Schade door een omgewaaide boom valt minimaal onder de WA + Beperkt Casco autoverzekering en uiteraard ook onder de WA + Allrisk/ Volledig Casco autoverzekering. Een storm wordt verzekeringstechnisch als storm geclassificeerd wanneer er minimaal windkracht 7 of meer, oftewel 50 kilometer/ per uur gemeten wordt.
De gemeente is wel verantwoordelijk als die boom al niet goed was onderhouden. ,,Dat buren bijvoorbeeld al diverse keren erover hebben gebeld. Dat die al scheef stond. Dan is er geen sprake van overmacht en heeft de gemeente een aansprakelijkheid rondom die boom.
Wat te doen als er een boom, zware tak of dakpan op je auto valt met flinke schade tot gevolg? Maak eerst een paar duidelijke foto's van de schade en de situatie. Bel zo nodig de brandweer of andere hulpdiensten om de boom op te ruimen.
De eigenaar is in beginsel ook verantwoordelijk voor de boom. Is de boomeigenaar dan ook aansprakelijk voor de materiële schade die het gevolg is van het omvallen van de boom? Het uitgangspunt is dat iedereen zijn eigen schade moet dragen.
Autoschade door extreem weer
Het is eigenlijk heel simpel. Je autoverzekering dekt schade als gevolg van extreem weer als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering (Volledig Casco) hebt. Ben je alleen WA verzekerd, dan draai je zelf op voor de kosten als gevolg van hagelschade, stormschade of aanverwanten.
Schade door een omgewaaide boom valt minimaal onder de WA + Beperkt Casco autoverzekering en uiteraard ook onder de WA + Allrisk/ Volledig Casco autoverzekering. Een storm wordt verzekeringstechnisch als storm geclassificeerd wanneer er minimaal windkracht 7 of meer, oftewel 50 kilometer/ per uur gemeten wordt.
Een landelijke route met veel bomen kunt u het beste bewaren voor dagen waarop het niet stormt. Heeft u een flinke dosis pech, dan kan er namelijk zo een boom omwaaien en op uw auto vallen. Ook zijn takken op de weg allesbehalve ideaal. Parkeer uw auto ook op een slimme plek.
Bij weersomstandigheden met tenminste windkracht 7 ben je met de woonhuisverzekering verzekerd als een boom tegen jouw woning aanwaait en jouw huis hierdoor beschadigt. Je bent in dit geval ook verzekerd voor de opruimkosten van de boom (tot maximaal 10% van het verzekerde bedrag).
Bij acuut gevaar belt u direct 112 of de politie. Is er echter geen sprake van een acuut gevaar dan speelt de plaats waar de boom in de grond stond een rol. Stond de omgevallen boom in uw eigen tuin dan bent u zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de boom. Bel in dat geval een boomverzorgingsbedrijf.
Welke verzekering vergoedt stormschade? Stormschade aan je huis valt onder een woonverzekering, zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles wat in de grond staat in je tuin. Dus ook schade door een omgevallen boom op je huis of tuinhuis.
Zware stormen komen de laatste jaren steeds vaker voor. Ze zorgen voor steeds meer schade, onder meer aan huizen. Alle opstalverzekeraars dekken deze schade, maar let goed op het eigen risico. Dat is vaak hoger dan normaal en kan oplopen tot wel €450.
Schade aan uw auto
Valt door een storm een boom, een tak of een dakpan op uw wagen, dan wordt de schade vergoed door uw autoverzekeraar, tenminste als u een omniumverzekering of een beperkte omnium hebt. Hebt u die niet, dan hangt het ervan af of de wind een geval van overmacht was.
Aansprakelijkheid voor bomen
Voorop gesteld dient te worden dat een boom geen opstal is in de zin van art. 6:174 BW en dus dient te worden onderscheiden van de risicoaansprakelijkheid. Aansprakelijkheid als eigenaar van bomen kan zich op verschillende manieren manifesteren.
"Als het bij één storm blijft, krijgen de wortels van de boom tijd om te herstellen. Meerdere stormen kunnen net het zetje geven waardoor een boom omvalt", zegt hij tegen EditieNL. "Als bomen zijn aangetast door schimmels zie je dat niet aan de buitenkant. Bij een storm vallen ze als eerste om."
Een schadeclaim voor stormschade heeft geen gevolgen voor uw schadevrije jaren. U daalt dus niet op de bonus-malusladder en betaalt geen extra premie na het claimen van stormschade. Dit geldt eigenlijk voor iedere schade die onder Beperkt Casco valt.
Hoe hoog mag de boom van de buren zijn? In de wet staat niet exact beschreven hoe hoog een boom of struik maximaal mag zijn. Er staat wel dat het niet toegestaan is om jouw buren onrechtmatig te hinderen. Dat houdt niet in dat elk soort hinder niet toegestaan is.
De brandweer helpt altijd eerst de mensen die in levensgevaar zijn, bv. wanneer er gewonden zijn, bij brandgevaar of instortingsgevaar of bij gevaren op de openbare weg (omgevallen boom, doorgesneden kabels, gaslek, gevallen stenen, ...). Enkel in die gevallen mag u het noodnummer bellen.
Wanneer mag je stormschade melden via 112? Alleen als er acuut gevaar dreigt, kun je 112 bellen om stormschade te melden. Concreter betekent dat: als er instortingsgevaar van je huis dreigt, als er sprake is van losgeraakte dakpannen of gevelpannen of als er een boom over de openbare weg dreigt te vallen.
Het alarmnummer 112 is alleen bedoeld voor spoedeisende of levensbedreigende situaties en brand. Voor alles wat geen spoed heeft en niet levensbedreigend is, maar waar je toch de brandweer ter plaatse nodig hebt, bel je 0900-0904.
Officieel gezien moet je schade die jij toebrengt aan een ander binnen drie dagen ná de aanrijding of het ongeval bij de eigen WAM-verzekeraar melden. Wordt de verzekeraar niet tijdig op de hoogte gebracht, dan kan met in theorie uitkering weigeren.
In elke polis is de termijn beschreven waarin u de schade zeker moet aangeven. Meestal is dit acht kalenderdagen. Bij een diefstalwaarborg moet u doorgaans aangifte doen bij de politie binnen de 24 uur en binnen de 48 uur aangifte bij uw verzekeraar met vermelding van het pv-nummer.
Bij stormschade heb je meestal een hoger eigen risico dan voor andere schades. Dat is vaak 0,2 % van de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Extra gevaarlijk: bruggen, dijken en open vlaktes. Daar heeft de wind vrij spel en windstoten raken je extra hard. Geniepig: als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt, rij je even in de luwte. Zodra je voorbij bent krijg je de volle laag.
Veel bestuurders staan er niet bij stil, maar rijden in de storm kan voor veel gevaar zorgen. Harde windstoten en veel regen kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Windstoten kunnen auto's van de weg blazen, zorgen voor omvallende vrachtwagens én bomen! Hevige regen kan zorgen voor minder zicht en aquaplaning.