Zoals Toffe Genieter hierboven al zei maakt het niet uit welke kleding je draagt en hoe je danst. Echter is het wettelijk verplicht om je identiteitskaart mee te nemen als je 15+ bent. Een belangrijke tip is om je drankje nooit onbewaakt te laten staan.
Hier geldt de regel: indien je het niet draagt tijdens de werkuren, draag het dan ook niet op een personeelsfeest. Natuurlijk mag je kleding iets feestelijker zijn (lees: kleurvoller, met eventueel epauletten en glinsters), maar hou het geheel sober en niets onthullend.
Gepaste kleding
Ga bij een personeelsfeest altijd na of er een dresscode is. Wanneer dit zo is, probeer je hier dan aan te houden. Als er geen dresscode is en je weet niet wat geschikt is, overleg dan met collega's wat zij dragen. Let er op dat je kleding niet te strak of te onthullend is.
De dresscode Feestelijk is een vrij brede dresscode. Het kledingvoorschrift wordt ook wel Party Chic genoemd en wordt door bruidsparen of organisatoren van een evenement gebruikt om aan te geven dat men zich niet te formeel, maar ook niet te casual dient te kleden.
Dresscode feestelijk
Soms wordt deze dresscode ook wel party chic genoemd. Dit een is vrije dresscode, waarbij je kan kiezen voor kleding waarin jij je feestelijk voelt. Voor de dames kan dit een feestelijk jurkje zijn of een jumpsuit. Voor heren kan dit een pak zijn zonder of met das.
Een outfit waarmee je op tuinfeesten altijd goed zit, is de smart casual look. Kies een comfortabele jeans, combineer deze met een trendy print overhemd en je bent good to go. Zijn de tropische temperaturen bereikt? Ga dan voor een polo of T-shirt in zomerse kleur of met tropische print.
Basisstukken zijn: een pantalon, een halflange rok, een jasje. Ook onmisbaar: een witte blouse en een zwarte nette broek. Kies voor dezelfde soort stoffen, zodat je kleding een geheel vormt, zelfs al zijn je broek en jasje van een ander merk. Stoffen die snel kreuken zijn niet geschikt voor op kantoor.
Een jurk of rok is lekker luchtig in de zomer en kan – bij de juiste lengte – ook heel goed op kantoor. 'Als je zittend werkt, kies dan een rok die tot maximaal net boven de knie opkruipt', adviseert Van Leggelo. 'Let daarbij ook op dat je ondergoed niet te zien is.
Zoek naar stoffen die ademen, zoals katoen en linnen (ook al moet je die wel goed strijken). Vermijdt polyester als de pest, daar ga je alleen maar extra van zweten. Dan komt het ook met lange broekspijpen wel goed. Bij kleding voor een kantoorfunctie voor vrouwen denk je misschien al snel aan een klassieke jurk.
Werkkleding is kleding die nodig is voor het werk en dat normaal gesproken niet geschikt is om in de vrije tijd te dragen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om bedrijfskleding (nodig voor herkenning, eenheid) en veiligheidskleding (vereist voor veiligheid, gezondheid).
het tuinfeest zelfst. naamw. Verbuigingen: tuinfeestenVerbuigingen: tuinfeestje bijeenkomst met vermaak voor gasten, die buiten een huis wordt gehouden, in de regel om een belangrijke gebeurtenis te vieren Voorbeeld: `Toen in Duitsland de nazi's aan h...
Voor Casual Chic kunnen dames bijvoorbeeld kiezen voor een vestje of blouse met een nette broek of rok. Ook kan er gekozen worden voor een jurk en dan met een bikerjack of spijkerjasje. Bijpassende accessoires erbij, zoals een mooie clutch of andere tas en je outfit is af!
Een lekker hapje bij het aperitief lust iedereen. Maar het is ook niet de bedoeling dat de gasten geen pap meer kunnen zeggen voor ze aan tafel gaan. Overdrijf dus niet met de hapjes. 5 à 6 stuks per persoon – en daar rekenen we ook chips en blokjes kaas bij – is ruim voldoende.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
De werkgever is in beginsel gerechtigd voorschriften te geven met betrekking tot de uiterlijke verzorging van het personeel en de tijdens het werk te dragen kleding. Deze bevoegdheid is aan de grenzen van de redelijkheid en de billijkheid gebonden.