG van het ministerie van justitie verstrekt en het onderzoek gaat niet verder dan het opvragen van uw Justitiële Documentatie (JD). Voor de VGB wordt diepgravender onderzoek gedaan. Een VGB is nodig voor vertrouwensfuncties.