Op 14 juli vond de krachtigste aardbeving van 2020 plaats bij Loppersum. Deze had een magnitude van 2,7 op de schaal van Richter. De zwaarste geïnduceerde aardbeving ooit in Nederland gemeten was op 16 augustus 2012 in het Groningse Huizinge met een magnitude van 3,6.
Wat is een aardbeving? Een aardbeving is over de hele wereld een veel voorkomende natuurramp, waarbij er trillende of schokkende bewegingen van de aardkorst waar te nemen zijn en er veel energie vrijkomt.
Een aardbeving ontstaat, omdat platen die gemaakt zijn van aarde langzaam langs elkaar bewegen. Hierdoor gaan ze trillen en ontstaat er spanning, dus een aardbeving. De plek waar de aardbeving ontstaat ligt kilometers diep van ons. Dat heet het epicentrum.
Tijdens een aardbeving trilt of schokt de aardkorst omdat er veel energie vrijkomt. Vaak ontstaan aardbevingen door het verschuiven van tektonische platen . Deze platen kunnen naar elkaar toe bewegen (convergentie), van elkaar af (divergentie) en langs elkaar (transversaal).
26 mei 2019 - Aardbeving Peru met een kracht van 8.0, zwaarste aardbeving van 2019. 24 januari 2020 - aardbeving Elazığ, Turkije met kracht van 6,8. 26 maart 2020 - Aardbeving met kracht van 5,3 in Kroatië, met epicentrum onder Zagreb.
Een aardbeving duurt vaak maar enkele seconden, maar de impact kan enorm zijn. Als toch gebeurt, is het beter om goed voorbereid te zijn.
Bij een aardbeving voel je de grond licht of hevig trillen. Dit kan enkele seconden duren. Vaak gaat het gepaard met een hard knallend geluid en het verschuiven of omvallen van voorwerpen. Ook ruiten kunnen breken.
Tektonische krachten
Midden op de min of meer stabiele platen kunnen ook aardbevingen voorkomen als gevolg van bewegingen in regionale breukensystemen in de aardkorst. Deze bewegingen ontstaan door tektonische krachten aan de randen van de platen.
Volgens het National Earthquake Information Center (NEIC) komen er ieder jaar ongeveer 20.000 aardbevingen voor. Dat is dus 50 aardbevingen per dag. Statistisch gezien hebben we tussen de nul en twee keer per jaar last van een grote aardbeving met een kracht van 8 of meer op de schaal van Richter.
Japan staat bekend als het land met de meeste seismische activiteit ter wereld. Het land ligt in de zogenaamde Ring van Vuur, het hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen schering en inslag zijn door diverse subductiezones van tektonische platen.
De eerste registraties
De eerste geregistreerde aardbevingen vonden plaats in Kamchatka, tussen Siberie en Alaska. Hoewel het in 1904 nog dertig jaar zou duren voordat de schaal van Richter was ontworpen, weten we nu dat de magnitudes van die schokken boven de 8 waren.
Door een aardbeving kunnen gebouwen behoorlijk beschadigd raken. Bij kleine aardbevingen kunnen er scheurtjes in muren ontstaan, of kleine delen van het gebouw afbreken. Als de aardbeving groter wordt, dan kunnen grote scheuren in muren ontstaan, de schoorsteen kan afbreken en dakpannen kunnen wegglijden.
Richter definieerde de magnitude van een aardbeving als de logaritme van de uitwijking in mm die deze op een Wood-Anderson seismograaf opwekt op een epicentrale afstand van 100 km. Een uitslag van een mm op deze standaardseismograaf geeft een beweging van een micrometer van de aarde aan.
Een aardbeving als gevolg van gaswinning wordt (officieel) ook wel een geïnduceerde beving genoemd. Natuurlijke bevingen binnen Nederland gebeuren vooral in Limburg. Die ontstaan doordat breukdelen diep in de aarde langs elkaar schuiven.
Zwaarste beving bij Loppersum
Op 14 juli vond de krachtigste aardbeving van 2020 plaats bij Loppersum. Deze had een magnitude van 2,7 op de schaal van Richter. De zwaarste geïnduceerde aardbeving ooit in Nederland gemeten was op 16 augustus 2012 in het Groningse Huizinge met een magnitude van 3,6.
Bij Roermond vond in de vroege ochtend van 13 april 1992 een aardbeving plaats van 5,8 magnitude op de schaal van Richter. Het is de zwaarste aardbeving ooit in Nederland gemeten.
Seismometers meten de kracht van een aardbeving, de magnitude. Versnellingsmeters meten de grondversnelling van aardbevingen waarmee de effecten van een aardbeving duidelijk worden. Een van de producten zijn de zogenaamde shakemaps die het KNMI na een aardbeving van magnitude 2,0 of hoger maakt.
De zwaarste aardbevingen hebben een magnitude groter dan 8. Aardbevingen waarbij tien keer minder energie vrijkomt hebben een magnitude van 7. Ook dit zijn zeer zware aardbevingen. Zware aardbevingen hebben een magnitude van 6.
Ten eerste zeggen ze vaak dat je onder de tafel moet gaan zitten, zodat er niks op je hoofd kan vallen. De tweede tip is dat je in een deurpost moet gaan staan, want op die plek is je huis extra stevig.
Een kleine tsunami van naar schatting 50 cm hoog bereikte de kust van Japan zonder enige schade aan te richten.
Waar in het Groningen-gasveld is de meeste kans op aardbevingen? Uit onderzoek blijkt dat de meeste bevingen daar voorkomen waar de inklinking het grootst is. Dit is in de omgeving van Loppersum. Het seismisch moment wordt jaarlijks op basis van de magnitude uitgerekend.
Blijf, als je binnen bent, uit de buurt van ramen, spiegels en buitenmuren. Ga op de grond, en het liefst onder een tafel of bureau zitten; Zoek, als je buiten bent, een open ruimte op en blijf uit de buurt van gebouwen met glas of dakpannen. Ga op de grond zitten tot het schudden stopt.