Als je je was nadien binnenhaalt, gebeurt er namelijk iets wonderlijks: breng je de bevroren was binnen, dan is hij vrijwel meteen droog. Dit proces heet sublimatie, wat betekent dat het de vloeibare fase overslaat en meteen verdampt. De was buiten hangen als het vriest is dus een goed idee!
Je was droogt minder snel of zelfs niet omdat de koude lucht verzadigd is met vocht. Het vocht dat in de lucht zit gaat condenseren. Dit gebeurt op de koudste oppervlakken. Vaak zijn dat je ramen, maar het kunnen ook andere plekken op de muur of vloer zijn.
Het bevroren vocht slaat namelijk de vloeibare fase over en verdampt direct. Dit wordt sublimatie genoemd. Je kleding zal daarom na het ontdooien verbazingwekkend droog zijn.
Bij welke luchtvochtigheid droogt de was buiten het best? Hoe lager de luchtvochtigheid hoe beter de was buiten droogt. Dus als het buiten een luchtvochtigheid is van bijvoorbeeld 20 of 30 dan zal je was buiten snel drogen!
Bespaar tijd. In de zomer droogt je was vaak sneller wanneer het buiten hangt dan in de wasdroger. Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn.
Het klopt inderdaad dat je was in de winter buiten laten drogen wat langer duurt, maar het is absoluut niet onmogelijk. Het beste is een zonnige dag zonder al te hoge luchtvochtigheid. Ook een windje is mooi meegenomen. Je programmeert je wasmachine best zodat je was 's ochtends al klaar is.
Als het 's avonds afkoelt wil die warme lucht het vocht ergens aan kwijt. Daardoor ontstaat vaak condens op tuinstoelen en gras, maar jouw was zal dat vocht ook heel goed gaan absorberen. Hang je het druipnat op, dan zal het de volgende ochtend een stuk droger zijn dan toen je het ophing.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Zorg er voor dat je goed ventileert en dat je frisse lucht binnen laat komen. Doe dus regelmatig een raam open. Frisse lucht voorkomt vochtschade en zorgt voor een gezond, fris binnenhuisklimaat. Het is belangrijk dat je de kamer waarin je vochtige kleding hebt drogen, goed ventileert.
Centrifugeer de kleding op een hoog toerental.
Als je een wasmachine gebruikt kun je die zo instellen dat je kleding sneller droogt. Stel je wasmachine zo in dat de was op een hoog toerental gecentrifugeerd wordt, zodat er voordat je de kleren uit de wasmachine haalt al zoveel mogelijk water uitgehaald wordt.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Handdoeken die je zonder wasverzachter wast en aan de lucht laat drogen, worden vaak hard. Dit tot grote ergernis van velen. Onderzoekers hebben nu eindelijk een verklaring voor dit vervelende verschijnsel: er wordt een dun laagje water door het oppervlak van de handdoek opgenomen.
Op welke plek de was drogen in huis? Heb je geluk, gebruik dan een logeerkamer, de overloop op zolder of een ongebruikte kamer voor je droogrek. Zorg dat de ruimte genoeg geventileerd is zodat het vocht niet blijft hangen. Open een raampje en sluit de deur zodat de lucht kan circuleren.
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Schoon filter en condensor
De condensor van je wasdroger onttrekt vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd.
Warmtelamp vreet stroom en je zal ook luchtstroming moeten hebben... zoals ook al door een ander genoemd, gebruik een ventilator. Doe ik ook en de was is er veel sneller droog door. Als ik natte was vroeg in de avond ophang en er de ventilator op zet dan is deze voor het werk (ik sta 5 uur op) al droog.
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.
Het normale weerbericht is niet altijd bruikbaar om te bepalen of het zinvol is om je was buiten te hangen. Als het niet regent, maar wel windstil is, bewolkt en heiig dan is het geen wasweer. Als de lucht heel droog is en het waait flink, dan is het geen probleem, want dan droogt de was toch wel.
Op sommige plekken in het land is het een schande om op zondag de was buiten te hangen. Daar word je er op 'aangekeken' als je je was op zondag buiten te drogen hangt. Als je last hebt van pollen kan dat een reden zijn om de was niet buiten te drogen. Want pollen kunnen in je schone was dringen.
Temperatuur: Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je wasje zal drogen. Tijd: In het najaar zal het langer duren voordat het vocht uit je kleding verdwijnt. Luchtvochtigheid: Een lagere luchtvochtigheid zorgt ervoor dat vocht makkelijker kan worden afgegeven aan de omgeving. Dit zorgt voor een sneller droogproces.
Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt.
"In principe is regenwater het schoonste water wat we hebben. Het is water wat verdampt op zee en door de lucht in wolken over het land komt", legt Buntsma uit. Het water kan wel vervuilende stoffen opnemen. Zo hebben we het een aantal jaren geleden gehad over zure regen.
Wasgoed buiten laten drogen
Het is heerlijk om de was lekker buiten te drogen. Maar voor hooikoorts patiënten is het een bron van pollen, die voor veel narigheid zorgen. De pollen nestelen zich namelijk in je kleding. Droog je was daarom bij voorkeur binnen.