Uiteenlopend van polyurethaanschuimen, melamineschuim, polyesterwol, steenwol, glaswol, akoestische plafondpanelen, wandpanelen, systeemplafondplaten. Al deze oplossingen hebben in ieder geval één ding gemeen: het absorbeert geluid. Dit komt doordat al deze materialen opencellig zijn.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze.
Hoe geluiddempend materiaal is, verschilt per soort. Steenwol en glaswol staat bekend als uitstekend geluidsisolatie materiaal. Isolatieparels (spouwmuur) of PIR platen (dak) zijn goed in warmte vasthouden, maar matig als geluidswerende isolatie.
Kussens, vloerkleden, stoffen bekleding op de bank, vloerbedekking op de trap, bekleed de kamer en uw meubels. U kunt het zo bont maken als u zelf wilt. Textiel dempt geluid, niet alleen van de buren maar ook van uzelf. En het is ook lekker warm in de winter.
Geluidsabsorberende materialen zijn bedoeld om het geluid binnen een bepaald gebied of ruimte te verbeteren. Bij geluidsabsorptie verandert men door gerichte maatregelen, de ruimteklank naar zijn wensen. Daardoor kan bijvoorbeeld het geluidsniveau worden gedempt of de nagalmtijd worden verkort.
Denk aan mooie gordijnen, vloerkleden, kussens, stoffen banken & stoelen, en je kunt zelfs mooie stoffen aan het plafond draperen. Alles kan met stof en het werkt heel goed om het geluid tegen te houden.
Voor het buiten houden van omgevingsgeluiden uit uw tuin heeft u géén absorptiemateriaal nodig maar een isolerende wand in de vorm van een hoog, zwaar en goed afgesloten geluidsscherm (schutting). De afstand tussen de geluidsbron en de ontvanger is bepalend voor de hoogte van een scherm of schutting.
Galm verminderen we door, ofwel de wanden en de vloer en het plafond waar het geluid tussen heen- en weerkaatst, dat geluid minder sterk te laten terugkaatsen. Dit wordt vaak gedaan door geluidsabsorberende panelen op te hangen.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Een zacht oppervlak (denk bijvoorbeeld aan een grasmat) dempt geluid beter dan een hard of glad oppervlak (bijvoorbeeld bestrating of het wateroppervlak van een vijver). Geluid van hoge frequentie wordt ook beter gedempt (door lucht) dan lage tonen (lange golven).
Een steenwol isolatielaag van 100 mm reduceert het geluid dan met ongever 10 dB ten opzichte van een niet-geïsoleerd dak. Dit ervaart het menselijk oor als een halvering van het geluid. Geluidsoverlast als gevolg van trein-, vlieg- en autoverkeer wordt tot het minimale beperkt.
Goede geluidsisolatie: Piepschuim heeft goede geluidsisolerende eigenschappen, waardoor het een goede keuze is voor het isoleren van muren tussen kamers en het verminderen van geluidsoverdracht van buiten.
Met een enkele gipsplaat aan elke kant krijgt men een demping van 43 dB. Als men het aantal platen verdubbelt, stijgt ze naar 51 dB. Met drie platen krijgt men 57 dB. Als men het frame verdubbelt (zie het onderstaande schema) kan de geluiddemping tot 61 dB toenemen.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Een optie is ook om akoestische wandpanelen te plaatsen.
Akoestische en trillingsdempende eigenschappen.
Kurk kan van 30 tot 70% geluiden in het frequentiebereik van 400 tot 4000 Hz absorberen. De structuur van kurk en zijn flexibiliteit laten tegelijkertijd lucht- en slaggeluiden dempen en akoestische bruggen zones elimineren.
Woningen hebben vaak lange en rechte wanden. Hierdoor hebben de geluidsgolven de kans om te verspreiden door de ruimte. Door hoeken te creëren in de kamer kan het geluid minder goed weerkaatsen en dit zorgt voor minder galm. Met bijvoorbeeld een grote plant kun je de geluidsgolven al doorbreken.
Het geluid verspreidt zich vanzelfsprekend via de vloer, maar ook met de muren die in verbinding staan met de vloer. Door de massa van de muur te verhogen, dus door de muur zwaarder te maken, kunnen trillingen minder goed worden door gegeven, en kan hinderlijk geluid dus sterk of zelfs helemaal gereduceerd worden.
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager. Soms is een geluidsmeting niet direct de oplossing voor een complex hinderprobleem.
Woon je aan een spoorweg of een hele drukke straat? Het glas en het profiel van je ramen kunnen voor een wereld van verschil zorgen. Kies goed isolerend materiaal voor de profielen en kozijnen van je raamwerk. Zowel dubbel glas of hoogrendementsglas absorberen veel lawaai en dempen daardoor een pak geluid.
Bij burenlawaai kan je best eerst met elkaar praten voor je de politie belt. Misschien is je buur zich er niet eens van bewust dat hij/zij anderen hindert. Als communiceren met je buren moeilijk gaat, kan je de hulp van de Dienst Burenbemiddeling inschakelen.