Bij 'ideale omstandigheden' zouden er ruim 52.000 doden vallen. Bevind je je op 300 meter van de inslag, ergens tussen de Herengracht en de Oudezijds Voorburgwal, dan houdt het na de lichtflits op. Dan ben je namelijk in een keer dood door een vuurbal die dit hele gebied verzwelgt. Overlevingskansen: nul.
Ze krijgen kanker en hun kinderen worden geboren met genetische mutaties. Hulpverlening is vrijwel onmogelijk na een kernaanval. Zelfs ervaren hulporganisaties als het Rode Kruis kunnen weinig doen na een kernaanval. De explosie verwoest de infrastructuur en door de straling kunnen hulpverleners niet dichtbij komen.
Wordt zo'n bom tot ontploffing gebracht dan kunnen mensen in een straal van 11 kilometer lichte brandwonden oplopen, tot 8 kilometer rondom zijn derdegraads brandwonden mogelijk. Witte kleding helpt nog een klein beetje om de energie van de ontploffing te weerkaatsen, waar donkere kleding absorberend werkt.
mensen vragen te gaan schuilen. Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten.Bijvoorbeeld een afzuigkap en toiletrooster;voedsel- en drinkwatermaatregelen treffen.
Een atoombom van 15 kiloton (Hiroshimaklasse) zal alles binnen een straal van 230 meter met de grond gelijk maken, terwijl dat 6000 meter is voor een waterstofbom van 50.000 kiloton zoals de Tsar Bomba.
Feiten en cijfers. Op vliegbasis Volkel liggen naar schatting tien tot twintig B61-atoombommen opgeslagen. Ook in diverse andere Europese NAVO-landen zijn bommen van dit type gestationeerd. Ze liggen in België, Duitsland, Italië en Turkije.
Bij een nucleaire noodsituatie, is schuilen de beste manier om jezelf te beschermen. Zo voorkom je bestraling en besmetting. Blijf binnen of ga naar binnen in het dichtstbijzijnde gebouw. Blijf binnen tot je bericht krijgt dat het opnieuw veilig is.
Boven Nova Zembla werd de zogeheten Tsar Bomba tot ontploffing gebracht. Deze drietraps waterstofbom zou een kracht hebben gehad van ongeveer 50 megaton en daarmee ruim 3500 keer sterker zijn geweest dan de bom die in 1945 door de Amerikanen werd gebruikt bij de aanval op de Japanse stad Hiroshima.
Fruitvliegen overleven een atoombom eerder dan een kakkerlak
Maar bij een dosis van 63 Gray, een maat voor de opgenomen hoeveelheid straling door een voorwerp of organisme, stierven zo goed als alle kakkerlakken. En dat is nog 40 Gray onder de atoombom die op Hiroshima viel in de Tweede Wereldoorlog.
Bovendien was de lichtflits op meer dan 900 kilometer afstand nog te zien en was de ongelofelijke hitte binnen 250 kilometer te voelen. De explosie was ongekend krachtig. Tsar Bomba is dan ook geschiedenisboeken ingegaan als de krachtigste explosie die mensen ooit hebben veroorzaakt.
Toen ze dit met de stof uranium-235 deden, kwamen zij erachter dat de materie om wordt gezet in een gigantische hoeveelheid pure energie. Einstein is hierdoor indirect ook één van de uitvinders van zowel kernenergie als de atoombom, zonder er ooit actief aan mee te werken.
Waarom Hiroshima en Nagasaki? De reden voor het aanvallen van Japan met atoombommen was om de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen. Een sneller einde van de oorlog betekende namelijk veel minder slachtoffers.
Negen landen in de wereld hebben kernwapens: de Verenigde Staten, Frankrijk, Pakistan, India, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Israël en Noord-Korea. Volgens Sipri reageren zij daarmee op de toegenomen spanning in de wereld.
De naam "Tsar Bomba" (tsaarbom, keizerbom) was de bijnaam die de bom in het Westen kreeg en die zich uiteindelijk ook naar Rusland verbreidde. De bom werd ontworpen en gebouwd in de gesloten stad Arzamas-16 in de provincie Nizjni Novgorod.
Veel mensen denken dat de straling direct fataal is: dat is niet zo. De hitte en de schokgolf zijn het ergste aan een atoombom. De radioactiviteit is een sluipmoordenaar, maar deze is met goede medische zorg wel te overleven. Het hangt uiteraard ook af van hoe dichtbij je bij de bom was.
Dat land heeft naar schatting tussen de veertig en vijftig kernkoppen in zijn bezit. Op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel, in Noord-Brabant, liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Dat werd al jaren verondersteld, maar in 2019 werd dat per ongeluk bevestigd in een document van de NAVO.
De Amerikaan Paul Tibbets was de piloot die de eerste atoombom naar de stad Hiroshima bracht. Hij gooide deze atoombom op 6 augustus 1945 op de Japanse havenstad. De bom had de misleidende naam 'Little Boy' gekregen, maar in werkelijkheid was de bom 3 meter lang. Hij ontplofte in de ochtend van 6 augustus.
Bij de aanvallen met atoombommen op Hiroshima en drie dagen later Nagasaki maakten de Verenigde Staten een einde aan de Tweede Wereldoorlog, maar brachten daarbij naar schatting 215.000 mensen om. In Hiroshima overleden zo'n 140.000 mensen als gevolg van het bombardement.
Na 24 uur is 80% van het stof neergedaald. Blijf dus minstens 24 uur binnen, maar hoe langer hoe beter. Echt dichtbij de ontploffing moet je mogelijk zelfs een maand binnen blijven.
In de jaren tachtig van de vorige eeuw liep het aantal kernwapens op tot 70 duizend, genoeg om de wereld vele malen te vernietigen. Dankzij druk vanuit de bevolking is het aantal kernwapens sindsdien teruggebracht tot ongeveer 12.500, nog altijd genoeg om de wereld te vernietigen.
De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren. Inwoners van Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Breda zouden derdegraads brandwonden hebben opgelopen.
In de eerste minuten en uren na een kernramp zit het meest radioactieve straling in de lucht. Zorg er dus voor dat het verzamelen van eten en drinken niet te veel tijd kost. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk naar een veilige schuilplaats te komen. Pak dus alleen water en eten wat snel voor handen ligt.
Nu zijn er nog zeven F-35's gestationeerd op vliegbasis Volkel. Dat worden er in de loop van het jaar tien en in 2024 moeten het er dertig zijn. In Friesland, waar al langer wordt gevlogen met de nieuwe gevechtsvliegtuigen, loopt een proef hoe defensie de geluidsoverlast kan beperken.
Die bevinden zich volgens de Amerikaanse Arms Control Association op zes NAVO-bases in vijf Europese landen: Kleine Brogel in België, Volkel in Nederland, Büchel in Duitsland, Incirlik in Turkije en Aviano en Ghedi in Italië. Oekraïne bezit geen kernwapens, net als Wit-Rusland en Kazachstan, maar dat was ooit anders.