Oplossing. Controleer de kleding die gewassen wordt of deze geen scherpe of loszittende onderdelen bevat. Kies het juiste programma , bij de te wassen kleding. Kies voor een lager toerental van de centrifuge gang van het gekozen programma.
Waar komen die pluisjes vandaan? Grijze of witte pluisjes in de wasmachine kunnen veroorzaakt worden door een zakdoekje dat is achtergebleven in een broekzak, of door een kledingstuk dat van een pluizig materiaal gemaakt is. Deze vezels kunnen zich ook opstapelen in het filter van je wasmachine of droogtrommel.
Kleding slijt altijd een beetje tijdens het wassen. Kleren gaan langer mee als je ze minder vaak in de wasmachine en -droger stopt: ze slijten dan minder hard. Voor het milieu is dat ook beter. Want bij het wassen van synthetische kleding komen microplasticvezels vrij, die uiteindelijk terechtkomen in zee.
Over het algemeen kun je je wasgoed tot 12 uur na afloop van het wasprogramma in de trommel laten zitten. Als je je wasgoed na het wassen te lang in de trommel laat zitten, kan het gaan stinken.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Bij een temperatuur van 60 graden gaan schimmels en bacteriën dood en verminder je de kans op slijtage van de katoenvezels. Bij een hogere temperatuur, zoals 90 graden, slijten de vezels namelijk wel. En dat zorgt er weer voor dat de handdoeken minder lang zacht blijven.
Schade aan kleding, zoals gaten, scheuren en losse stiksels, kunnen erop wijzen dat de stof van mindere kwaliteit is en dat de beschadiging niet persé door de wasmachine veroorzaakt is. Lees de labels altijd voor je de kleding koopt om de kwaliteit te bepalen.
Je kunt nieuwe kleding een nachtje in azijn laten weken om de kleuren te fixeren. Zo ben je er zeker van dat de kleuren niet vrij komen en overlopen, bijvoorbeeld bij fel gekleurde prints. Vooral met rode kleding is dit aan te raden.
Een flinke scheut azijn in de lege trommel van de wasmachine is echt niet slecht. Ook een halve kop soda is voldoende om uw wasmachine weer goed vetluis vrij te maken. Door de combinatie van azijn of soda en de hoge temperatuur lost het vuil, kalk en vet zeer effectief op.
Azijn in wasmachine – waarom het goed werkt
Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar sterk genoeg om de zeepresten op te lossen. Het zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, werkt als wasverzachter en maakt anti-statisch (pluisjes blijven niet aan de kleding zitten).
Draai één keer per maand een kookwas om beginnende vetluis te doden. Maak elke drie maanden de rubberen rand van de wasmachine schoon. Controleer regelmatig de filter en maak deze schoon indien nodig. Gebruik minder wasmiddel dan je nodig denkt te hebben.
Wasmachines hebben altijd een maximale vulcapaciteit aan kilo's wasgoed die ze in één wasje kunnen verwerken. Het volproppen van de machine tot het deurtje nog nét dicht kan is daarom geen goed idee, maar wél is het zo dat een machine vaak beter werkt als hij lekker vol zit.
U draait de lege trommel met de hand rond. Als dit soepel gaat en u voelt weinig weerstand dan zijn uw lagers in orde. Gaat dit stroef of voelt u dat het hobbelig gaat, dan zijn uw lagers waarschijnlijk aan vervanging toe. Indien u nog garantie op de wasmachine heeft kunt u hiervoor contact opnemen met de fabrikant.
In veel gevallen is het probleem helaas niet zo makkelijk oplosbaar en dan rijst de vraag of repareren zinvol is. Als de wasmachine nog onder de garantie valt, is deze keuze vrij eenvoudig. Je kan dan contact opnemen met de verkoper of fabrikant van de wasmachine en ze vragen om een monteur langs te sturen.
Lekkage aan de onderkant van de wasmachine
Een lekkende bodemplaat bij een wasmachine kan duiden op een probleem aan de wasmachine, maar het kan ook zijn dat je teveel zeep hebt gebruikt. Trek bij een lekkende bodemplaat de stekker uit de wasmachine, want water en elektriciteit is een gevaarlijke combinatie.
Het antwoord ligt in de manier waarop veel shirts tegenwoordig gemaakt worden. De meeste shirts worden namelijk gebreid met een enkele draad. Zodra een draadje dan los raakt, onstaat er gelijk een gaatje in het shirt.
Kledingmotten zijn kleine, gevleugelde insecten die worden aangetrokken door stoffen en textiel. Ze zijn vaak te vinden in kasten en opslagruimtes waar ze hun eitjes kunnen leggen en zich voeden met de vezels van kleding en andere stoffen.
Je ondergoed kun je prima samen wassen met je sokken. Ook handdoeken kunnen samen met ondergoed worden gewassen.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Stinkende wasmand
Gooit u ze nat of vochtig in de wasmand, dan bestaat de kans dat ze een zure of muffe lucht erop na houden. De was heeft dan te lang en vochtig in een donkere warme ruimte gelegen. Voor bacteriën en schimmels de ideale omstandigheden om te groeien, wat een vieze lucht veroorzaakt.
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Last van stank in de wasmachine? Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan. De machine wordt er blinkend schoon van en de trommel ruikt daarna weer fris. Ook de combinatie van een flinke scheut azijn en een was op 90 graden lossen vet, vuil en kalk snel en goed op.
Je wasmachine schoonmaken met soda is ook mogelijk. Maar let op: te veel soda kan de wasmachine wél beschadigen, dus gebruik maximaal een kopje soda per keer. Laat ook bij deze methode een was draaien op 90/95 graden zonder wasgoed. Kleding kan namelijk beschadigen als je het wast met soda.