In ieder geval is contact opnemen met de politie een verregaande maatregel. Het is beter om zelf even de buren aan te spreken en te vragen om de auto te verzetten. Geef ook aan dat de in- en uitrit vaak wordt gebruikt en altijd vrij moet zijn.
Je mag op de openbare weg voor geen enkele inrit, uitrit of garagepoort parkeren, tenzij de nummerplaat van het geparkeerde voertuig daar duidelijk op vermeld staat. Ook al is de garage in kwestie jouw eigendom. Wanneer een voertuig je oprit of poort toch blokkeert, kan je naar de politie bellen.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt.De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.
Bel bij parkeeroverlast dan ook met de gemeente of meld het via hun website. De politie grijpt alleen in als een verkeerd geparkeerde auto, motor of ander voertuig zó geparkeerd staat dat het gevaar oplevert voor anderen. Alleen in dat geval kunt u bellen met 0900-8844.
In ieder geval is contact opnemen met de politie een verregaande maatregel. Het is beter om zelf even de buren aan te spreken en te vragen om de auto te verzetten. Geef ook aan dat de in- en uitrit vaak wordt gebruikt en altijd vrij moet zijn.
Mag je parkeren voor je eigen uitrit of garage? Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens uit 1990 is in artikel 24, lid 1b, is duidelijk. Het mag officieel niet.
b. wegen: alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten; Samengevat dus: Kun je er met je auto komen dan is het een openbare weg, zelfs als het je eigen voortuin betreft.
Het antwoord op deze vraag is: nee, je mag niet zomaar in je voortuin parkeren. Als je een parkeerplaats maakt van je voortuin, maak je in feite namelijk een nieuwe uitweg op de bestaande weg.
Een uitweg (ook wel inrit, uitrit en oprit genoemd) is een ingang of uitgang van een perceel voor motorvoertuigen om de openbare weg te bereiken, gelegen op gemeentegrond.
Mocht er dus iemand op je privéterrein staan en je hebt niet aangegeven dat het om eigen grond gaat, dan mag zo'n auto blijven staan. De politie bellen of de auto weg laten slepen heeft ook niet veel zin, want de parkeerder is gewoon rechtsgeldig.
Een eigen terrein is doorgaans niet begaanbaar voor het openbaar verkeer. De Wegenverkeerswet is hier daarom niet van toepassing. Op het terrein moet dan wel duidelijk zichtbaar zijn aangegeven dat het om een eigen terrein gaat door middel van een bordje met de tekst 'verboden toegang voor onbevoegden'.
Staat jouw auto fout geparkeerd, dan kan deze worden weggesleept. De gemeente kan de kosten voor het wegslepen op jou verhalen. De kosten reken je in de meeste gevallen meteen af bij het ophalen van de auto. Bij het wegslepen moet de gemeente zich aan verschillende regels houden.
Een oprit is het gedeelte van een woonperceel bedoeld voor het parkeren of stallen van een voertuig, of voor het bereiken van de bij het huis behorende garage. Een oprit is altijd direct bereikbaar vanaf de openbare weg.
Melding doen
bel het telefoonnummer 14 020. De gemeente is 24 uur per dag bereikbaar voor het wegslepen van verkeerd geparkeerde voertuigen.
Ja!Als je in een straat woont waar parkeren betalend is, dan moet je net zoals iedereen je deel betalen. Het stuk van de straat dat voor jouw garage gelegen is, blijft immers openbare weg. Toch blijf jij de enige die van de plaats voor je garage mag gebruikmaken, ook al is die betalend.
Wil je een hekwerk in de voortuin plaatsen, dan mag deze maximaal één meter hoog zijn. De schutting voortuin regels zijn strenger dan de achtertuin, omdat dit vaak direct is te zien bij de woning. Voor bomen en heggen is echter geen maximale hoogte. Let er wel op dat deze niet te dicht bij de erfgrens staan.
Een boete voor parkeren op uw eigen terrein, of de buurman die parkeert op uw parkeerplaats? Het is allemaal mogelijk als u niet oppast. Particulier eigendom kan openbaar zijn en op privéterrein kunnen gewone verkeersregels gelden!
Voor de voorkant (vóór de voorgevelrooilijn) gelden aparte maatstaven. De afscheiding mag tot 1 meter hoogte zonder omgevingsvergunning worden geplaatst. Wilt u vóór de voorgevel- rooilijn een afscheiding plaatsen die hoger is dan 1 meter, dan moet u hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen.
De voortuin is het gedeelte dat voor de voorgevel ligt en op straat uitkijkt. Wie op een hoek woont heeft dus twee voortuinen. De achtertuin is het gedeelte dat achter de achtergevel ligt. Er kunnen op bepaalde percelen strengere eisen zijn, zoals bijvoorbeeld in verkavelingen.
Zo is het Reglement verkeersregels en verkeerstekens wel van toepassing op eigen terrein. Daardoor gelden wel dezelfde verkeersregels als op de openbare weg.
7° voortuin : gedeelte van het goed dat voor de voorgevellijn van het hoofdgebouw ligt; Dus: alles wat aan een stuk straat ligt, is "voortuin".
Op welke afstand? In het verkeersreglement staat niets over de afstand. In principe mag je dus tot helemaal tegen de garage parkeren. Maar wanneer duidelijk is dat je het in- en uitrijden daardoor zal hinderen (b.v. in een smalle straat, of omdat de inrij zeer smal is), dan kan je maar beter enige afstand houden.
Er wordt bijvoorbeeld vaak op de stoep geparkeerd. Dit soort parkeergedrag valt onder 'hinderlijk parkeren'. Weggebruikers horen te weten dat je niet op een stoep of voor een uitrit mag parkeren. Hiervoor zijn dus geen extra maatregelen, zoals gele strepen, extra borden, paaltjes of witte kruizen nodig.
Want in het regelement verkeersregels en verkeerstekens staat dat dit soort stukjes grond te klein zijn voor een formele oprit. Dat is de reden dat ze gezien worden als onderdeel van de openbare weg. Dat betekent dat je daar dus niet mag parkeren, ook al is het eigen grond.