1 kg saffraan kost tussen de 30.000 en 40.000 euro. Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig. Met 1 gram saffraan, daarentegen, kan men zo'n 100 porties bereiden!
Saffraan is het duurste specerij ter wereld.
Het wordt per gram aangeboden en verpakt in mooie potjes en doosjes. De prijs is ongeveer 3 euro per gram. Dat komt overeen met de prijs in Iran.
Neem een paar saffraandraadjes en plaats ze op een helder glas gevuld met koud water. Zowel pure als nep saffraan zal een deel van haar kleur in het water afgeven. Het verschil is dat pure saffraan niet direct veel kleuren vrijgeeft. Bij pure Saffraan zul je merken dat de draden langzaam een gouden tint vrijgeven.
De aankoopprijs van saffraan op de Turkse markt van het officiële vertegenwoordigingskantoor van Saffron King in Istanbul ligt tussen $ 850 en $ 1.500. Deze prijs is per kilo saffraan. In de detailhandel ligt de prijs van één gram saffraan op de markt tussen de 2 en 4 dollar.
Gebruik je de draadjes ( niet het poeder) dan kun je deze direct gebruiken in gerechten. Zorg ervoor dat er voldoende tijd en ruimte is, om de kleur vrij te laten komen. Dank bijvoorbeeld aan rijst koken. Door één of twee draadjes mee te laten koken verkleurt de rijst en krijgt het een verfijnde smaak.
Saffraan is duur
De belangrijkste reden waarom saffraan duurder is dan andere specerijen, is het feit dat het productieproces van deze specerij niet geautomatiseerd kan worden. Saffraan wordt gewonnen uit de draden / stigma's die zich in de bloemen van saffraan crocus of crocus sativus plant bevinden.
Saffraan is een krachtige antioxidant
Opmerkelijke saffraan-antioxidanten zijn onder andere crocin, crocetine en safranal. Crocine en crocetine kunnen antidepressieve eigenschappen hebben, hersencellen beschermen tegen progressieve schade, ontstekingen verbeteren , eetlust verminderen en helpen bij het afvallen.
Saffraan komt van de stamper van een mooie paarse krokus die vooral groeit in Iran, maar ook in Marokko, Spanje, Griekenland en India.
Houd een plantafstand van 15 cm en graaf de bollen 10 cm diep in de grond. Poot de krokusbollen begin juni zodat je de stampers in september kunt oogsten. Droog de stampers op keukenpapier op een warme plek voor 1 tot 3 dagen. Saffraan koel bewaren in luchtdichte bakjes voor maximaal 5 jaar.
Vanille is daarmee op saffraan na de duurste specerij ter wereld en wordt inmiddels, naast koffie, steenkool en olie, het zwarte goud genoemd.
Saffraan bestellen | Albert Heijn.
In de oude Perzische geneeskunst werd saffraan aanbevolen bij uiteenlopende aandoeningen waaronder maagdarmproblemen, epilepsie, premenstrueel syndroom, laag libido, astma, slapeloosheid, depressie, geheugenproblemen en pijn.
Saffraan (azafrán) wordt ook wel het rode goud genoemd omdat de gemiddelde prijs per kilo kan oplopen tot 1.500 euro en zelfs tot 3.000 euro. De saffraan oogst levert niet alleen veel geld op, het plukken ervan is arbeidsintensief werk en er worden duizenden banen gecreëerd.
Saffraan kun je gemakkelijk 3 jaar bewaren, op voorwaarde dat hij goed beschermd wordt tegen vocht en licht. Zorg dus goed voor die kostbare draadjes!
Voedingsmiddelen zoals saffraan kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Echter zijn er uit diverse studies waarbij tests zijn uitgevoerd op mensen geen significante of gevaarlijke bijwerkingen gevonden bij dosering onder de 1.5 gram per dag.
Saffraan is tegelijkertijd rustgevend als opwekkend. Saffraanwijn of -thee, is lustopwekkend. Het verhoogt de gevoeligheid van de vrouw en de viriliteit van de man en wordt beschouwd als een krachtig afrodisiacum.
Het wordt gebruikt om gerechten te kleuren (en smaak te geven), zoals visgerechten, groentes, maar vooral rijst. In de Nederlandse keuken wordt saffraan gebruikt in drop en thee en in de Aziatische keuken in marinades. Verder geeft het smaak aan tabak, dranken, medicijnen en snoepjes.
De smaak van saffraan lijkt een beetje op die van honing, maar is net wat bitterder. Door saffraan aan je gerecht toe te voegen krijgt het gerecht, een warm aroma. Het aroma is subtiel aanwezig, maar wel een echte toevoeging.
De unieke smaak laat zich het best omschrijven als een aardse honing-achtige smaak. Er volgt een licht bitter accent aan het einde, waardoor er een unieke smaakbeleving ontstaat. Saffraan is op die manier een fijne toevoeging aan bijvoorbeeld paella, risotto en andere (Perzische) rijstgerechten.
NAAM EN HERKOMST CROCUS SATIVUS
Deze krokus, die niet in het wild voorkomt, werd al in de oudheid geteeld. Uit deze krokus wordt saffraan gewonnen. De saffraankrokus wordt binnen Europa vooral in Griekenland en op kleine schaal in Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Turkije en op de Krim geteeld.
Kurkuma wordt ook wel aangeduid als Indiase geelwortel, koenier (Surinaams-Nederlands), koenjit (Nederlands-Indisch), kunyit (Indonesisch). Het werd vroeger ook wel tarmeriek genoemd, hetgeen een anglicisme is, vanaf het Engelse woord turmeric. Vanwege de gele kleur wordt het ook wel Indiase saffraan genoemd.
Saffraan thee is tevens de beste manier om optimaal gebruik te maken van saffraan. Het menselijk lichaam absorbeert de stoffen veel beter in thee dan in gerechten als Paella en Risotto. Houd je aan de maximum van 1.5 gram saffraandraadjes per dag.
Het buisje bevat een paar draadjes saffraan. Het gewicht van de inhoud is 0,05 gram. Reken je de prijs door naar een kilogram dan kom je op het meer dan forse bedrag van € 25.000,- .