Baking soda in plaats van shampoo Baking soda is een ideaal product om restjes van haarproducten mee uit je haar te verwijderen en je haar goed te reinigen. Daarnaast heeft het een verzachtende werking en zorgt het ervoor dat je haar minder snel vet wordt. En het is nog goedkoper ook dan al die dure shampoos.
Als vervanger voor shampoo ziet Gaastra regelmatig appelazijn of baking soda voorbij komen: producten die misschien minder schadelijk zijn voor het milieu, maar daarmee niet per se voor je hoofdhuid.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
Het is mogelijk om je haar te wassen met groene zeep (Castille-zeep). Het wordt gebruikt als natuurlijk alternatief voor shampoo en is gemaakt op basis van olijfolie.
Sterker nog, we kunnen best zonder shampoo. Je hoofdhuid maakt namelijk zelf een beschermend vetlaagje aan die ervoor zorgt dat je haar niet uitdroogt. Je haar wassen, werkt dat natuurlijke proces alleen maar tegen, aldus critici.
Je haren alleen met water wassen
MAAR!! Water stript niet je gehele hoofdhuid, het laat een laagje talg achter. Daarom zul je door een overgangsfase heen moeten. In het begin zullen je talgklieren door blijven werken en daardoor kan je haar flink vet worden.
“Je haren wassen zonder shampoo is niet per se goed of slecht. Wanneer je een (extreem) droge hoofdhuid hebt, is het niet nodig om elke wasbeurt een sterke reiniger te gebruiken. Net als bij de huid van je lichaam is het heel persoonlijk wat jouw hoofdhuid nodig heeft.
Met het lauwwarme water kun je je haren goed ontvetten, zodat ophoping en restanten van haarproducten verwijderd worden. Als je vervolgens je haren onder de douche wast kun je na je wasbeurt gewoon even voorover buigen en je haren over je hoofd gooien, om het vervolgens nog eens na te spoelen met koud water.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Volgens styliste Rosi Fernandez, directeur van haarsalon Ananda Ferdi, is het niet aan te raden om je haar langer dan een week niet te wassen. Waarom? “Omdat “haarzakjes verstopt raken en geen zuurstof krijgen,” legt ze uit.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Water-only methode
Hierbij ga je cold turkey afkicken van shampoos, je wast je haren enkele keren per week met water. Hierbij is het van belang dat de oliën die zich op je hoofdhuid verzamelen worden verdeeld over je haar.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast.Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Echter raden wij af om je haar te wassen met een conditioner. Een conditioner bevat geen reingingsmiddelen en dus zal je je haar en hoofdhuid er nooit goed schoon mee krijgen. Je verwijdert vuil doordat je je hoofdhuid goed masseert, maar dit is niet voldoende. Je hebt een product met reinigende ingrediënten nodig.
Je wast je haar met warm water: Hiermee bedoel ik dat je je haren echt wast en je hoofdhuid flink schrobt met je vingers onder de douche of in bad. Dit kost ongeveer 5 tot 10 minuten en kan erg goed werken als je zacht water hebt. Je spoelt hiermee wat oliën, dode huidcellen en vuil weg.
Lauw-warm water is het best geschikt om je haar in te wassen. Begin dan met een kleine klodder shampoo en masseer dit rustig in met je vingertoppen (niet met je nagels!). Vervolgens spoel je de shampoo uit en ga je over op conditioner. Hoe langer het haar; hoe meer conditioner.
Door het structureel beschadigen verandert de haarstructuur en neemt de elasticiteit in het haar af. Het haar kan hierdoor snel afbreken. Beschadigd haar kan ontstaan door invloeden van buitenaf zoals: Het stylen van je haar met een hittetool zoals: een föhn, krultang of stijltang.
Voed je haar van binnenuit met gezond eten.
En vergeet ook niet veel water te drinken! Je voelt je overall beter, maar kúnt zo ook voller haar krijgen. De belangrijkste voedingsstoffen en vitaminen voor dikker haar zijn: de vitamines A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren.
“Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken. Dit kan leiden tot een jeukende, schilferige en geïrriteerde hoofdhuid, wat ongemakkelijk aanvoelt en er niet fraai uitziet,” aldus de cosmetisch arts.
Plus Punt: Warm water spoelt olie en vuil beter uit het haar
Lauwwarm water is de beste temperatuur voor het wassen van je haar. Je haar bouwt vuil op en natuurlijk resten van styling producten als je dit gebruikt. De warmte van het water opent het haar, waardoor je shampoo dieper kan reinigen.
Dat je haar vies wordt door het water van de rivier of de zee is niet de enige reden waarom je je haar in de zomer niet elke dag nat wil maken. Nat haar is namelijk een stuk zwaarder dan droog haar. Wanneer je je lokken constant nat maakt en weer laat drogen, kan je haar sneller afbreken. En dat wil je liever niet.
Heet water
Er zijn voordelen: een hoge temperatuur opent bijvoorbeeld de poriën, waardoor haarproducten de hoofdhuid kunnen binnendringen. Bovendien helpt het wassen met heet water stofdeeltjes, luchtvervuiling, productrestjes en overmatig talg effectiever te verwijderen dan met koud water.
Gemiddeld genomen wassen mensen hun haar twee keer per week. Toch geven onze Keune haarexperts aan dat de beste wasroutine voor iedereen anders is. Dit hangt namelijk af van wat voor haartype en haarkleur je hebt. Gemiddeld was je je haar dus twee keer per week.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Het is belangrijk om gebruik te maken van de juiste verzorgingsproducten voor je haren. Dit vooral om je haren mooi te laten groeien en een goede bescherming te bieden tegen beschadiging en vervuiling. Eén van de meest gebruikte haarproducten is shampoo, dit wordt door menig mens dagelijks gebruikt.