In Nederland zijn er twee soorten stoofperen die veelal worden verkocht: de Gieser Wildeman en de Saint Rémy. De Gieser Wildeman zijn wat zoetere stoofperen die lekker rood kleuren als je ze stooft. De Saint Rémy is wat frisser en kleurt zachtroze.
Naast de Gieser Wildemans zijn er nog genoeg andere peren waar je uit kunt kiezen: de Saint Rémy, de Zoete Brederode, de Winterrietpeer en de Kleipeer (Winterjan).
Stoofperen maken kan niet met elke peer
De meeste bekende handperen die je in de supermarkt vindt, zoals Conference en Doyenne du Comice, zijn daarom niet geschikt om als stoofpeer te gebruiken. Deze vallen te snel uit elkaar. Er zijn wel enkele peren die zowel als stoofpeer- als als handpeer geschikt zijn.
Peer is, net als appel, een plantengeslacht dat uit de rozenfamilie komt. Peren zijn lekker friszoet en sappig. Peren bevatten veel vitamines en vruchtvezels, ze zijn dus goed voor de stoelgang! Er zijn ongeveer veertig soorten peren, die je kunt onderverdelen in twee groepen: handperen en stoofperen.
De allerbekendste peer die geschikt is om te stoven is de Gieser Wildeman. Dit is een kleine, harde peer die je dus perfect kunt stoven.
De peren van Pyrus communis 'Doyenne du Comice'
Het vruchtvlees is helderwit van kleur, uiterst sappig en heerlijk zacht. De Doyenne du Comice is zeer geschikt als handpeer maar is ook als stoofpeer te gebruiken.
Maar je kunt deze polyfenolen ook binnenkrijgen door regelmatig superfoods te eten, zoals gestoofde appels of peren. Peren bevatten veel antioxidanten, vitamine C, vitamine K en koper . Deze verbindingen gaan de effecten van vrije radicalen tegen en beschermen cellen tegen de schade die ze kunnen veroorzaken.
Bartlett (of Williams) Pear : Dit is de perfecte keuze als je een echt, echt sappige peer wilt. Zowel rode als groene Bartletts behoren tot de zoetste peren die je kunt vinden. Bosc Pear: Deze peren zijn heerlijk knapperig, met een delicate zoete smaak die perfect lijkt op de stereotiepe perensmaak.
Stoofperen zijn niet alleen lekker, maar ook gezond.Ze bevatten veel vezels, vitamine C, kalium en antioxidanten die goed zijn voor de spijsvertering, het immuunsysteem en de bloeddruk. Stoofperen kunnen op verschillende manieren bereid worden, afhankelijk van de smaak en het doel.
Er bestaan twee bekende soorten peren: handperen en stoofperen. Een handpeer kan direct uit de hand gegeten worden. Een stoofpeer daarentegen is kleiner en harder dan een gewone handpeer. Ongekookt zijn stoofperen niet geschikt om te eten en moeten daarom eerst gekookt of gestoofd worden en krijgen zo hun rode kleur.
Twee soorten peren
De Gieser Wildeman is een echte stoofpeer en dus alleen gekookt geschikt voor consumptie.
De Doyenne du Commice is een perenboom die ontzettend veel gekweekt wordt in Nederland en in België. Na de Perenboom Pyrus communis Conference (favoriet) is dit namelijk de meest populaire perenboom. De volledige naam van deze perenboom is de Pyrus Communis Doyenne du Commice.
Gelukkig kun je stoofperen best een tijdje goed houden. In een afgesloten bak blijven ze maximaal een week goed in de koelkast.In de vriezer kun je ze zelfs drie maanden bewaren. Dat geldt voor zowel stoofperen met als zonder alcohol.
Kun je stoofperen invriezen? Ja, dat kan . Om in te vriezen, wacht je tot de peren helemaal zijn afgekoeld en bewaar je ze in hun stoofvocht in een luchtdichte container in de vriezer tot drie maanden lang.
Gieser wildeman peren 1,19 euro per kg Aanbiedingen en actuele prijzen.
Kook de peertjes gaar in ca. 40 minuten en laat ze dan afkoelen in dit vocht. Zorg dat er tijdens het koken een stukje bakpapier op de peertjes ligt in de pan zodat ze onder het vocht blijven tijdens het koken.
Maar peren hebben vast andere gezondheidsvoordelen. Jazeker. Ze bevatten een redelijke hoeveelheid vezels en veel van het mineraal kalium, dat hoge bloeddruk helpt verlagen en meewerkt om de vochtbalans in je lichaam goed te houden. Daarom zijn peren, net als kaliumrijke bananen, goed fruit als het erg warm is.
Welke peer gebruik je voor stoofperen? De Gieser Wildeman is het meest populaire stoofpeertje van Nederland. Niet gek: hij is ideaal om te stoven én het hele jaar verkrijgbaar. Met zijn zoete smaak doet hij het goed naast winterse stoofgerechten of in desserts.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
Comice. De Comice-variëteit biedt enkele van de zoetste peren die u zult vinden. Deze peren zijn kort en rond vergeleken met veel andere, maar ze hebben een delicate schil met een zacht, sappig binnenste.
Doyenne du comice peren
De peer staat bekend om zijn bijna boterachtige textuur en zijn zoete smaak met tonen van honing en citrus. Smullen. Deze peer is ideaal om uit de hand te eten, maar ook als dessert of als onderdeel van een kaasplank doet 'ie het goed.
Door elke dag twee peren te eten, voldoet u aan uw fruitbehoeften zoals beschreven in de Dietary Guidelines for Americans . Wat kan zoeter zijn? Maar bevat fruit geen suiker?
Over het algemeen bieden gestoofde appels een zachte en voedzame optie voor het ondersteunen van de gezondheid van de darmen, het bevorderen van regelmaat en het verzachten van spijsverteringsongemakken . Het opnemen ervan in uw dieet kan een heerlijke manier zijn om uw spijsverteringsstelsel en algehele welzijn te ondersteunen.
Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed. Als je langer van bereide stoofperen wil genieten, dan kun je ze prima invriezen. In de vriezer blijven ze namelijk tot wel twaalf maanden goed.