Felipe (Valladolid, Spanje, 21 mei 1527 - Madrid, Spanje, 13 september 1598), was de oudste zoon van Karel V van het Heilige Roomse Rijk en Isabel van Portugal (1503-1539). Zijn Nederlandse naam is Filips. Filips II was vroom katholiek.
In 1555 volgt Filips II zijn vader op als koning van Spanje en als landsheer over de Nederlandse gewesten. Filips is overtuigd katholiek en een groot tegenstander van het nieuwe protestantse geloof. Hij laat de protestanten streng vervolgen en probeert meer macht naar zich toe te trekken.
Margaretha van Parma is de halfzuster van Filips II, de koning van Spanje en de Nederlanden. Maar twee landen besturen die zover uit elkaar liggen is lastig. Filips benoemt Margaretha in 1559 tot landvoogdes der Nederlanden. Dat betekent dat zij het land mag besturen in naam van Filips II.
Geloof als motivatie voor zijn beleid
Filips II zag zichzelf onder andere als de leider van de contrareformatie, de reactie van de Rooms-Katholieke Kerk op het opkomende protestantisme in Europa. Voor Filips II bestond er geen verschil tussen de belangen van de katholieke Kerk en die van Spanje.
Karel en Filips wilden nieuwe belastingen heffen, maar konden dit alleen met toestemming van de adel. Door de Spaanse centralisatiepolitiek zag de adel haar macht duidelijk verminderen en dus waren ze niet zo blij met Karel en Filips. De belastingmaatregelen zorgden dan ook voor spanning.
Filips de Schone was de zoon van Maria van Bourgondië (1457-1482) en Maximiliaan I van Oostenrijk (1459-1519). Toen zijn moeder door een ongeluk tijdens de jacht in 1482 om het leven kwam, waarna Maximiliaan het regentschap voor de Bourgondische erflanden op zich nam.
Nederland komt halverwege de 16e eeuw terecht onder de macht van de Spaanse koning Philips II. Er is veel verzet tegen zijn macht en ideeën. Zo veel dat Philips II zijn opperbevelhebber van het Spaanse leger, Alva, naar Nederland stuurt om de orde te herstellen.
Hieruit blijkt een historische misvatting: Nederland is namelijk nooit bezet door Spanje of de Spanjaarden. De Spaanse koning, in 1583 was dat Philips II, was de wettige vorst van alle Lage Landen. Dat was hij geworden via zijn voorouders die teruggaan tot de dertiende eeuw.
Eind 1589 deed hij Filips het verzoek om de Nederlanders een vredesvoorstel aan te bieden waarin ruimte zou zijn voor enige tolerantie op religieus gebied. Schoorvoetend ging Filips akkoord met het in Holland en Zeeland openlijk belijden van het protestantse geloof.
De Tachtigjarige Oorlog begon met de eerste invasie van Willem van Oranje. Oranje viel in de zomer van 1568 stak de Eems over en viel de Spaanse Nederlanden in het noorden binnen. Medestanders van hem zouden de Nederlanden ook binnenvallen via Roermond (dat belegerd werd) en in het zuiden.
Op 15 november 1543 trouwde Filips met prinses Maria Manuela van Portugal (1527-1545). Ze kregen een zoon: Carlos (8 juli 1545 - 24 juli 1568)
Wie won de Tachtigjarige Oorlog ? De noordelijke Nederlandse gewesten wonnen hun onafhankelijkheid en vormden de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden, terwijl de zuidelijke gewesten onder Spaans gezag bleven.
Vaak karakteriseerde men Karel V als een «universeel monarch», terwijl zijn zoon Filips dan als een «nationalistische Spaanse» koning ten tonele werd gevoerd. Karel V was in deze visie «de Bourgondische humanist», Filips II «de fanatiek-katholieke Spanjaard»2.
Ze kregen ruzie over 2 onderwerpen. De centralisatie politiek en de strenge vervolgingen voor protestanten van de koning. De definitieve breuk tussen Willem en Filips II komt na de beeldenstorm in 1566. Willem wordt ontslagen en vlucht naar zijn geboorteland Duitsland.
Filips II stuurt de hertog van Alva naar de Nederlanden om orde op zaken te stellen. Willem van Oranje, stadhouder en leider van de opstandelingen, wordt zijn grootste tegenstander.
Na de troonsafstand van keizer Karel V in 1555 werd het Habsburgse rijk gesplitst; zijn zoon Filips II kreeg de twee Spaanse koningskronen van Castilië en Aragón, Franche-Comté, Napels, Sicilië, Portugal en de Zeventien Nederlandse provinciën, die tot het Rooms-Duitse keizerrijk behoorden; zijn broer Ferdinand kreeg de ...
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
Dit omdat hij volgens de meeste lezingen begon in 1568 en eindigde in 1648, met de ondertekening van de Vrede van Münster. En dat is dus precies tachtig jaar. Maar het was niet tachtig jaar volop oorlog.
Hiermee wordt voor hen, Filips de tweede niet langer erkend als heerser over de Nederlanden. Omdat het de gewesten niet lukt om een eigen vorst te vinden, gaan ze in 1588 door als de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waar de hoge edelen de macht hebben.
begonnen de Romeinen met het veroveren van Spanje en Portugal. Zij gebruikten voor deze landen het woord Hispania.
Nederland (Países Bajos)
Friesland = Frisia. Drenthe = Drente.
De Spaanse Nederlanden of Belgica in het Latijns is de benaming voor de Habsburgse Nederlanden van 1556 tot aan 1715. Tot 1581 stonden de Spaanse Nederlanden ook bekend als de Zeventien Provinciën.
Spanje en Portugal
Alva werd verbannen van het hof en bracht zijn tijd door in het kasteel van Uceda. Daar zou hij twee jaar verblijven. Alva bleek in 1580 weer onmisbaar voor Filips, toen in Portugal verzet ontstond tegen Filips' aanspraak op de Portugese troon.
In 1567 benoemde Filips Alva tot landvoogd van de Nederlanden en kreeg hij opdracht om de opstand van Willem van Oranje neer te slaan. Alva voerde een streng bewind door en kreeg al snel de bijnaam de IJzeren Hertog. Desondanks wist hij de , opstandelingen niet te verslaan.