Passend werk is werk dat past bij wat u kunt en weet. Wat voor u passend werk is, hangt af van verschillende zaken. Bijvoorbeeld van uw gezondheid, wat voor werk u eerder heeft gedaan, hoelang u ziek bent en hoever u bent met uw re-integratie op dat moment.
De werkgever moet de functie, de arbeidsverdeling of de arbeidsorganisatie zodanig aanpassen, dat de werknemer met de beperkingen het werk kan uitvoeren. Het functieniveau mag in beginsel niet veel lager zijn dan die van de oude functie, tenzij dit gezien de beperkingen niet anders kan.
Herplaatsing: passende functie
Een functie is passend als deze aansluit bij uw opleiding, ervaring en bekwaamheid. Of er een passende functie is, hangt af van: een beschikbare vacature binnen een redelijke termijn; andere werknemers binnen het bedrijf.
Voorbeelden aangepast werk
niet meer fulltime, maar parttime gaan werken;bepaalde taken weglaten of taken toevoegen aan de functie;thuiswerken;een optimaal ingerichte werkplek.
Lukt het niet om de werknemer terug te laten keren in zijn oude functie, dan moet de werkgever hem passend werk aanbieden binnen het bedrijf, bijvoorbeeld werken in deeltijd of met een aangepast takenpakket. In het uiterste geval kan de werkgever hem een andere functie aanbieden of een baan bij een andere werkgever.
Een werknemer kan steeds vragen om het werk aan te passen aan zijn gezondheidstoestand en-capaciteiten. Als werkgever bent u in principe niet verplicht om akkoord te gaan met zo'n voorstel tot progressief of aangepast werk.
Heeft uw werkgever geen passend werk, dan is het in de praktijk vaak zo dat hij of zij zich laat ondersteunen door een re-integratiebedrijf of arbodienst. U kunt verschillende begeleiding krijgen bij het vinden van nieuw werk.
Begeleiding: Wanneer je met een tweede spoortraject te maken krijgt is goede begeleiding naar mogelijk nieuw werk van belang. Hieronder vallen onder meer sollicitatiebegeleiding, loopbaanoriëntatie, assessments, scholing en omscholing. Dit alles speelt mee in de beoordeling van het UWV.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Wat gebeurt er als ik passend werk niet accepteer? Als u passend werk (zoals besproken met de arbeidsdeskundige) krijgt aangeboden en u weigert dit, dan heeft dat gevolgen voor uw uitkering.U krijgt tijdelijk minder of geen uitkering.
Passend werk is werk dat past bij wat u kunt en weet. Wat voor u passend werk is, hangt af van verschillende zaken. Bijvoorbeeld van uw gezondheid, wat voor werk u eerder heeft gedaan, hoelang u ziek bent en hoever u bent met uw re-integratie op dat moment.
Dat kan niet zomaar worden veranderd door de werkgever.Wel kunt u altijd in onderling overleg bepalen dat het loon wijzigt. Wilt uw werkgever uw functie of loon wijzigen en bent u het er niet mee eens? Neem contact op met een arbeidsspecialist voor advies.
Een unieke functie is een functie die slechts door één werknemer wordt bekleed. Als een unieke functie komt te vervallen wegens bedrijfseconomische redenen, dan komt de werknemer die deze functie bekleedt dus automatisch voor ontslag in aanmerking.
Doel van de re-integratie
Bij langdurig verzuim stelt de bedrijfsarts een Probleemanalyse op. Hierin legt de bedrijfsarts vast wat het doel is van uw re-integratie.
De Wet verbetering Poortwachter maakt werknemer en werkgever samen verantwoordelijk voor de re-integratie. Het doel van de Wet verbetering Poortwachter is dat werkgever en werknemer samen met de bedrijfsarts er alles aan doen om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan (tenzij dit niet mogelijk is).
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel bepaalt wanneer er sprake is van ziekte en wanneer er sprake is van herstel. Indien de werkgever aan het standpunt van de werknemer twijfelt, kan de bedrijfsarts dan wel een arbeidsdeskundige worden ingeschakeld.
Jouw werknemer mag een passende functie weigeren, maar dit is niet zonder consequenties. Er is in dat geval namelijk sprake van ernstig verwijtbaar handelen. Hierbij heeft jouw werknemer geen recht op de transitievergoeding en WW-uitkering.
De werkgever mag niet vragen naar uw gezondheid of uw ziekteverzuim bij uw vorige werkgever. Vragen over uw gezondheid mogen alleen worden gesteld tijdens een aanstellingskeuring (medische keuring).
Maar dit mag niet zomaar, er zijn factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Zo moet de werkgever een redelijk aanbod doen en een gegronde reden hebben voor de overplaatsing. In de situatie waarin een werkgever een onredelijk aanbod doet kan een werknemer een verzoek tot verplaatsing weigeren.
Een re-integratietraject duurt meestal maximaal 2 jaar.
Er moet minimaal 1 sollicitatie-inspanning per week worden verricht, dit kan variëren van het schrijven van een brief tot het hebben van telefonisch contact. Het is belangrijk dat men hiervan aantekening maakt, zodat men altijd de sollicitatieactiviteiten kan overleggen.
Het verschil tussen spoor 1 en spoor 2 is dus waar de re integratie plaatsvindt, bij spoor 1 is dit bij de huidige werkgever, bij spoor 2 bij een andere werkgever.
Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit geldt onder meer wanneer het werk dat je krijgt toegewezen, in strijd is met de regels en richtlijnen van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
Deskundigenoordeel UWV
Als u het oneens bent met uw werkgever over de re-integratie of als u zich afvraagt of uw werkgever zich wel voldoende inspant voor uw re-integratie, kunt u een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Een deskundigenoordeel kan zowel door een werkgever als door een werknemer worden aangevraagd.
Als re- integratie in spoor 1 niet lukt, moet de werkgever de werknemer re-integreren in passend werk buiten de eigen organisatie (bij een andere werkgever/organisatie), dit noemen we re-integratie in spoor 2.