Conclusie. Ongezonde eet- en leefgewoonten zullen ongetwijfeld een invloed hebben op de levensverwachting van de mens. Overgewicht en obesitas gaan gepaard met een aantal gezondheidsproblemen die de levensverwachting kunnen doen dalen. Zwaarlijvige mensen leven gemiddeld 5 tot 20 jaar minder lang.
Weet wat je eet
Overgewicht is een risicofactor voor heel wat aandoeningen. Door gewicht te verliezen, kun je de kans op ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten heel wat kleiner maken. Vooral buikvet is ongezond. Je voedingspatroon zelf kan echter ook een positief effect hebben op de lengte van je leven.
Je kunt gezond leven door gezond te eten, niet te roken en voldoende te bewegen en ontspannen. Door gezond te leven verklein je de kans op ziekten. Ook helpt gezond leven je langer fit te blijven. Een gezonde leefstijl is goed zorgen voor je lichaam én je geest.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Ongezond gedrag ligt aan de basis van veel chronische ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en longziekten, die de belangrijkste oorzaken zijn van vermijdbare dood en invaliditeit. De belangrijkste gedragingen in dit verband zijn roken, ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en alcohol drinken.
Eet minder dierlijke producten
Vlees, vis, zuivel en eieren worden gelinkt aan talloze ziektes. Wees er daarom spaarzaam mee, en eet vooral onbewerkt plantaardig eten. Beperk plantaardige olie en ga los met bladgroente. Je lijf zal je dankbaar zijn en gezonder oud worden.
Kies daarom zoveel mogelijk voor zoutarme producten. Eet veel volkorenproducten: kies bijvoorbeeld volkorenbrood of volkorenpasta. Volkorenproducten zijn goed voor uw stoelgang en verlagen de kans op fatale hartziekten. Eet minder vlees en meer vis: in vette vissen zitten veel gezonde vetten, eiwitten en omega 3.
Je lichaam heeft voedsel nodig om in leven te blijven. Eiwitten, vetten en koolhydraten uit voeding bevatten – naast essentiële bouwstoffen – ook calorieën die de energie leveren om ons lichaam draaiende te houden.
In 1956 werden gemiddeld 4 van elke 1000 mannen honderd jaar oud. 12 vrouwen wisten toen die leeftijd al te halen. Nu, in 2016 worden 30 van de 1000 mannen honderd jaar. Bij de vrouwen mogen er zelfs 60 per 1000 honderd kaarsjes uitblazen op de verjaardagstaart.
De levensverwachting bij geboorte bedraagt op dit moment 80 jaar voor mannen en 83 jaar voor vrouwen. Het bereiken van een leeftijd van rond de tachtig is tegenwoordig dus heel normaal. En een op de vier mensen wordt ouder dan 90.
In de jaren '50 was de gemiddelde levensverwachting van mannen daardoor al 70,3 jaar en van vrouwen 72,6 jaar. Dat de levensverwachting sindsdien is doorgegroeid, komt vooral doordat de levensverwachting op hogere leeftijd toeneemt.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Een gezond lichaam is sterk, functioneert naar behoren en kan tegen een stootje. Wie een gezond lichaam heeft, voelt zich over het algemeen ook gezond en fit: niet moe, weinig pijntjes en natuurlijk, een gezond lichaam draagt bij aan een gezonde geest.
Met het ouder worden verandert de samenstelling van je lichaam. Zo nemen je spieren in omvang af, worden je botten brozer en neemt het vetweefsel toe. Omdat je spiermassa afneemt, heb je minder energie nodig en daarom ook wat minder eten. Het ouder worden kan ook betekenen dat je minder beweegt.
Een bejaarde, soms ook senior, is iemand van gevorderde leeftijd. Voor deze levensfase wordt doorgaans de leeftijd van 70 tot 80 jaar aangehouden, en is men ouder dan 80 jaar dan is men hoogbejaard.
De vier belangrijkste leefstijlfactoren zijn roken, alcohol, bewegen en voeding.
Gezonde voeding bestaat uit veel plantaardige producten en weinig dierlijke producten. Eet elke dag 250 gram groente, twee stuks fruit, een handje ongezouten noten en magere en volkoren producten. Gezonde producten hebben veel voedingsstoffen, zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!