Als ouder of voogd van een kind jonger dan 14 jaar bent u aansprakelijk voor de schade die uw kind maakt. Het maakt niet uit of u er wel of niet iets aan kon doen. Kon u voorkomen dat uw kind iets kapot maakte? Zo ja, dan bent u aansprakelijk voor de schade.
Wanneer ben je verzekerd? Als je verzekerd wilt zijn voor de schade die je eigen kinderen maken moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten (AVP). Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die per ongeluk aan anderen wordt veroorzaakt.
Als er schade is, dan kunt u een persoon of de school aansprakelijk stellen. U kunt door middel van een aangetekende brief schriftelijk aansprakelijk stellen. In de brief vermeldt u in ieder geval uw persoonlijke gegevens en die van uw kind, wat de omvang van de schade is en hoe deze schade is ontstaan.
De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die wordt veroorzaakt aan derden, de verzekeringsnemer en de gezinsleden die zijn meeverzekerd. Dat geldt dus ook voor de kinderen en zelfs uw huisdieren. Bijvoorbeeld uw kind stoot per ongeluk de dure vaas bij oma en deze ligt in 1001 stukken.
Wanneer een volwassene jouw bril beschadigt, is deze persoon hier in principe zelf aansprakelijk voor. Diegene kan in dit geval zelf een beroep doen op zijn of haar eigen aansprakelijkheidsverzekering. Wel is belangrijk om na te gaan hoe de schade aan jouw bril precies is ontstaan.
Is je bril beschadigd bij jou in huis? Dan is dit verzekerd op je inboedelverzekering. Ook als je de bril zelf liet vallen en de glazen zijn stuk. Mogelijk geldt er een eigen risico van € 100,-.
Een 'gewone' bril wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaal je de kosten zelf, of je sluit er een aanvullende verzekering voor af. Alleen bij medische noodzaak kom je in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering voor een bril of lenzen.
Bij een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking is je kind automatisch meeverzekerd vanaf de geboorte. Je hoeft dan niks door te geven aan de verzekering . Bij de meeste verzekeraars kun je jouw kind meeverzekeren tot het 23e of 27e levensjaar.
Op het moment dat u kiest voor gezin met kinderen of alleenstaande met kinderen, zijn uw kinderen verzekerd op uw polis. In de meeste gevallen zijn uw kinderen dan verzekerd tot 23 of 27 jaar als ze thuiswonen. De leeftijd verschilt per verzekeraar.
Je kind(eren) zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd op jouw zorgpolis, maar niet automatisch. Het is belangrijk dat je de geboorte van jouw kind zelf binnen vier maanden aan je zorgverzekeraar meldt. Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie en geen eigen risico.
Net zo goed als dat u niet van iedere verantwoordelijkheid bent ontheven als een leerling na de laatste bel nog een half uur op school blijft rondhangen. Zelf hanteer ik deze regel: 'Zodra de kinderen onder uw toezicht staan, kunt u aansprakelijk zijn voor schade die het kind of uw medewerker oploopt.
Een schoolverzekering is een niet-verplichte verzekering die schade dekt die zich tijdens een schoolactiviteit of nevenactiviteit van een school voordoet. De schoolverzekering bestaat uit twee onderdelen met name de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en de verzekering lichamelijke ongevallen.
Zorgplicht scholen
Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.
Schuld door schade minderjarig kind
Is uw kind jonger dan 14 jaar, dan ligt de aansprakelijkheid bij u. Dit geldt als u het ouderlijk gezag of de voogdij heeft over het kind. Heeft u een aansprakelijkheidsverzekering, dan kunt u daarop meestal de schade verhalen. Is uw kind 14 of 15 jaar, dan is het zelf aansprakelijk.
Alleen schade die je aan een ander of andermans spullen hebt veroorzaakt én waarvoor je als particulier aansprakelijk bent wordt door je aansprakelijkheidsverzekering vergoed. Deze verzekering dekt dus geen schade die je veroorzaakt hebt aan je eigen spullen.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht als 18-jarige. Ook niet als je ouder bent trouwens. Het kan wel verstandig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Meestal kost een aansprakelijkheidsverzekering voor één persoon een paar euro per maand.
Voor kinderen onder de 18 jaar hoeft voor een basisverzekering geen een premie te worden betaald. Zij hebben daarom ook geen recht op zorgtoeslag. Een kind kan bij de polis van één van de ouders worden meeverzekerd, maar kan voor een basispolis vaak ook gratis bij een andere zorgverzekeraar worden verzekerd.
Maar zodra je een aansprakelijkheidsverzekering aanvraagt, wordt er gevraagd wat je gezinssituatie is. De verzekering geldt namelijk gelijk voor je gezinsleden. Dus ook als jouw partner of kind schade bij een ander aanricht, dan zijn jullie daarvoor verzekerd.
De AVB dekt schade die aan personen of zaken is toegebracht, als dit binnen de verzekerde hoedanigheid van het bedrijf gebeurt en het bedrijf daarvoor aansprakelijk is. Hieronder valt ook de schade die werknemers elkaar onderling toebrengen. Dit geldt zowel voor materiele schade als letselschade.
De zorgverzekering is de enige verzekering je verplicht moet afsluiten wanneer je 18 jaar wordt. Er zijn echter nog meer verzekeringen waarbij je, vanaf deze leeftijd, niet meer op polis van je ouders bent meeverzekerd.
Schade tussen verzekerden onderling
Aansprakelijkheid tussen verzekerden onderling is alleen gedekt bij letselschade. Als je kind bijvoorbeeld iets stukmaakt in je eigen huis (materiële schade), is dat niet gedekt op de AVP.
Om de korting te krijgen, moet je wel gebruik maken van de brilvergoeding in je aanvullende zorgverzekering. Zorgverzekeraars wijzen erop dat 'gratis' zorg niet bestaat. Alle verzekerden betalen via de premie mee aan de dekking, ook voor brillen en lenzen.
Onze opticiens hanteren volgende vuistregels op basis van leeftijd : - Jonger dan 18 jaar: 1x per half jaar. - Tussen 18 en 39 jaar: 1x per jaar. - Tussen 40 en 64 jaar : minstens 1x per twee jaar.
Een gewone bril of lenzen krijgt u elke 3 kalenderjaren
Dan krijgt u vanaf 1 januari 2024 opnieuw een vergoeding voor een bril.