Naast deze aanleidingen tot discomfort heeft een te hoge concentratie van CO2 ook gezondheid gerelateerde risico's; Hoofdpijn, vermoeidheid en sufheid (veelal toenemend tijdens de dag);Slijmvliesirritaties en andere aspecifieke klachten (hoofdpijn, vermoeidheid irritaties, enz..);
Het wordt pas gevaarlijk wanneer het aan hoge concentraties wordt ingeademd (meer dan 5% volume, of 50,000 PPM). De grenswaarde of het hoogste niveau aan CO2 waarvan verondersteld wordt dat het niet gevaarlijk is voor een gezonde volwassene tijdens een werkdag, bedraagt (5,000 PPM).
Gebrekkige of ontbrekende ventilatie binnen de verblijfsruimten kunnen er CO2 concentraties voorkomen die onze behaaglijkheid, productiviteit en gezondheid negatief beïnvloeden. Door de aankleding van de ruimten en het schoonhouden van de ruimten, wordt het risico op hoge CO2 concentraties voorkomen.
Richtlijnen voor CO2 in binnenruimten
Groen: 400 tot 800 ppm is goed (±400 is het niveau van de buitenlucht). Oranje: 800 tot 1200 is medium. Rood: 1200+ is slecht (1200 is echt de limiet voor binnen-lucht, ventileren is noodzakelijk).
Tussen 1000 en 2000 ppm heb je als mens een minder goede concentratie of een minder goede nachtrust. Onder 1000ppm blijven is dus aan te raden. Boven 5000 ppm CO2 kan je aannemen dat de luchtkwaliteit zeer slecht is.
Zuurstof wordt omgezet in CO2. Wat velen niet realiseren is dat een CV-installatie, gashaard, houtkachel, geiser, gasfornuis en openhaard véél zuurstof verbruiken en CO2 produceren als gevolg van het verbrandingsproces.
Inademen: Sufheid, versnellen en verdiepen van ademhaling, licht narcotisch effect, toename van bloeddruk en polssnelheid, afname van het gehoor, duizeligheid, verwarring en gevoel van ademnood bij langere blootstelling. Uiteindelijk raakt men bewusteloos.
De belangrijkste klachten die kunnen wijzen op nachtelijke hypoventilatie en daarmee op hypercapnie zijn: ochtendhoofdpijn, nachtelijke onrust, nachtmerries, nachtzweten, verminderde eetlust, gewichtsverlies, enkeloedeem, sufheid en concentratiestoornissen.
Het CO2-gehalte van de lucht mag, idealiter, niet hoger zijn dan 900 ppm en mag in geen geval de norm van 1200 ppm overschrijden. Als de CO2-concentratie de drempel van 900ppm overschrijdt, wordt een efficiënt luchtventilatiesysteem sterk aanbevolen. Een CO2-meter meet de CO2-concentratie in een bepaalde ruimte.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Als onvoldoende wordt geademd, loopt het koolzuurgehalte in het bloed te hoog op. Dit kan de oorzaak zijn van een aantal klachten als hoofdpijn bij het wakker worden, nachtmerries en spontane benauwdheid 's nachts, sufheid, gebrekkige eetlust en concentratiestoornissen.
De meeste bedrijven hebben 4 opties om hun CO2-uitstoot te verminderen: energie besparen, inkoop verduurzamen, vervoer vergroenen en zuiniger zijn met grondstoffen. Met die opties kun je beter vandaag dan morgen beginnen, zegt Rob van der Rijt.
Een goede kwaliteit binnenlucht bevat, conform de regelgeving, minder dan 0,1 volume procent CO2 (1000 ppm). Als grenswaarde wordt 0,12 vol % (1200 ppm) gehanteerd.
De twee belangrijkste bronnen van CO2 zijn fossiele brandstoffen en verandering van landgebruik. Heel lang geleden - in vroege geologische tijdperken - is koolstofdioxide vastgelegd door bomen en andere organismen. Daaruit zijn uiteindelijk fossiele brandstoffen (aardolie, steenkolen, aardgas) gevormd.
Gasvormige koolstofdioxide komt vrij bij de volledige verbranding van brandstoffen waarin koolstof zit. Koolstof zit in fossiele brandstoffen. Denk hierbij aan hout, steenkool, aardolie en aardgas. Koolstofdioxide kan ook in de natuur ontstaan, bijvoorbeeld bij bosbranden of vulkaanuitbarstingen.
COPD is een ingewikkelde aandoening. Veel mensen met COPD hebben ook andere problemen. We doen ook onderzoek naar deze problemen. Dit doen we bijvoorbeeld met bloedonderzoek, hartonderzoek of een botscan.
Hypercapnie is de medische term voor een overmatig gehalte aan koolstofdioxide in het bloed. Hypercapnie ontstaat als gevolg van gestoorde gasuitwisseling in de longen of als er als gevolg van een inadequate ademhaling (slechte ventilatie) onvoldoende koolstofdioxide wordt uitgeademd.
Als pulmonale hypertensie langer bestaat en/of ernstiger wordt, zal er uiteindelijk ook rechterhartkamer-falen optreden. Dat veroorzaakt klachten zoals duizelingen en soms zelfs flauwvallen. Ook hartkloppingen en pijn op de borst komen voor.
Een mens ademt ± 17 liter CO2 uit per uur; dat staat gelijk aan 726 PPM in 23.400 liter lucht.
Het water verlaat ons lichaam via de nieren, de huid en uitademing. Het koolzuur is een afvalproduct. Het lichaam moet het koolzuur dan ook zien kwijt te raken. Dat gebeurt doordat het bloed het koolzuur naar de longen transporteert die er vervolgens voor zorgen dat het koolzuur door uitademing het lichaam verlaat.
Waarom is koolzuurgas zo belangrijk? Om zuurstof vanuit de hemoglobine in het bloed los te laten naar de cellen in je lichaam, is koolzuurgas nodig. Als je te veel ademt, verlies je te veel koolzuurgas. Dit zorgt voor minder zuurstofafgifte vanuit de hemoglobine in de rode bloedcellen naar de lichaamscellen.
Het is daarom aan te raden om de CO2 sensor op menselijke hoogte (+/- 150 cm) te plaatsen, liefst niet naast een deur of raam, en niet te dicht (min 1,5m) bij een werkplek van iemand.
Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s. Voor een badkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 14 dm3/s zijn. Voor een keuken moet de ventilatiecapaciteit minimaal 21 dm3/s zijn.
Zet de sensor op een tafel of kast, tegen de muur of midden in de ruimte. Zet de sensor niet naast een deur of raam of toevoer van het ventilatiesysteem. Zorg dat de meter veilig staat, zodat deze niet omvalt of er niet op gemorst kan worden. Adem niet uit vlakbij de sensor; dit kan de meting beïnvloeden.