De oplossing: draai wekelijks een wasbeurt op minimaal 60 graden (bijvoorbeeld handdoeken of beddengoed). Zo voorkom je bacteriegroei. En draai één keer per maand een was op 90 graden. Vetluis wordt gedood en nare luchtjes verdwijnen!
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.
Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren. Ook is het altijd goed voor je kleding om ze buiten te laten drogen. De wind blaast dan eventuele slechte geuren uit je kleding.
De trommel schoonhouden
Door 1x per week een was op 60 graden te draaien (bijvoorbeeld hand- en theedoeken, schoonmaakdoeken), houd je je trommel schoon. Je kan ook kiezen voor een wasbeurt op 90 graden met een lege trommel of slechts een paar oude doeken. Hierdoor kan je daarna weer jouw kleding hygiënisch wassen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Het eerste signaal van vetluis is meestal een vieze geur: er komt een rioollucht uit de trommel en de schone was ruikt niet fris.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Hou de trommel van je wasmachine zo droog mogelijk
Haal de natte was er dus gelijk uit na het einde van het wasprogramma. Laat het deurtje ook openstaan als je de wasmachine niet gebruikt. Zo kan de vochtige lucht er beter uit.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Waarschijnlijk is je opgevallen dat de donkere/zwarte was vaker minder fris ruikt dan de witte was. Hoe kan dit toch? Dit komt doordat er bij zwarte kleding vaker gebruik wordt gemaakt van synthetische vezels. Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en de synthetische vezel van de donkere was.
Draai een lege was op 90º C met natuurazijn of soda.
Ook een halve kop soda is voldoende om uw wasmachine weer goed vetluis vrij te maken. Door de combinatie van azijn of soda en de hoge temperatuur lost het vuil, kalk en vet zeer effectief op.
Vetluis slaat op de rubbers van de wasmachine die aan de manchetrand zitten wanneer het niet weggespoeld wordt met heet water (60 – 90 graden). De combinatie van zeepresten van wasmiddel en vetluis kunnen voor stank zorgen.
Hoeveel azijn moet je gebruiken? Je kunt dit het beste testen door een scheutje natuurazijn toe te voegen in het vakje van de wasverzachter. Dat is het vakje met het zonnetje. Begin met ongeveer een half koffiekopje.
Een muffe geur verwijderen is kinderspel
Hang ze een paar uurtjes buiten aan de wasdraad (op een droge dag). Stop de kleren opnieuw in de wasmachine en voeg alleen een kopje azijn toe. Normaal is de geur er dan uit. Als de kleding opnieuw droog is, kun je ze opnieuw met wasproduct wassen.
Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
Soda in wasmachine
Je wasmachine schoonmaken met soda is ook mogelijk. Maar let op: te veel soda kan de wasmachine wél beschadigen, dus gebruik maximaal een kopje soda per keer. Laat ook bij deze methode een was draaien op 90/95 graden zonder wasgoed. Kleding kan namelijk beschadigen als je het wast met soda.
Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken.