Een rusthuisbewoner die zijn factuur zelf niet kan betalen, kan tussenkomst vragen aan het OCMW van de gemeente waar hij of zij was ingeschreven voor opname in het rusthuis. Deze tussenkomst is enkel mogelijk als het gaat om een OCMW-rusthuis en dus niet bij private rusthuizen.
Soms volstaan het pensioen en het spaargeld niet om de kosten van een woonzorgcentrum te betalen. In dat geval kan de bewoner zich richten tot het OCMW van de gemeente waar hij voor de opname ingeschreven was in het bevolkingsregister.
Rusthuisbewoners en (zak)geld. Het is geen alledaagse connotatie voor velen onder ons, maar niettemin een belangrijk aandachtspunt voor de bewoners, de familie en de instelling waar ze verblijven. Ouderen die over voldoende middelen beschikken, betalen hun rusthuisopname in principe zelf.
Een rusthuisbewoner betaalde vorig jaar gemiddeld 56,3 euro per dag, oftewel 1.690 euro per maand. Voor een maand in een eenpersoonskamer betaal je 1.710 euro, een tweepersoonskamer is 200 euro goedkoper.
Opname rusthuis en/of opvangtehuis
Als de oudere onvoldoende middelen heeft, kan hij een beroep doen op het bevoegde OCMW voor een tussenkomst in de maandelijkse rusthuisfactuur. Het OCMW zal pas een tussenkomst verlenen indien na onderzoek blijkt dat de eigen middelen van de oudere niet volstaan.
Daaruit blijkt dat de kostprijs van een verblijf in het woonzorgcentrum in 2021 gemiddeld 60,8 euro per dag bedroeg. Dat komt neer op een gemiddelde maandelijkse factuur van meer dan 1800 euro.
Want wie zijn huis verkoopt, heeft amper recht op steun, terwijl ouderen die hun huis houden en verhuren, wél kunnen aankloppen bij de overheid. Iedere maand een rusthuisfactuur betalen van net geen 2.000 euro, terwijl je pensioen vele honderden euro's minder bedraagt. Voor velen is het helaas de realiteit.
Langer thuis wonen met hulp gemeente
De gemeente speelt een belangrijke rol bij het langer zelfstandig wonen. Als u het thuis niet meer alleen redt, kunt u bij de gemeente terecht voor advies en informatie. De gemeente bespreekt dan wat u nog wel zelf kunt.
Wil je vader of moeder niet naar een verzorgingshuis? Dan is een zorgwoning een goed alternatief. Bij deze woonvorm wordt een huis onderverdeeld in twee wooneenheden; eentje voor jouw gezin, en eentje voor je vader/moeder. Er bestaan ook mobiele zorgwoningen om in de tuin te plaatsen.
Hoe hoog is de eigen bijdrage? In eerste instantie betaalt iedereen die naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaat de lage eigen bijdrage. Die verschilt van 174 euro tot 913,20 euro per maand (2022), afhankelijk van het inkomen en vermogen. Op de website van het CAK kunt u een proefberekening maken.
Anno 2021 liggen de prijzen gemiddeld tussen de €1.500 en €5.000 per maand en variëren per zorgvilla. De genoemde kosten betreffen de kosten voor het verblijf (woon- en servicekosten) en zijn exclusief de zorgkosten.
De wet voorziet geen uitzondering voor dit laatste geval. Het recht tot onderhoud is zonder meer een gevolg van de wettelijke familieband. Men kan dus niet zomaar afstand doen van de ouders of hen, zoals mij in de volksmond wel eens gevraagd wordt, 'afschrijven'.
Laat uw ouder(s) inschrijven in minstens twee of drie rusthuizen. In de meeste rusthuizen kunt u kiezen tussen een actieve en een passieve wachtlijst. De eerste dient voor mensen die dringend opvang nodig hebben, de andere voor wie een plaats zoekt in een verdere toekomst.
Je moet de gemeente verwittigen dat je in een rusthuis gaat wonen. De gemeente beschouwt je dan als 'tijdelijk afwezig' zolang je in het rusthuis woont. Je wijzigt je domicilie naar het adres van je rusthuis.
Echtgenoten en geregistreerde partners moeten elkaar onderhouden. Ook na de scheiding. Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.
Iedere maand moet het koppel een factuur betalen om te vertoeven in het woonzorgcentrum. Elke maand betalen ze 1194 euro voor de verblijfskosten, inclusief energieverbruik, telefoonaansluiting en TV-distributie. Daarenboven genieten zij van een kamerbediening die iedere maand 24,80 euro kost.
Overleg met de huisarts en eventueel de wijkverpleging
Heeft uw moeder niet alleen hulp nodig, maar ook zorg? Praat eens met haar huisarts. Hij of zij kan misschien een rol spelen. De huisarts is op de hoogte van de medische situatie en kan een keer bij uw moeder op bezoek gaan.
Schakel de juiste hulpverlening in: bemoeizorg
Deze zorg wordt meestal verleend door een team van maatschappelijk werkers, psychologen en verpleegkundigen. Zij proberen de drempel voor hulpvraag te verlagen voor de zorgmijder. Ze brengen in kaart wat het probleem is en welke ondersteuning iemand nodig heeft.
Als mensen met dementie niet meer thuis kunnen wonen, is een verhuizing naar een verpleeghuis of beschutte woonvorm vaak noodzakelijk. De afgelopen jaren worden er steeds meer verschillende woonvormen ontwikkeld.
Indeling fases van dementie
Een andere veel gebruikte indeling is de omschrijving van de vier fases van ik-beleving bij dementie; de bedreigde ik of cognitieve fase; de verdwaalde ik of emotionele fase; de verborgen ik of psychomotore fase; de verzonken ik of zintuiglijke ervaring.
Wijkverpleegkundige regelt de zorg
De huisarts of wijkverpleegkundige bespreekt met u wat u zelf nog kunt en welke verpleging en verzorging nodig is. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze zorg. De wijkverpleegkundige helpt u om de zorg te regelen. Samen met uw familie of vrienden en andere professionele zorgverleners.
Ja. Als je eigenaar bent van een woning, dan telt je woning mee als een vorm van inkomsten. Dat betekent niet dat je geen recht hebt op leefloon. Ook als je eigenaar bent van een huis of een appartement kan je leefloon krijgen als je aan de andere voorwaarden voldoet.
Zoon of dochter koopt de naakte eigendom, terwijl de ouders het vruchtgebruik kopen. De ouders gaan in het pand wonen tot ze overlijden, of verhuren het (bijvoorbeeld als ze naar een rusthuis gaan). Ze mogen zelf de huurinkomsten houden.
Een woonzorgcentrum (de nieuwe benaming voor een rusthuis) biedt permanente opvang en verzorging aan ouderen. Al wie 65 jaar of ouder is, kan terecht in een woonzorgcentrum. In de praktijk is een woonzorgcentrum in de eerste plaats bedoeld voor wie echt niet meer thuis kan wonen.