Rond de 10 maanden kan je kindje tussen de dutjes door ongeveer 2,5 tot wel 3 uur wakker zijn. Houd hier goed rekening mee, zeker overdag. Stel dus dat je baby 's ochtends om 7.00 uur wakker is. Dan is het rond 10.00 uur weer tijd voor een dutje.
9 t/m 12 maanden
Tussen 9:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1,5 uur voor kindjes van 9 maanden en 1 uur voor kindjes van 12 maanden. Tussen 13:30 en 14:00 start middagslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur voor kindjes van 9 maanden en 1 tot 1,5 uur voor kindjes van 12 maanden.
Sterker nog, het ochtenddutje wordt in onze routines in de eerste 6 maanden na de geboorte steeds korter. Voor pasgeboren baby's raden wij over het algemeen een ochtenddutje aan van gemiddeld 90 minuten. Bij een baby van 6 maanden is de lengte van het ochtendslaapje al flink afgenomen, naar zo'n 30 tot 45 minuten.
Slaapschema kind 1 jaar
Tussen de 15 en 18 maanden hebben de meeste kinderen geen ochtenddutje meer nodig. Je kunt het ochtenddutje steeds korter maken en vervolgens helemaal laten vervallen. Meer hierover: van 2 naar 1 dutjes.
De wakkertijd is ongeveer 2,5 uur bij een baby van 11 maanden, maar als je baby goed geslapen heeft kan hij wel 4 – 4,5 uur wakker blijven na de middagdut. Er is geen namiddagdut meer nodig, tenzij de dutjes overdag in duigen vallen. In dat geval kan je je baby nog laten slapen tussen 16.00 en 17.00.
Voorbeeld voedingsschema baby 10 maanden
Ongeveer 2 voedingen per dag. Richtlijn: 150 – 200 ml opvolgmelk per fles. 2 à 3 keer per dag een maaltijd vaste voeding (1 à 2 keer brood en een avondmaaltijd). Tussendoor groente- en/of fruithapje.
Het slaapritme van je baby verandert tussen 6-9 maanden. Op deze leeftijd hebben de meeste baby's tussen de twee en drie dutjes per dag nodig. Ze doen een ochtenddutje, een middagdutje en een middagdutje van (maximaal) een uur om hen te helpen de kloof tussen het laatste slaapje en bedtijd te overbruggen.
Wakker maken wil je wel doen als je juist geen vroege vogel hebt. De dag start namelijk idealiter tussen 06.00 - 09.00 uur, juist zodat je genoeg licht tot je krijgt (dat vindt je 24-uursritme fijn) en er ruimte op de dag overblijft voor dagslaap.
Jouw kindje zal waarschijnlijk tussen de 15 en 18 maanden klaar zijn om de overgang te maken van twee slaapjes naar 1 slaapje . Rond de 18 maanden is het beste, dan weet je zeker dat jouw kindje niet oververmoeid zal raken van de overgang. Jouw kindje is er meestal klaar voor als ze het ochtendslaapje gaan weigeren.
Overgang van 2 naar 1 slaapje / 8 Tips
Je kunt het begin van het ochtendslaapje geleidelijk in stappen van 20 tot 30 minuten oprekken, totdat je 12.00 uur of 13.00 uur bereikt. Doe dit geleidelijk (dwz in kleine stappen gedurende 2-3 dagen) om oververmoeidheid te voorkomen.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Je kunt 2 à 3 flesvoedingen per dag geven, van 200 ml melk per voeding. Dit is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.
Licht. Als er vroeg in de ochtend licht naar binnen komt, kan dat je kindje ook wekken. Licht in het gezichtje van je baby remt namelijk de aanmaak van melatonine, wat juist nodig is om je kindje in slaap te krijgen en houden. Tip: ga voor verduisterende gordijnen.
Afhankelijk van de leeftijd van je baby of kind adviseren wij meestal om de middagdut tussen 11.30-13:00 te laten beginnen.
In totaal slapen baby's van 10 maanden ongeveer 14 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt je baby de meeste uurtjes en waarschijnlijk kan hij al iets van 11 tot 12 uur achter elkaar slapen (jippie!). Je baby slaapt overdag 2 keer. De dutjes duren tussen een uur en anderhalf uur. Gemiddeld dan hè.
Een powernap is een kort dutje van 10 tot maximaal 25 minuten. Dit dutje is bedoeld om eventjes op te laden zonder het ritme te verleggen. Vertoont je kindje slaapsignalen, maar is het nog geen bedtijd? Dan kun je jouw kleine best even op bed leggen voor een kleine powernap.
Idealiter wil je gaan voor 3-5 uur slaap overdag, waarbij het eerste en tweede dutje gemiddeld minstens een uur zijn en dan nog een powernap die ongeveer 45 minuten duurt.
Lekker en gezond beleg
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Overgang 3 naar 2 slaapjes
Vanaf ongeveer 3 maanden gaan baby's langzaamaan naar de 3 slaapjes overdag. Dit gaat vaak redelijk soepel. Tussen de 6 en 8 maanden is de volgende dutjes overgang. Er wordt dan de overgang gemaakt van 3 naar 2 slaapjes.
Rond 9 à 10 maanden kan een kind zelf een stukje brood of een lepel naar zijn mond brengen.
Start met lichtbruin brood. Zo kunnen de darmpjes van baby's rustig wennen aan voedingsvezels. Met witbrood lukt dat niet. Vanaf 12 maanden kan een baby ook cornflakes, gepofte rijstkorrels, havermout en muesli eten.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.