Zet een pan op het vuur en vul dit ruim met water.Doe het doekje erin en kook zo'n vijf minuten door. Zorg dat het doekje niet droog komt te staan in de pan, want dan is wederom de kans op brand aanwezig. Na het koken spoel je het vuile water weg en giet je koud water over de nu loeihete vaatdoek.
Wanneer je een fles gaat uitkoken in een pan, breng je een grote pan water aan de kook. Zorg ervoor dat de flessen en spenen ondergedompeld in het water liggen. Laat ze minimaal 3 minuten koken en haal ze er dan uit met een schone tang.
Doe een beetje water in de pan (2 dl), doe er een beetje wasmiddel bij (1 el van het gewone middel dat u in de wasmachine gebruikt) en zet het fornuis aan. Breng het mengsel aan de kook, laat het ongeveer 10 minuten koken (langer geeft geen beter resultaat) en reinig de pan dan normaal met water en afwasmiddel.
Dompel de flessen en schroefdoppen onder in een grote kookpot met water. Zorg dat alles volledig onder water zit. Verpak ze eventueel in een propere keukendoek om klotsen te vermijden. Laat het water gedurende 10 minuten koken.
Steriliseren door koken
Zorg ervoor dat de items die u op deze manier wilt steriliseren veilig zijn om te koken. Kook de voedingsapparatuur in een grote pan met water gedurende ten minste 10 minuten , en zorg ervoor dat alles onder het oppervlak blijft.
Het steriliseren van flesjes en speentjes of het uitkoken van deze spullen komt eigenlijk op hetzelfde neer. Zowel bij steriliseren als bij uitkoken dood je alle bacteriën, zodat je kindje daarna weer veilig uit het flesje kan drinken of op zijn/haar speentje kan sabbelen.
De meest gebruikelijke instelling is: 3 minuten op 134°C of 15 minuten op 121°C. Check, indien nodig de temperatuur- en drukmeter op de stoomsterilisator. Maak het sterilisatieproces helemaal af en onderbreek nooit tussendoor het sterilisatieprogramma.
De eerste zes maanden moeten fopspenen elke dag gesteriliseerd worden. Nieuwe fopspenen moeten voor het eerste gebruik ook gekookt worden om ze te ontdoen van vuil en ziektekiemen.
Voor het eerste gebruik moeten alle flessen en toebehoren gesteriliseerd worden. Nadien is het bij een gezonde zuigeling voldoende om de spullen grondig te reinigen, luidt het nieuwe advies. Bij prematuren en kinderen die ernstig ziek zijn, blijft het wel nodig tot drie maanden of langer alle materiaal te steriliseren.
Breng het water aan de kook in een pan of fluitketel.Laat het water daarna 3 minuten lang koken. Gebruikt u een waterkoker? Laat dan het deksel open.
Mythe: Hoge temperaturen beschadigen de antiaanbaklaag van de pan. Feit: Antiaanbakpannen met Teflon™-coatings kunnen de hitte aan. U kunt een antiaanbakpan tot 260 °C (500 °F) verwarmen zonder de afwerking te beschadigen . Bovendien ligt 260 °C (500 °F) ver boven de temperaturen die nodig zijn voor koken, frituren en bakken.
Ten eerste gebruik je een deksel op je pan om de warmte in de pan te houden. Dit is tijdbesparend en daardoor ook weer energiebesparend. Ten tweede kan een deksel handig zijn om spatten tegen te gaan en je kookplaat schoon te houden. Bijvoorbeeld bij het bakken van vlees.
Door intensief gebruik en/of veelvuldig steriliseren kan het ventiel vervormen of de stevigheid verliezen. Hierdoor kan de fles gaan lekken of vacuüm zuigen.
Hoe lang moet je een fles uitkoken? Je maakt eventuele bacteriën en schimmels onschadelijk door de fles en speen regelmatig uit te koken. De eerste paar dagen doe je dit dagelijks, daarna wekelijks. Leg de fles 10 minuten in een pan met kokend water.
Helaas blijken deze ronde spenen alleen niet zo goed te zijn. Zo kunnen ze namelijk onder andere tot spraakgebrek of kaakafwijkingen leiden bij kinderen. Dat zeggen meerdere deskundigen en ook pedagogisch medewerkers signaleren dit bij kinderen op de groep.
Het is voor de eerste keer gebruik aan te raden om de fopspeen te reinigen. Zo dood je alle mogelijke achtergebleven bacteriën. Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen.Voor baby's vanaf 6 maanden is één keer per week reinigen voldoende.
Bewaar de uitgekookte flessen en spenen bij voorkeur afgedekt in de koelkast.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Bij deze ingreep wordt uit beide zaadleiders een stukje van een à twee centimeter verwijderd (zie illustratie op volgende pagina). Na de ingreep kunnen de zaadcellen niet meer via de zaadleiders in het zaadvocht (sperma) komen. Het zaadvocht wordt daardoor onvruchtbaar (steriel).
Laat het water minimaal 5 minuten koken. Boven 3000 meter 1 minuut langer laten koken, boven 4000 meter 2 minuten langer. Zichtbaar troebel water moet u eerst filteren, vooraleer te koken en zeker vooraleer te ontsmetten.
Volgens Ganjian kan stoomsterilisatie hogere temperaturen bereiken dan kokend water, waardoor meer bacteriën en schimmels worden gedood .
Steriliseren in water
Plaats de potten die je wil steriliseren in een grote pan. Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.
Steriliseren in de magnetron
Was potten en spoel ze af voordat u ze rechtop in uw magnetron zet en ze 60 seconden op vol vermogen in de magnetron zet . Deksels kunnen worden gesteriliseerd door ze 10 minuten in een pan met kokend water te dompelen. Gebruik beide direct.