Slaan met een damBewerken
Ook bij het slaan komt de kracht van een dam naar voren. Een dam mag een losstaande schijf of dam slaan die verder op dezelfde diagonaal staat. Er mag dan zelf bepaald worden op welk veld achter het geslagen stuk de dam tot stilstand komt.
Slaan met de dam
Een dam mag namelijk net zo ver schuiven als hij kan op de schuine lijnen, waar hij op staat. De witte dam in het plaatje mag bijvoorbeeld naar veld 11, 7, 2, 21, 27, 32, 38, 43 en 49. Hij mag dus zowel vooruit als achteruit.
Slaan mag vooruit en ook achteruit. Normaliter mag je geen steen achteruit verplaatsen, maar dus wel als je kan slaan. Het kan ook voorkomen dat je meer dan één steen kan slaan in een enkele beurt. Dit is verplicht en een meerslag gaat altijd voor op een enkele slag.
Een dam kan vooruit en achteruit slaan. Je hoeft de dam na de slag niet vlak achter de laatste geslagen schijf te zetten. 8. Slaan is verplicht.
Ja, slaan is verplicht. Dit is een belangrijk verschil tussen schaken en dammen: bij schaken mag je slaan, bij dammen moet je slaan.
Dammen wordt gespeeld door twee spelers. Elke speler begint het spel met 12 schijven en ze worden op 12 donkere velden geplaats die het dichtst bij hem of haar liggen. Zwarte opent altijd het spel, daarna wisselen de spelers hun beurt af. De spelers bepalen willekeurig wie met zwart mag spelen.
Een decameter (dam) is een lengte van 10 meter. De eenheid wordt feitelijk alleen nog in de meteorologie gebruikt. 1 vierkante decameter (1 dam2) is gelijk aan 1 are. Het voorvoegsel deca komt van het Oudgriekse woord δέκα (deka) dat "tien" betekent.
De damstenen worden bij aanvang van het spel door beide spelers op de achterste 4 rijen op de donkere vakken geplaatst. De 2 middelste rijen blijven vrij. Let wel op dat bij het neerleggen van het bord bij elke speler in de linker onderhoek een donker vlak ligt, en niet het lichte vlak.
Hierbij maakt het niet uit of je met een dam of met een gewone schijf slaat. Regel 3: Meerslag gaat voor, (damslag niet!) Er is nog een belangrijke regel bij het dammen. Als je een schijf hebt aangeraakt, dan ben je verplicht om het te zetten.
Dammen lijkt door de nodige tactiek een beetje op schaken, maar is wat eenvoudiger. Een goed alternatief dus voor een strategisch bordspel indien je niet te lang in complexe spelregels wilt duiken. Het doel van het spel is om alle damschijven van de tegenstander te elimineren.
De deksel is het schaakbord, dat aan de binnenkast is bekleed met vilt. Er zitten in de doos schaakstukken en damstenen, net genoeg om op het schaakbord te dammen.
Een micrometer (officieus: micron of mu) is een lengtemaat uit het SI-stelsel. De maat heeft het symbool μm. Een micrometer is gelijk aan 10−6 meter, oftewel 0,000 001 meter, een miljoenste deel van een meter, of een duizendste deel van een millimeter, oftewel 0,001 mm.
Dus 1 decameter is 10 meter en 1 kilometer is 1000 meter.
In die tijd mocht een schijf alleen vooruit slaan. Het moderne damspel werd in Nederland voor het eerst in de 17e eeuw gespeeld. Het West-Fries Museum in Hoorn bewaart het oudste 100-ruiten bord, dat we kennen, namelijk uit 1696. De oudste dambordverkoping zou dateren van februari 1599.
Het bestaat uit 64 velden: acht horizontale rijen en acht verticale lijnen. De velden worden zwart en wit genoemd, maar hebben vaak een andere donkere en lichte kleur, wat een beter contrast geeft met de schaakstukken.
Ga voor een monochrome outfit of draag jeans op jeans.
Dan heb jij geluk want dé broek die jouw benen er instant een pak langer en smaller doet uitzien, is helemaal terug! Draag een 'flared' jeans, die bovenaan mooi aansluit rond de billen en die onderaan wat wijder uitloopt.
Het verhaal gaat dat Napoleon en zijn soldaten het een geweldig spel vonden en meenamen op hun veldtochten. Zo werd het Pools dammen een internationaal bekend damspel. In Nederland wordt sinds de 16e eeuw Engels gedamd, later werd er ook Pools gedamd. Wie het precies heeft uitgevonden, is dus niet bekend.
Het grote dambord heeft 10 x 10 vakjes. Op het bord met 100 vakjes wordt het internationaal dammen gespeeld. Dat is direct het verschil tussen een dambord en een schaakbord. Het grote dambord heeft het spel een stuk interessanter gemaakt.
Als je het bord apart van de stukken koopt, moet je de grootte van de stukken voor de vierkanten overeenkomen. Idealiter zou de basis van de koning 75% van een vierkant op het schaakbord moeten vullen. Als je het bord en de stukken samen koopt, hoef je je geen zorgen te maken. Deze zijn namelijk op elkaar afgestemd.
Een dijk scheidt het water van het land en een dam scheidt water van water.
De 13 Deltawerken zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater uit de zee. De Deltawerken bestaan uit verschillende typen waterkeringen: stormvloedkeringen, sluizen en dammen.