In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
Op tijd uit de droogkast
Je weet nu dat kleding krimpt in de droger. Daarom kies je beter voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans dat je was krimpt in droger. Haal je was uit de droogkast als hij nog een beetje vochtig is en laat hem verder op het wasrek drogen.
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.
Volgens het Nibud liggen de kosten per droogbeurt rond de €1,20. Je droger verbruikt vooral veel energie, waardoor deze kosten hoog uitvallen. Als tip geven ze een energiezuinige droger aan te schaffen met bijvoorbeeld energielabel A+++ wanneer je vaak gebruik maakt van een droger.
De wasdroger
Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 2,27. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in. Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen.
Wanneer je een balletje aluminiumfolie bij je was in de droger gooit, zorgt dit er voor dat je was minder statisch wordt én dat er minder kreukels in komen. Jep, zo simpel is het! Geen zorgen, je hoeft dit echt niet bij elke droogbeurt te doen.
Een normaal droogprogramma duurt ongeveer 90 minuten bij gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Bij warmtepompdrogers duurt het iets langer voor je wasgoed droog is omdat deze gebruikmaken van een lagere droogtemperatuur.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Ja, dat kan. Tenminste, met een paar belangrijke tips en voorwaarden. Makkelijk is het niet, omdat kleding in de droger kan krimpen. Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Geventileerde kasten trekken externe lucht aan welke daarna verwarmd wordt. De lucht stroomt door de kast en het natte wasgoed en vervolgens wordt de vochtige lucht via het afvoerkanaal uit de kast geblazen. Dit proces wordt herhaald totdat het wasgoed droog is.
De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
Fijne was kan meestal in de wasmachine, maar soms is handwas of stomen bij de stomerij de betere optie. Check het waslabel welke van de drie het meest geschikt is. Gebruik wasmiddel voor fijne was of een beetje shampoo en stop fijne was nooit in de droger.
Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten. Er gaat dan natuurlijk wel wat warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer het raam de hele dag open staat. Bovendien is dat minder erg als je kleren al droog zijn.
Hoe gebruik je drogerballen? Doe de ballen bij je wasgoed wanneer je deze in de droger stopt. Als je op de ballen wat wasparfum sprenkelt dan neemt je was ook nog eens de lekkere geur op, dubbel plezier dus!
En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen. Let er wel op dat je alles meteen na de wasbeurt eruit haalt.
Heb je ook zo'n hekel aan het feit dat je van sommige kleding statisch wordt? Gooi een prop aluminiumfolie bij je was: dat zou ervoor zorgen dat je er tot zes maanden geen last meer van hebt.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Dit veroorzaakt overmatige wrijving, die je kleding na verloop van tijd kan beschadigen. Zorg ervoor dat je hoodie genoeg bewegingsruimte heeft in de wasmachine. Op de droger vertrouwen: droog kleding altijd aan de lucht, aangezien dat een mildere manier is om materialen zacht te houden en krimpen te voorkomen.
Kunnen sokken in de droger? Nou, liever niet! We zijn niet zo fan van de droger en dat komt doordat je sokken in de droger alsnog kunnen krimpen én hun vorm kunnen verliezen. Beter hang jij de volgende keer je sokken na een wasbeurt gewoon ouderwets aan een waslijntje.
Uiteraard dient het weer hiervoor ook een beetje mee te werken ;-) Doe je je beddengoed in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de antikreuk instelling wanneer deze op je droger zit. * Was donker bedtextiel bij voorkeur op 40gr en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma.