Huurders die geen verhuurderverklaring betreffende het betaal- en woongedrag van de vorige verhuurder(s) kunnen afgeven. Huurders die een negatieve verhuurdersverklaring overleggen waarbij sprake is van overlast of huurachterstand.
Het is wettelijk niet verboden een verhuurdersverklaring te vragen. Al bestaat er voor de verhuurdersverklaring geen enkele wettelijke basis. Jouw huidige verhuurder is ook niet verplicht jou of jouw nieuwe verhuurder zo'n verklaring te verstrekken.
Je hebt een verhuurdersverklaring nodig voor je nieuwe verhuurder (niet-schuldverklaring). Als je op zoek bent naar een andere sociale huurwoning, dan moet je bij een bezichtiging een verhuurdersverklaring van ons hebben.
Indien er alleen mondelinge afspraken zijn gemaakt en er geen schriftelijk huurcontract is, heeft een huurder ook recht op huurbescherming. Mocht er een geschil ontstaan waarover de rechter een uitspraak moet doen, dan is het wel lastiger om te bewijzen welke afspraken er precies zijn gemaakt.
U neemt contact op met uw verhuurder en vraagt om een verhuurdersverklaring. De verhuurder kan de corporatie zijn of uw huisbaas als u particulier huurt. De verhuurder van de woning maakt dan een verhuurdersverklaring. U kunt ook deze Verhuurdersverklaring door uw particuliere verhuurder laten invullen.
De verhuurder vult het formulier 'Verhuurdersverklaring' in. Met dit formulier geeft de verhuurder akkoord te zijn met uw verhuizing.
Een verhuurdersverklaring kost dus geen geld, want het hoeft niet een officieel document te zijn. In het verhuurdersverklaring staan een aantal vragen over uw gegevens en uw gedrag tijdens de huurperiode.
De meeste rechten (waaronder huurbescherming) zijn namelijk wettelijk vastgelegd.Wel moet je, om daar aanspraak op te kunnen maken, aantonen dat je desbetreffende woning of kamer huurt. Kwitanties of bankafschriften van drie maanden huurbetaling worden algemeen als bewijs hiervoor gezien.
U mag niet uw gehele woning onderverhuren. Dat is wettelijk verboden. U mag als huurder wel een kamer van uw woning onderverhuren. Maar alleen als niet in het huurcontract staat dat u dat niet mag doen.
De wet voorziet niet in sancties bij het ontbreken van een dergelijk contract. De huurder en de verhuurder hebben theoretisch dezelfde rechten en plichten als bij een schriftelijke huurovereenkomst.
Benodigde documenten. U heeft de volgende documenten nodig om uw verhuizing door te geven: een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument); een bewijs van bewoning (huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner).
Hoe oud mag een verhuurdersverklaring zijn? De verhuurdersverklaring van jouw huidige verhuurder mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Verklaringen van vorige verhuurders moeten zijn afgegeven na de einddatum van de huurovereenkomst.
Iedere woningzoekende heeft recht op een huurwoning. Maar een woningcorporatie mág een huurcontract weigeren. Zelfs als de woningzoekende ziek is en door die ziekte overlast bezorgt. Dat is geen discriminatie, zo blijkt uit een recente uitspraak.
Kan de verhuurder een boete innen? Een boetebeding is dus in principe rechtsgeldig, maar de verhuurder heeft steeds minder kans om de boete daadwerkelijk te innen als: in het huurcontract geen onderscheid wordt gemaakt tussen 'soorten' overtredingen. de boetes niet zijn gemaximeerd.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning.Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
In een verhuurdersverklaring staat informatie over uw woon- en betalingsgedrag in de afgelopen twee jaar. De verhuurdersverklaring is drie maanden geldig.
De geldverstrekker voor je nieuwe woning doet in de meeste gevallen een kadastercheck en zal zien dat je nog een ander huis hebt. Als je aangeeft dat je deze gaat verhuren dan zijn er banken die zullen eisen dat je daarvoor toestemming hebt van de bank waar je een hypotheek hebt lopen.
Welke nieuwe regels voor verhuurders en verhuurbemiddelaars gelden vanaf 1 juli 2023? U moet zich vanaf 1 juli 2023 houden aan regels die huurmisstanden voorkomen. Bijvoorbeeld tegen intimidatie en woondiscriminatie of te hoge borg. Dat staat in de nieuwe Wet goed verhuurderschap.
Is scheefwonen strafbaar? Scheefwonen is niet strafbaar. Je kunt dus niet uit je (sociale) huurwoning gezet worden. Woningcorporaties kunnen wel met maatregelen komen om scheefwonen tegen te gaan, bijvoorbeeld door de huren flink te verhogen.
Het is niet zo, dat er geen regels of wetten gelden zonder een contract. Veel rechten en regels zijn in de wet vastgelegd. Ze zorgen voor een goede bescherming van de huurder. Het is wel belangrijk om aan te kunnen tonen, dat u een woning huurt of verhuurt.
De huurovereenkomst bindend
Een huurovereenkomst is dus bindend zodra partijen overeenstemming hebben bereikt over de voorwaarden. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk zijn. Het zetten van een handtekening is geen vereiste voor het sluiten van een overeenkomst.
Het is onmogelijk een huurder uit te zetten zonder naar de rechter te stappen. De uitzetting van een huurder kan alleen plaatsvinden na uitspraak van een vrederechter. De eigenaar kan dus niet zomaar een huurder uitzetten en zijn bezittingen op de stoep zetten of de sloten vervangen.
Een verhuurdersverklaring vertelt iets over waar je hebt gewoond én hoe dat ging. Laat de verhuurdersverklaring invullen en ondertekenen door je huidige verhuurder. Heeft je verhuurder zelf geen geschikt formulier, laat dan een standaard verhuurdersverklaring invullen.
Soms vraagt een verhuurder extra kosten als u een huurcontract tekent. Voorbeelden van kosten die verhuurders mogen vragen zijn onder andere: een waarborgsom (borg), overnamekosten, bemiddelingskosten en verhuurkosten.