Het dragen van bijvoorbeeld felle kleuren, opvallende prints en sieraden of sportkleding is af te raden. Een donkere, neutrale rok of jurk met donkere panty is voor dames een veilige keuze. Voor mannen is een net colbert met een donkere (spijker)broek zonder gaten of andere opvallende kenmerken gepast.
Wat je meeneemt naar een begrafenis of crematie, is wederom een persoonlijke kwestie. Uiteraard hoef je niet iets mee te nemen. Mensen waarderen je komst al heel erg. In veel gevallen nemen mensen bloemen mee, wat eigenlijk altijd goed is.
Het is van oudsher gebruikelijk om in Nederland nette zwarte kleding te dragen naar een begrafenis of crematie. Zwarte kleding wordt gezien als beleefd en netjes en daarnaast is zwart in deze situatie ook vaak een teken om te tonen dat je rouwt.
"Mijn diepste sympathie, ik ben er voor je als je wilt praten." "Mijn medeleven aan u en uw familie." "Ik ben er voor jou als je ooit iemand nodig hebt om gewoon te luisteren." "Het spijt me voor je verlies."
Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd met een emoticon van een hartje of een roos. Hier is helemaal niks mis mee, maar als je de nabestaande persoonlijk kent en goed contact onderhoudt met diegene is het wel gepaster om diegene ook persoonlijk te condoleren.
Alternatieven voor 'gecondoleerd'
Andere manieren om 'gecondoleerd' te zeggen zijn “sterkte”, “veel sterkte”, “mijn medeleven”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming”.
Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
Indien de uitvaart niet zo formeel is kunt u er ook voor kiezen om een nette trui in een donkere kleur te dragen met daaronder een donkere broek. Het dragen van een spijkerbroek is niet gebruikelijk. Voor de schoenen is het gepast als u kiest voor nette donkere (leren) schoenen en geen sneakers.
Bij een afscheidsdienst (begrafenis of crematie) is rode nagellak minder gepast. Felgekleurde nagels zijn een blikvanger, terwijl het bij een begrafenis in het algemeen gewenst is als mensen zich een beetje gedekt kleden: geen felle kleuren, geen uitbundige sieraden of extravagante make-up, geen rode nagels.
Naar een begrafenis draag je nette, rustige en donkere kleding. Dat toont respect naar de overledene en de familie. De meeste mannen dragen naar een uitvaart een net pak in een donkere kleur. Daaronder kun je een wit, grijs, blauw of zwart overhemd dragen.
Chrysant. Vooral in Azië wordt de witte en gele chrysant veel gebruikt bij afscheid. Deze 'gouden bloem' staat in die landen vol van betekenis.
Hoe lang duurt een begrafenis voor nabestaanden? Voor nabestaanden duurt een begrafenis langer dan voor mensen die iets verder van de overledene af staan. Voor nabestaanden duurt een begrafenis zeker 4 uur. Zij zullen eerder aanwezig zijn, in ieder geval voordat de rest van de genodigden arriveren.
Felle kleuren doen het vaak niet zo goed, tenzij deze wens nadrukkelijk is uitgesproken door de overleden persoon en/of de nabestaanden. Witten rozen en witte lelies zijn misschien wel de meest gebruikte bloemen bij een begrafenis of crematie.
Waarom is het soms moeilijk om los te laten? Omdat we ons vastklampen aan oude situaties, door angst voor onveiligheid. Omdat we vasthouden aan de comfortzone, uit een behoefte naar (schijn-)veiligheid. Omdat ons verstand/ ego alle beren op de weg laten zien, omdat de nieuwe weg onbekend is.
Geef anders invulling aan het woord 'gecondoleerd'.
Probeer het eens in je eigen woorden te zeggen, bijvoorbeeld: ik vind het zo erg voor je, wat moet het zwaar zijn of ik wil je graag alle kracht van de wereld wensen.
Waarom is afscheid nemen zo belangrijk? Wanneer mensen afscheid van elkaar nemen, of dat nu zakelijk of privé is, dan ronden ze daarmee een contact af. Wanneer dat niet of onvoldoende gebeurt, heeft dat invloed op de relatie.
In plaats van fruit of bloemen is een lievelingstijdschrift in zulke situatie meestal een welkom geschenk. Geef enkel 'inerte' cadeaus zoals boeken, wijn of cd's.
Absoluut verboden: niets zeggen
Hoe ongemakkelijk je je ook voelt, vermijd de ander en het onderwerp niet. Hoe lastig jij het ook mag vinden om erover te beginnen, jouw ongemak is niets in verhouding met hoe ellendig de ander zich voelt. Get over it, en doe iets.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom.
Hoe schrijf ik de nabestaanden op de rouwkaart. Dit lijkt een heel simpel onderwerp. Maar je zult nog verstelt staan van wat er mis kan gaan. Op twee plekken op de rouwkaart wordt de relatie tot en/of de nabestaanden genoemd, namelijk in de openingstekst en/of in de namenlijst met de nabestaanden.