Hang jij ook altijd het liefst je was buiten? Dan kun je dat morgen maar beter niet doen. De kans is namelijk groot dat er woensdag tijdens het vallen van regen- en onweersbuien ook Sahara-zand uit de lucht valt.
Het gemakkelijkste en snelste is naar een autowasstraat te gaan. De auto wordt met veel water voorgespoeld zodat het overgrote deel van het zand en vuiligheid al van de auto afgaat. Vervolgens wordt de auto ingeweekt met shampoo die het vuil opneemt.
Onder het zand in de Sahara bevinden zich verschillende soorten gesteente. Daarnaast zijn er met behulp van satellieten met speciale sensoren veel drooggevallen rivieren en meren ontdekt onder het woestijnzand. Daaruit blijkt dat de Sahara een paar duizend jaar geleden een vruchtbaar gebied was.
Het Saharastof in onze atmosfeer is niet gevaarlijk, omdat het over het algemeen hoog in de lucht hangt. Maar het kan wel hinderlijk zijn. Zeker als het ook gaat regenen: met de regendruppels komt een deel van het stof naar beneden en dat levert flink wat vlekken op, bijvoorbeeld op auto's en tuinmeubels.
Saharazand in Nederland
In ons land is saharazand sinds 1900 op zeker vijftien dagen op uitgebreide schaal voorgekomen. Steeds bij voor de tijd van het jaar warm weer. Afhankelijk van het brongebied kan de kleur variëren van lichtgrijs tot rood of bruin.
Pas op met zelf Saharazand van de auto wassen
Saharazand heeft volgens Autoweek de eigenschap dat het 'erg fijn is en scherp, waardoor je krassen in je lak kunt veroorzaken. ' Ook is het oppassen met de voorruit. 'De verleiding is groot om met de ruitensproeier en ruitenwisser het zand weg te halen.
Effect Sahara zand op zonnepanelen
De vraag is wat dit met de productie van zonnepanelen doet. Want panelen zetten zonne-instraling om in elektriciteit. En door het zand – officieel Sahara stof – wordt dat beperkt. Volgens zonne-energie ontwikkelaar Sunrock, scheelt het maar liefst 10 procent.
Oorzaak 1: Vuile zonnepanelen door Saharazand
Toch zorgen krachtige luchtstromen er soms voor dat het zand uit de woestijn helemaal naar ons kleine kikkerland afreist. Om daar samen met de regen naar beneden te vallen. Vervolgens zie je overal een roodbruine gloed.
Vul een wasemmer met autoshampoo, bij voorkeur warm water! Gebruik een autospons of washandschoen om de lak op je auto te wassen. Door de juiste auto shampoo te gebruiken wordt lak diep gereinigd waardoor je saharazand volledig en makkelijk kan verwijderen.
Saharazand weerkaatst zonlicht en verandert de ligging van de straalstroom. Het stof trekt snel ons land voorbij en verdwijnt met regen snel uit de lucht. Het effect op ons weer is dan ook kortdurend. Dat is anders boven de Sahara, waar de wind voortdurend nieuw zand de lucht inblaast.
Saharazand van je zonnepanelen wassen
De beste manier om het Saharazand van je zonnepanelen te krijgen is door ze schoon te maken met osmose water en een zeem. Osmose water is vrij van kalk en andere stoffen zodat het geen strepen of vlekken achterlaat.
Het mineraal magnetiet is een veelvoorkomend bestanddeel van zand en zeer magnetisch. Het magnetische mineraal komt ook voor in Saharazand en in Saharastof. Dat staat beschreven in verschillende wetenschappelijke studies en artikelen.
Als de wind vanuit het zuiden waait, wordt de lucht met het zand richting Europa geblazen en kan het ook boven Nederland terecht komen. In principe kan de atmosfeer het zand vasthouden, maar als het regent komt het naar beneden. Dan is het roodbruine, fijne zand te zien op tuinmeubilair, de auto of op ramen.
Oorzaak van krassen door de wasstraat
Het wasmiddel dat de wasstraat gebruikt telt namelijk ook mee in het veroorzaken van krassen. Sommige wasstraten maken gebruik van een agressief wasmiddel die de lak zwak maakt, waardoor grove borstels heel gemakkelijk de kans krijgen om meteen krassen te maken in de poreuze lak.
Ja, natuurlijk mag u Dreft gebruiken om uw auto te wassen, maar wij raden aan een autoshampoo hiervoor aan te schaffen. Waarom? Dreft is een afwasmiddel met citroenzuur. Dit is ideaal om vettige dingen te reinigen, maar daarom haalt het ook belangrijke oliën van uw lak.
Vanmiddag is er kans op regen, waardoor het zand uit de hogere luchtlagen naar beneden komt vallen. De verwachting is dat het wel minder erg wordt dan vorige maand. Het Saharazand is eigenlijk geen zand, maar stof dat helemaal vanuit de woestijn naar Zeeland trekt.
En als je dan de auto wil wassen loop je ook nog eens het risico dat de lak vol met krassen komt te zitten. Allemaal dankzij wat zand en stof dat duizenden kilometers verderop hoort te liggen.
Gebruik hiervoor lauwwarm water, autowasshampoo en het liefst een microvezel spons of handschoen. Waar bij een gewone spons zand vooral aan het oppervlak blijft zitten (wordt dus schuurpapier) heeft een microvezelspons veel langere vezels. Het zand verdwijnt dus in de spons en blijft niet aan de oppervlakte.
Verwijder het stof in de kleinste kieren met een kwast. Of met putty: die kleverige substantie uit de speelgoedwinkel. Die kun je goed in de naden drukken, waardoor het vuil zich eraan hecht. Met een kwast, oude tandenborstel of wattenstaafjes kun je gemakkelijk het stof uit de ventilatieroosters verwijderen.
Kan ik zonnepanelen schoonmaken met kraanwater? Ja, het is mogelijk om uw zonnepanelen schoon te maken met kraanwater, echter geeft dit niet het optimale effect. Door uw zonnepanelen enkel te reinigen met kraanwater blijft hardnekkig vuil vaak achter.
Wekelijks je dak op om je zonnepanelen schoon te maken is zeker niet nodig. Omdat het in Nederland regelmatig regent, volstaat een goede schoonmaak eens in de vijf jaar vaak al. Wel adviseren we je om je zonnepanelen een aantal keer per jaar op vuil te controleren. Zo ben je er zeker van dat ze schoon zijn en blijven.
Want met het toenemend aandeel van zonne-energie is het stroomaanbod 's nachts veel lager dan vroeger. Dus wen er nu vast aan en zet je wasmachine en afwasmachine vanaf morgen vooral midden op de dag aan.
Schoonmaakmiddel zonnepanelen is niet nodig
'Beter is het om helemaal geen schoonmaakmiddel te gebruiken maar gewoon lauw water en een spons. Zelfs als je vogelpoep weghaalt kan dit gewoon met een zachte doek en wat water. '
De gemiddelde maandopbrengst kun je als volgt berekenen: Het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh / gedeeld door 12 maanden. (De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland).