Bij bloed plassen moet u altijd contact opnemen met de dierenarts. Er zal altijd gevraagd worden om urine op te vangen en dit mee te nemen bij het consult, zodat de urine gecontroleerd kan worden op ontstekingscellen, bloed en mogelijk gruis (steentjes).
Een ongecompliceerde blaasontsteking geneest over het algemeen volledig. Een gecompliceerde of chronische blaasontsteking kan hardnekkige klachten geven. De kans op antibioticaresistentie is reëel. Door snel en accuraat te reageren bij blaasproblemen, is de kans op herstel groot.
Hoe behandelen wij de blaasproblemen van uw hond? Een ongecompliceerde blaasontsteking behandelen wij met een antibioticakuur. Binnen een week na het starten van deze antibioticumkuur moet de hond genezen zijn. Het kan zijn dat de symptomen snel verdwijnen, maar dat de ontsteking nog steeds aanwezig is.
De meest voorkomende oorzaak van een blaasinfectie is dan ook een opgeklommen infectie. Meestal betreft het een Coli bacterie. Dit is een bacterie die in de darmen leeft bij de hond en andere diersoorten. Blaasstenen komen vaak voor als oorzaak van een blaasontsteking bij de hond.
Kleur: normaal geproken is urine geel van kleur. Over het algemeen geldt, hoe geconcentreerder de urine is, hoe donkerder geel. Een rode of bruine kleur kan wijzen op de aanwezigheid van bloed: rode urine: bijmenging van vers bloed; blaasgeruis, blaastumoren of urethraproblemen kunnen een oorzaak zijn.
Een blaasontsteking kun je herkennen aan de volgende symptomen: Je hond doet erg vaak kleine plasjes. Er zit bloed in de urine. Je hond vertoont incontinentie verschijnselen.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.
Wanneer uw hond vaker dan normaal kleine beetjes plast, dan is de kans groot dat een blaasontsteking de oorzaak is. Een blaasontsteking is feitelijk niets meer dan een geïrriteerde blaaswand.
Bij de helft van de vrouwen is een blaasontsteking binnen 1 week vanzelf over. Als uw klachten over zijn, hoeft u uw urine niet opnieuw te brengen. Slikt u antibiotica? Dan zijn uw klachten meestal na een paar dagen minder of weg.
De ziekte van Cushing bij de hond betreft een aandoening waarbij de bijnieren te veel hormoon aanmaken. Het is een ziekte die zeer vaak bij de hond voorkomt, met name kleine hondenrassen. Bij de ziekte van Cushing wordt er teveel cortisol aangemaakt in de bijnieren van de hond. De bijnieren maken o.a. cortisol aan.
Zo kunnen nierproblemen, suikerziekte, baarmoederontsteking, leverproblemen en nog tal van andere oorzaken een rol spelen bij veel drinken en veel plassen. Wanneer naar de dierenarts? Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen.
Oorzaak nierbekkenontsteking
In veel gevallen wordt een nierbekkenontsteking veroorzaakt door een E. Coli bacterie. Meestal komt de bacterie uit de blaas en kruipt hij via de urineleiders naar de nieren toe. In sommige gevallen is de bacterie via het bloed in de nieren terecht gekomen.
Door meer te drinken zal de hond ook meer moeten plassen, wat zorgt voor het beter schoonspoelen van de blaas. De bacteriën krijgen dan niet de kans zich op te hopen. Als je hond niet veel wil drinken kun je ook nat voer geven of meer water bij de brokken doen.
Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.
De diagnose van een nierprobleem bij honden wordt dus gesteld door middel van bloed- en urineonderzoek, echografie en eventueel nierbiopten. Behandeling van nierfalen is erop gericht de oorzaak indien mogelijk weg te nemen, ondersteunende behandeling met infuus, medicatie en aangepaste voeding.
Een hond drinkt gemiddeld 50-60 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag. Om water te kunnen drinken vouwt een hond zijn tong om tot een soort lepeltje, zie het filmpje hieronder. Een hond drinkt meer bij inspanning en warm weer.
Blaasstenen ontstaan doordat in de urine afvalstoffen worden afgegeven die met elkaar samenklonteren. Hierdoor ontstaan kristallen die vervolgens samenklonteren tot urinewegstenen. De afgifte van afvalstoffen kan een aangeboren of verkregen stofwisselingsstoornis zijn.
Met vaak plassen bedoelen we vaak kleine beetjes. Dit kan passen bij blaasontsteking, een verstopping of dominant gedrag. U vindt dan alleen kleine plasjes en de hond kan veel aandrang hebben zonder dat er veel urine komt. Neem dan contact op met de dierenarts!
Maar ook zijn de kosten afhankelijk van het soort bloedonderzoek, hoe snel je de uitslag wilt hebben en wat de kosten zijn van de dierenarts. De kosten voor een bloedonderzoek kunnen sterk variëren tussen de 30 en 150 euro.
Bij klinische chemisch bloedonderzoek bepalen de laboranten de hoeveelheid van stoffen die in het bloed thuis horen. Zo kunnen we kijken naar hoeveel glucose, eiwitten, enzymen en zouten er in het bloed van uw huisdier zit. Dit geeft ons bijvoorbeeld informatie over de werking van nieren, lever en alvleesklier.
Een slechte adem of kwijlen. Overmatig veel drinken of plassen. Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden).
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.