In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan. Ben je gestoken en blijft er een angel achter? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door een bij gestoken.
Bij wespen zijn het enkel de vrouwtjes die kunnen steken. Dit doen ze met hun zogenaamde naaldangel die, doordat het geen weerhaken heeft, niet achterblijft in de huid. Hierdoor verliest een wesp bij een steek zijn angel niet en is zij in staat om meerdere keren een steek toe te dienen. Vaak tot wel 10 keer!
De angel moet zo snel mogelijk verwijderd worden, met de nagel of door met de botte kant van een mes over de steek te gaan. Gebruik nooit een pincet, hierdoor zou de gifklier open kunnen gaan en nog meer gif verspreiden. Na een wespensteek blijft er geen angel of gifklier achter.
Wespen hebben een gladde angel, die in de huid wordt gestoken, gif inspuit en kan worden teruggetrokken. Een wesp kan de angel hierdoor meerdere keren gebruiken. Het is dus niet zo dat een wesp steeds een nieuwe angel gebruikt.
Als een bij steekt, blijft de angel in de huid haken van het slachtoffer.De bij overleeft dit niet.Een wesp daarentegen, heeft een gladde angel.Zij kan dus meerdere keren steken.
Stel de persoon met de wespensteek gerust. Adviseer het slachtoffer om niet te krabben. Indien een angel nog in de huid steekt, verwijder je die best zo snel mogelijk. Dat doe je door van onder de insteekplaats opwaarts te drukken.
Maar meteen naar de huisarts of de Spoedeisende hulp gaan na een steek, is absoluut niet nodig. Houd het wel even in de gaten. Als er na een kwartier/half uur niets gebeurt, gaat dat ook niet meer gebeuren.Een rode huid en jeuk hoort er – hoe vervelend ook – gewoon bij.
Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest. Wespen zijn geen bijzonder wrede wezens die je willen achtervolgen of steken. Als ze echter het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, zullen ze alles doen om zichzelf te beschermen.
Omdat steken voor wespen geen negatieve gevolgen heeft, zullen ze snel steken als ze zich bedreigd voelen. Het slaan naar wespen om ze weg te jagen, is vaak een aanleiding voor wespen om in de aanval te gaan. Ook zijn wespen agressiever aan het einde van de zomer.
Ze blijven om je heen zoemen, gaan op je eten zitten en kunnen je ook nog eens steken. Maar waarom komen ze eigenlijk net op jou af? Volgens RTL nieuws is het niet persoonlijk bedoeld.Het gaat wespen vooral om één ding, en dat is eten.
Vellinga: “Een wespensteek wordt vaak herkend door een plotselinge, felle pijn gevolgd door een branderige of jeukende, rode zwelling.
Kan het kwaad als een angel van een wesp of bij blijft zitten? Dat voelt oncomfortabel.Bovendien kan het gaan ontsteken. Verwijder de angel niet met een pincet, omdat bij het fijnknijpen meer gif kan vrijkomen.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Om te voorkomen dat ze in de verleiding komen, of zelfs om ze van je af te leiden, kan het echter wel interessant zijn om te weten wat hen aantrekt. Dit is wat wespen echt aantrekt. Wespen worden vooral aangetrokken door eiwitten. Dit is de reden waarom wespen zo dol zijn op vlees en dode dieren.
Wespen kunnen zo in je mond vliegen. Een wespensteek in de mond- of keelholte is gevaarlijk. Wees om die reden ook voorzichtig wanneer je buiten frisdrank of alcohol drinkt. Je hebt het vaak niet meteen door als er een wesp in je drankje is gevlogen, zeker niet bij blikjes.
Maken wespen honing? Er is maar één enkel simpel antwoord op deze vraag: NEE!Hoewel wespen – net zoals bijen – nectar drinken, zijn ze fysisch niet in staat om deze om te zetten in honing. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ze niet van honing houden: soms stelen wespen grote hoeveelheden honing uit bijenkorven.
In tegenstelling tot bijen hebben wespen geen weerhaken aan de angel. Hierdoor behoudt de wesp zijn angel wanneer hij gestoken heeft. Hierdoor kan één wesp meerdere keren steken.
Hoewel bijen dus minder agressief zijn dan wespen en de steken niet altijd even pijnlijk zijn, kunnen de symptomen zeer gevaarlijk zijn.
Wespen bouwen vanaf eind juli hun wespennesten af. Op dat moment zijn de meeste larven dan ook volgroeid, en daar heb je meteen de oorzaak voor de overlast van wespen in augustus en september. Die larven scheiden namelijk een zoetstof af waar de volwassen wespen normaal hun maaltijden van maken.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Een wesp heeft niet lang te leven. Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Hoe ziet een bijensteek eruit? Na de bijensteek wordt de huid rondom de angel rood en dik. Sommige mensen hebben eerst een witte plek, voordat deze rood wordt. Na het verwijderen van de angel is een gaatje zichtbaar.
Systemische reactie na een steek van een bij of wesp
Graad 1: jeuk, roodheid en/of galbulten over het hele lichaam, gevoel van onrust. Graad 2: zwelling van lippen, ogen, oren, handen, voeten en/ of geslachtsdelen, misselijk, braken, buikpijn, diarree, licht in het hoofd, drukkend gevoel op de borst.
Hoe lang houd je last van een steek? Bij sommige mensen verdwijnt de pijn en de jeuk van een wespensteek al na een paar dagen. Bij andere mensen kan het tot nog twee weken duren, afhankelijk van hoe gevoelig de huid is voor steken of beten van insecten in het algemeen.