Zijn er geen afspraken gemaakt? Dan is uw opzegtermijn 1 maand. Als u de opzegtermijn niet in acht neemt, dan bent u de werkgever een vergoeding verschuldigd. De vergoeding voor het negeren van de opzegtermijn is gelijk aan het loon dat uw werknemer zou hebben ontvangen over de voor hem geldende opzegtermijn.
Voor elke werknemer wordt een vaste opzeggingstermijn bepaald, die wordt uitgedrukt in weken. Vanaf het derde jaar tot het 23e jaar loopt de opzeg geleidelijk op van 12 tot maximaal 64 weken. Wanneer een van de partijen de wettelijke opzeggingstermijn niet respecteert, moet die een verbrekingsvergoeding betalen.
U kunt ontslag op staande voet nemen als u een goede reden hebt waarom u niet meer wilt werken. U hoeft dan niet door te werken in de opzegtermijn en u hoeft u niet aan het tussentijds opzegbeding te houden. Uw contract eindigt gelijk.
Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken. U mag een langere opzegtermijn afspreken met uw werkgever.Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.
Wilt u dat uw ontslag zo snel mogelijk ingaat en niet pas na de opzegtermijn? Dan kan dat als uw werkgever daarmee instemt. Doet hij dat niet en gaat u toch eerder weg? Dan kan het zijn dat u uw werkgever een vergoeding ter hoogte van het loon over die periode moet betalen.
onderhandel over je opzegtermijn
Ook al is je opzegtermijn geregeld door de wet, toch kun je ook onderhandelen over de duur van deze periode. Want geef toe: zodra je jouw ontslag neemt, staat je hoofd meestal al naar andere oorden.
De werknemer (arbeider of bediende) aan wie de werkgever een opzeg betekend heeft, mag op zijn beurt de arbeidsovereenkomst met een verkorte opzegtermijn beëindigen indien hij een andere betrekking gevonden heeft. De mogelijkheid een tegenopzeg te betekenen, bestaat niet voor werkgevers.
Als u ontslag neemt, moet u opzegtermijnen respecteren. U krijgt ook een C4, maar die geeft u niet meteen recht op een werkloosheidsuitkering, behoudens enkele uitzonderingen. U ontvangt ook een vertrekvakantiegeld. Dat staat in verhouding tot het aantal vakantiedagen die u nog moest opnemen.
Ontslagen worden
Uw werkgever moet zich houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van de duur van uw contract. Hoe lang u in dienst bent. En of u nog in uw proeftijd zit.
Tijdens het presteren van de opzeggingstermijn heeft de werknemer het recht om van het werk weg te blijven met behoud van zijn loon om een nieuwe dienstbetrekking te zoeken. Dit recht geldt zowel bij opzegging door de werkgever als bij opzegging door de werknemer.
Heeft u uw arbeidsovereenkomst door omstandigheden opgezegd en wilt u daarop terugkomen? En wil uw (oude) werkgever hier niet aan meewerken? Neem dan zo snel mogelijk contact op met bijvoorbeeld uw vakbond, rechtsbijstandverzekering of advocaat om te bespreken wat mogelijk is.
Werknemer is onbereikbaar en komt niet opdagen op werk
Als een medewerker niet op werk verschijnt, dient werkgever te proberen contact op te nemen met de medewerker. De werkgever kan contact opnemen door te bellen, via whatsapp/sms en/of per e-mail. Werkgever kan ook naar het huis van de medewerker gaan.
Je kunt je contract bij je huidige werkgever dan gewoon opzeggen. Vaak heb je wel een opzegtermijn. In je contract vind je hoe lang je opzegtermijn precies is. In die laatste weken werk je nog door bij je huidige baan.
Je kunt als werknemer op staande voet ontslag nemen. Dat betekent dat je met onmiddellijke ingang je arbeidsovereenkomst opzegt, zonder dat je daarbij een opzegtermijn in acht neemt. De aanleiding voor per direct ontslag nemen, moet altijd een ernstige situatie zijn.
Als u zelf ontslag neemt, kunt u meestal geen WW-uitkering krijgen omdat u zelf verantwoordelijk bent voor uw werkloosheid. Het is daarom verstandig om juridisch advies te vragen bij een rechtshulpverlener voordat u ontslag neemt.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
2. kan ik mijn ontslagbrief in een e-mail versturen? Ja, maar dat is niet verstandig. Als je werkgever de e-mail niet leest of niet ontvangt, is je ontslag niet officieel. Daarom is het beter om je ontslagbrief persoonlijk aan je werkgever te overhandigen of aangetekend met de post te versturen.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.
Neem je ontslag of word je ontslagen, dan moet er altijd rekening gehouden worden met een opzegtermijn. Deze opzegtermijn geeft de werkgever tijd om een vervanger te zoeken en geeft jou de tijd om op zoek te gaan naar een andere baan.
Je mag een werknemer een boete opleggen bij verkeerd gedrag. Bijvoorbeeld als hij vaak te laat is of zonder reden een dag afwezig was. Dit moet je vooraf wel goed afspreken. Je kunt bijvoorbeeld een boeteclausule opnemen in het arbeidscontract.
Net als bij overmacht moet je je werkgever hiervan zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Hoe lang je afwezigheid toegelaten is, hangt af van de tijd die je nodig hebt om de situatie of het probleem aan te pakken of op te lossen, al mag het wettelijk gezien niet langer dan 10 arbeidsdagen per kalenderjaar duren.
Als u op non-actief wordt gesteld of u moet zich ziek melden dan kunt u er niet meer bij! Zorg dat u goed op de hoogte bent van de interne regels van uw bedrijf omtrent beoordelingen en functioneringsgesprekken.
Voldoet u aan alle voorwaarden voor een WW-uitkering?Dan kunt u bij ontslag met wederzijds goedvinden een WW-uitkering krijgen. Let op: Uw werkgever moet rekening houden met de opzegtermijn, als hij de einddatum van uw arbeidsovereenkomst vaststelt. Als hij dit niet doet, dan krijgt u de eerste tijd nog geen WW.