In elk huurcontract is vastgelegd dat de huurder voor de woning moet zorgen als een 'goede huisvader'. Dat houdt in dat de huurder de schade moet herstellen die hij zelf aanbrengt. Je zorgt dus voor de woning alsof het je eigen woning zou zijn.
De huurder is aansprakelijk voor schade aan de verhuurde zaak die is ontstaan door een hem toe te rekenen tekortschieten in de nakoming van een verplichting uit de huurovereenkomst (art. 7:218 lid 1 BW). Schadeplicht in het huurrecht kan zowel voor de huurder als de verhuurder ontstaan.
De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Veroorzaakt u zelf een gebrek, zoals een lekkage? Dan moet u de kosten vergoeden.
De verhuurder kan de schade niet verhelpen als hij niet op de hoogte is. Als huurder ben je zelfs verplicht om een gebrek tijdig te melden bij de verhuurder.Doe je dit niet of te laat dan kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgschade.
Elke huurder heeft recht op woongenot van de gehuurde woning. Woongenot houdt in dat u ongestoord van uw huurwoning kunt genieten. Het kan echter zo zijn dat er zich omstandigheden voordoen waardoor uw woongenot wordt aangetast. U kunt dan aanspraak maken op een schadevergoeding voor uw gederfde woongenot.
Uw verhuurder mag alleen verhuurkosten rekenen als de nieuwe huurder er iets concreets voor terug krijgt. Bijvoorbeeld een naamplaatje. Er moet dus sprake zijn van een tegenprestatie. Het opstellen van een huurcontract valt daar niet onder.
De verhuurder is aansprakelijk voor gevolgschade van een lekkage als hij of zij niet voldoende onderhoud heeft gepleegd.
Schade veroorzaakt door de huurder
Het kan gaan om deuken in een muur, gebroken ruiten, krassen in de vloer door het verplaatsen van meubilair, brandplekken van sigaretten op het tapijt, enz.
Heeft u schade opgelopen, dan moet u deze meestal zelf betalen. In veel gevallen bent u daarvoor verzekerd. Soms is een ander aansprakelijk voor de schade en heeft u recht op schadevergoeding.
De persoon die het verkeersongeluk veroorzaakt, is aansprakelijk en moet betalen. Als meer mensen schuld hebben, dan betalen zij elk een deel van de schade. Soms vergoedt een WA- of aansprakelijkheidsverzekering de schade. Voor fietsers, voetgangers en passagiers gelden speciale regels.
Begrip. Kleine herstellingen zijn herstellingen die geen omvangrijke werkzaamheden of hoge kosten met zich meebrengen.
Indien de schade veroorzaakt werd door het privatieve gedeelte van een mede-eigenaar, is het in principe aan deze mede-eigenaar om het bedrag van het eigen risico te betalen. Indien de schade afkomstig is van de gemeenschappelijke delen, dan moet de Vereniging van Mede-Eigenaars dit bedrag betalen.
De verhuurder van de woning is verantwoordelijk voor het herstellen en de kosten van een lekkage in de huurwoning wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud. Ook wanneer de schuld van de lekkage niet bij de huurder ligt, zal de verhuurder de kosten op zich nemen.
Dit is een onderdeel van de inboedelverzekering waarmee u alle verbeteringen verzekert die u zelf heeft aangebracht, of heeft laten aanbrengen, in uw huurwoning. Zoals een dure parketvloer, zonnepanelen, een luxe keuken of een royaal ligbad. Op <onze site> leest u precies wat dit huurdersbelang in uw situatie betekent.
Wie is verantwoordelijk voor de herstelling bij glasbreuk: eigenaar of huurder? Bij wet is vastgelegd dat een huurder steeds aansprakelijk is voor alle schade in zijn appartement of woning, dus ook voor glasbreuk, behoudens bewijs van het tegendeel.
Acceptabele schades
Ook bij normaal en zorgvuldig gebruik van je auto zijn kleine krasjes of deukjes soms niet te vermijden. Dit noemen we gebruiksschade.
Als de schade een direct of indirect gevolg is van iets wat iemand anders deed, kan je deze persoon aansprakelijk stellen. Het is wel belangrijk dat jijzelf voorkomt dat de schade wordt vergroot. Dat is jouw plicht en wordt schadebeperkingsplicht genoemd.
Gevolgschade is schade die ontstaat uit een eerdere lekkage. Dit gebeurt vaak bij de volgende type lekkages: Een kapotte leiding die vochtplekken op de muur veroorzaakt. Een daklekkage waardoor schimmels op muren en plafonds ontstaan.
Soms wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen rechtstreekse schade en gevolgschade. Voor gevolgschade stelt men zich dan volstrekt niet aansprakelijk (behalve opzet/grove nalatigheid) en voor directe/rechtstreekse schade tot het factuurbedrag.
De huurder staat in voor de kosten van het gebruik van de woning: nieuwe batterijen voor de rookmelders, reparatie van lekkende kranen, onderhoud van de centrale verwarming, tuinonderhoud … De huurder betaalt maandelijks de huurprijs die in het contract werd vastgelegd.
Huren en geld Naast huur, energie, water en soms servicekosten betalen huurders ook lokale belastingen. Afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting, en in een aantal gemeenten rioolheffing. Maar niet in alle gemeenten evenveel.
Een verhuurder mag niet onaangekondigd een woning betreden. Hij of zij dient altijd aan te bellen of te kloppen en te wachten tot de deur wordt opengedaan. Een verhuurder mag niet zomaar te pas en te onpas bij de huurder aankloppen.