Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is.
Meng limoensap of balsamicoazijn door je gerecht
Niet alleen iets zoets, maar ook iets zuurs kan een té pittige smaak doen verdwijnen. En door iets zoets én zuurs toe te voegen verdubbel je zelfs het effect! Meng wat limoensap of balsamicoazijn door je gerecht en je zult merken dat de pittige smaak afneemt.
Een scheutje (balsamico)azijn, citroensap of blikje tomatenconcentraat kan wonderen doen om een te pittige gerecht in balans te brengen. Het zuur neutraliseert de pikante boventoon. Combineer je zuur en zoet, dan verdubbel je het effect zelfs!
Het verdunnen van uw gerecht wanneer dat mogelijk is, is de eenvoudigste en veiligste techniek om extra peper te verminderen. De eenvoudigste aanpak om dit te doen, is door het aantal ingrediënten dat al in uw recept aanwezig is, te verhogen. Door bouillon, vlees of groenten toe te voegen aan soepen en stoofschotels, kunnen ze worden verdund.
Suiker of honing
De makkelijkste en snelste manier om eten minder pittig te maken is het toevoegen van een beetje suiker, honing of zoetstof. Zoet is het omgekeerde van pittig, dus als je een schepje suiker toevoegt aan een pittige saus of curry wordt deze vanzelf minder pikant.
Voeg meer ingrediënten toe om de pittigheid te verdunnen
De makkelijkste manier om een gerecht dat te pittig is wat minder pittig te maken, is door meer ingrediënten toe te voegen om de hoeveelheid pittig te verminderen. Als het een soep of stoofpot is, probeer dan meer vloeistof toe te voegen. Voeg ook meer groenten, eiwitten of zetmeel toe — wat voor ingrediënt je ook over hebt.
Voeg ook eens een rode peper toe aan je soep om hem net iets pittiger te maken. Vind je dat soep niet snel vult (behalve als je er een broodje bij eet) voeg dan eens één van de volgende ingrediënten toe nadat je eventueel de soep gepureerd hebt: rijst, linzen, kikkererwten, quinoa of vermicelli.
De volgende keer dat uw gerecht te pittig smaakt, probeer dan citroen-, limoen- of sinaasappelsap toe te voegen, of een andere soort azijn die bij het gerecht en uw smaakvoorkeuren past . Vergeet niet dat een klein beetje al een heel eind komt, dus proef terwijl u bezig bent (het is altijd makkelijker om meer toe te voegen dan terug te krabbelen nadat u te veel hebt toegevoegd).
Voeg meer bouillon toe om de kruiden te verdunnen .
Als het nog steeds te pittig smaakt, blijf dan meer bouillon toevoegen totdat je tevreden bent met de smaak. Je kunt extra bouillon aan elke soort soep toevoegen. Als je geen bouillon hebt, kun je ook water toevoegen. Mogelijk moet je meer zout toevoegen om je soep op smaak te brengen.
Breng op smaak met kruiden
Breng soep op smaak met kruiden zoals tijm, rozemarijn, komijn, paprika of zwarte peper. Een bouillonblokje als smaakmaker kan, maar gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 blokje per liter soep.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op.
Te veel zout gebruikt
Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
De olie en de stof in de pepers die voor het branderige gevoel zorgen lossen sneller op met alcohol dan met water. Daarom kun je een scheutje pure alcohol of drank met een hoog alcoholpercentage (zoals bijvoorbeeld wodka) op je handen doen. De geur én pit zullen meteen verdwijnen.
Je pepersoep kan bitter zijn omdat je teveel van de kruidenmix gebruikt . Als de soep te lang of op hoge temperatuur wordt gekookt, kunnen de smaken geconcentreerd en enigszins bitter worden. Om dit te verhelpen, voeg je gewoon meer water of bouillon toe en kook je op matige temperatuur.
De zoute smaak kan je neutraliseren door andere smaakpupillen te activeren. Net zoals suiker, werken ook zure producten perfect om het gerecht te neutraliseren. Citroen- en limoen(sap), verschillende soorten azijn en tomaten(puree) geven je gerecht weer een boost.
We raden aan om pompoensoep niet te wecken maar in te vriezen. Als je pompoensoep weckt wordt deze meestal zuur.
Pompoen bevat veel vitamine C, en dat is dan weer goed om je immuunsysteem in shape te houden. Regelmatig een kommetje pompoensoep verwarmt en voedt je dus niet alleen, het helpt je ook gezond de herfst en winter door te komen.
Als je de soep flauw vindt, probeer dan zout toe te voegen om alle smaken te laten knallen . Gebruik alle genoemde kruiden. Ik weet dat het een lange lijst lijkt, maar ze zijn allemaal heerlijk en belangrijk om de soep een warme en pittige kwaliteit te geven: tijm, komijn, gember, gevogeltekruiden en kaneel. Maak af met room en ahornsiroop.
Zure ingrediënten zoals citroen- of limoensap, azijn, wijn, tomaten en zelfs ananas helpen allemaal om de pH-waarde van een pittige olie te neutraliseren en een deel van die vlammende, hete smaak te verminderen . Voeg het sap van een halve citroen of limoen, of een eetlepel of twee wijn, azijn of tomatensaus toe aan je overgekruide gerecht.
Met azijn, limoensap of citroensap
Met een zuurtje kun je ook pittig eten minder pittig maken. Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is.
Enkele keukentrucs die u misschien niet kent - Eten (3) - Nairaland
Voor teveel peper kun je een hele, ongesneden ui in de stoofpot doen, dat trekt de overtollige peper aan . sandyd: Voor teveel peper kun je een hele, ongesneden ui in de stoofpot doen, dat trekt de overtollige peper aan. Laat je het nog een paar minuten opwarmen?
Voeg naast suiker ook honing, ahornsiroop of een beetje melasse toe om de soep minder pittig te maken. Wees wel voorzichtig: de zoetheid kan de smaak van je gerecht veranderen, dus voeg steeds een beetje toe en proef terwijl je bezig bent om de perfecte harmonie te behouden.
Je moet wel echt heel erg hard je best doen wil je een zak soep laten schiften. Wel kan het koken van je soep er voor zorgen dat het bijv. bitter gaat smaken. Sommige kruiden in je zakje soep kunnen niet zo goed tegen hele hoge temperaturen, waardoor de boel dus naar de klote gaat.
Voeg smaakmakers toe
Voeg na het aanfruiten van de groenten kruiden en/of specerijen toe. Deze geven tijdens het koken hun smaak af aan de soep, dus voeg ze niet pas aan het einde toe. Soep is de perfecte bestemming voor hele takjes kruiden zoals salie, tijm, oregano of rozemarijn.