Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Bevrijding Zuid-Nederland
Het eerste deel van Nederland dat bevrijd wordt is het zuiden. Op 14 september 1944 staan Amerikaanse militairen in Maastricht.
Het zuiden van Nederland wordt in het najaar van 1944 bevrijd. Maar het westen van Nederland krijgt vanaf november 1944 te maken de Hongerwinter waarbij circa 22.000 mensen sterven. Op 5 mei 1945 is heel Nederland grotendeels bevrijd, maar niet zonder slag of stoot.
De Nederlandse vlag kan nu pas uit in Veenendaal. Daar is vandaag het laatste deel van de stad bevrijd, als laatste gemeente op het vasteland. De laatste SS'ers in het zuidelijke deel van de stad gaven zich nu pas over.
De Duitse inval in Nederland vond plaats op 10 mei 1940. Dit betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag.
De bevrijding van Groningen, ook wel slag om Groningen genoemd, vond plaats aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Van vrijdag 13 april tot en met maandag 16 april werd er in de stad Groningen hevig gevochten. De Canadezen waren van plan om de stad snel in te nemen en vervolgens op te trekken richting Delfzijl.
Hoewel de geallieerden vanaf het begin van de oorlog in 1939 verzet bieden tegen de Duitse bezettingen en uitbreidingen begint de bevrijding van West-Europa pas in juni 1944 als de geallieerden op de kusten van Normandië landen. Na bijna een jaar vechten bereiken de geallieerden uiteindelijk Berlijn.
Het Zuid-Limburgse Mesch was 75 jaar geleden de eerste plaats in Nederland die door de geallieerden werd bevrijd.
Na de bevrijding van Frankrijk en België werd ook Nederland bevrijd, op 5 mei 1945. De ondergang van Duitsland was hierna in zicht. De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
De inval in Polen, die begon op 1 september 1939, vormde het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië en Frankrijk eisten in een ultimatum dat Duitsland zich onmiddellijk zou terugtrekken, en toen dit niet gebeurde, verklaarden de twee landen Duitsland de oorlog.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij. In een ander deel van het Koninkrijk, toenmalig Nederlands-Indië, eindigde de oorlog enkele maanden later.
Grote bedrijven als Philips en DAF, maar ook plaatselijke schildersbedrijven die bunkers verfden, bijvoorbeeld die op Schiermonnikoog. Het beton voor die bunkers werd ook door Nederlanders geleverd, onder meer vanuit Hoogkerk door het bedrijf Kool en Wildeboer. Na de oorlog werd streng opgetreden tegen deze bedrijven.
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger van Adolf Hitler, Nederland binnen. Vanaf dan is er vijf jaar oorlog in Nederland.
Zowel Mesch als Noorbeek menen de eerst bevrijde plaats te zijn. Drs. Loe de Jong gunt Noorbeek in zijn standaardwerk 'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' de eretitel 'eerst bevrijde plaats van Nederland'.
De bevrijding van Maastricht vond plaats op 13 en 14 september 1944 door de Old Hickorydivisie. Op 14 september werd Maastricht ten westen van de Maas bevrijd. Het was daarmee de eerste Nederlandse stad die bevrijd werd door de geallieerden.
Om 8 uur 's ochtends op 5 mei 1945 capituleerde het Duitse leger en was Nederland vrij. Die bevrijding was een langgerekte geschiedenis, waar in het noorden, westen en oosten van Nederland lang op werd gewacht. De bevrijding begon op 12 september 1944 in het zuiden van Limburg.
Op de ochtend van 1 september 1939 klinkt Hitlers stem op de radio. Hij zegt dat Duitsland is aangevallen door Polen en dat er 'sinds 5.45 uur wordt teruggeschoten'.
IJsland: het veiligste land
Volgens de Global Peace Index uit 2021 is IJsland het land met de grootste kans om vreedzaam te blijven tijdens een wereldoorlog.
14 Mei 1940: Rotterdam brandt
De Duitse luchtmacht bombardeert op 14 mei het centrum van Rotterdam. De Nederlanders zijn geschokt. Niemand had dit verwacht. Tientallen Duitse bommenwerpers laten hun lading vallen op het centrum van de stad.
Den Helder: de meest gebombardeerde stad van ons land heeft nu audiotour. Ruim 160 keer werd Den Helder gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaker dan welke stad in Nederland ook.
Op 17 juli 1943 willen de geallieerden de Fokkerfabrieken in Amsterdam-Noord bombarderen. Deze vliegtuigfabrieken werken voor de Duitse oorlogsindustrie. Door een fout missen de bommen hun doel en komen ze terecht op een woonwijk in Amsterdam-Noord. Meer dan 150 burgers komen direct om het leven.