Melk zit in het recept voor verschillende redenen: het geeft de saus een extra rijke smaak en zou het helpen om het vlees malser te maken. Ook balanceert de melk de zuurtegraad van de tomaten en de wijn en geeft het ook nog een gelaagdheid aan de saus. Wij zeggen: giet het er maar in.
De zoete smaak van de tomaten versterken? Dat doe je door zelf nog een klein beetje extra zoet toe te voegen. Met een schepje suiker bijvoorbeeld, of een klein beetje honing. Ook een kneepje balsamicocrème doet wonderen.
Er komt meer vloeistof in de saus waardoor ze niet meer te zout smaakt. Natuurlijk wordt je saus hierdoor dunner, en dat is niet altijd de bedoeling. Maar het kan bijvoorbeeld wel bij een tomatensaus. Wordt het resultaat toch te waterig, dan kun je er wat bindmiddel en/of extra kruiden bij doen.
Meng het met een gelijke hoeveelheid water en voeg toe aan de saus.Het zetmeel absorbeert de overtollige vloeistof, zodat de saus dikker wordt.
Laat de saus minstens 2 uur op zo laag mogelijk vuur pruttelen met de deksel schuin op de pan. Het resultaat moet een mooie dikke saus zijn die er absoluut niet waterig uitziet. Voeg indien nodig extra runderbouillon of water toe als de saus al snel te ver inkookt.
Melk zit in het recept voor verschillende redenen: het geeft de saus een extra rijke smaak en zou het helpen om het vlees malser te maken. Ook balanceert de melk de zuurtegraad van de tomaten en de wijn en geeft het ook nog een gelaagdheid aan de saus.
Doe de gehakte tomaten, samen met alle zaden en sappen, in een grote Dutch oven of steelpan, samen met de boter, olijfolie, uien, knoflook, zout en suiker. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 1-1/2 tot 2-1/2 uur onafgedekt sudderen, tot de saus niet meer waterig is.
Reken op zo'n 3 uur zachtjes pruttelen. Geen zin om voortdurend te roeren? Zet je pot dan 3 uur in een oven van 160°C.
Maizena: Maak een papje van half water, half maizena en klop tot het glad is . Maizena is een krachtig verdikkingsmiddel, dus begin met het kloppen van niet meer dan 1 eetlepel van het mengsel per 2 kopjes sudderende saus; roer en laat 2 minuten sudderen, controleer de dikte en herhaal met meer papje indien nodig.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Tomaten bevatten van nature veel water, dus het lang koken van tomatensaus zal helpen om een deel van het watergehalte te verwijderen . Het water zal langzaam maar zeker verdampen, waardoor er een dikke, volle saus met veel smaak overblijft.
Je kunt sauzen indikken met allerlei bindmiddelen zoals maïzena maar de beste manier om een saus te laten indikken is door ze gewoon te laten inkoken. Laat ze wat langer pruttelen op het vuur zodat het vocht verdampt en de saus vanzelf dikker wordt.
6. Een zuurtje. Appelazijn, olijven of citroensap kunnen je saus een lekkere zure toets geven.
Een flinke tak of twee verse kruiden zoals basilicum, peterselie, rozemarijn of salie kunnen de smaak van een pot pastasaus versterken. Als alternatief kunnen sommige van die kruiden, zoals peterselie, salie en rozemarijn, fijngehakt en zachtjes gebakken worden in verse olijfolie voordat de saus aan de pan wordt toegevoegd.
Tomatensaus lang laten koken
Het lijkt zo idyllisch: een grote pan vol tomatensaus die uren op je fornuis staat te pruttelen. Toch verpest je de meeste tomatensauzen zodra je ze langer dan 15 minuten laat borrelen. De smaak van de tomaten vliegt dan volledig uit de saus en er blijft een zurige, rode saus over.
Zout en peper zijn onmisbaar in tomatensoep, maar probeer er zeker ook eens andere kruiden aan toe te voegen. Heerlijke combinaties zijn basilicum-rozemarijn-tijm, peterselie-bieslook en wat dacht je van munt met een beetje fetakaas?
Is je saus te dun geworden? Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt.
Te veel pastawater toevoegen aan de spaghettisaus is vaak de hoofdoorzaak van een waterige saus . Andere oorzaken zijn overtollig water van de noedels zelf of het niet goed inkoken van de saus.
Om zelfgemaakte tomatensaus dikker te maken, moet je het op laag vuur laten sudderen tot het een derde tot de helft is gereduceerd . Door het water eruit te halen, wordt het vanzelf dikker.
Passata is tomatensaus dat gemaakt wordt van verse, rijpe tomaten die gekookt en nadien gezeefd worden. Pulp en zaadjes worden dus verwijderd. Is passata dus hetzelfde als gezeefde tomaten? Ja, het is de Nederlandstalige benaming hiervoor.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Tomatensaus wordt dieper en intenser naarmate je het langer kookt . Tomatensausen kunnen in 10 minuten of 4 uur worden gekookt, en ze kunnen allemaal heerlijk zijn.
Laat het geheel 5 tot 6 uur koken en roer het elke 1 tot 2 uur door, tot het ongeveer gehalveerd is en een donkerrode kleur heeft gekregen. (Verlaag de oventemperatuur als de saus te snel bubbelt of als de bruine stukjes te donker beginnen te worden.)
Ik geef een kookbereik van 30 minuten tot 90 minuten (1 1/2 uur). Kortere kooktijden leveren een dunnere saus op met een frissere tomatensmaak; langere kooktijden maken uw saus dikker en geven het een gekookte smaak. Kijk naar uw saus terwijl deze suddert en stop met koken wanneer deze een consistentie en smaak heeft bereikt die u lekker vindt .
Bij stoven maak je eten langzaam gaar in een vloeistof, bijvoorbeeld in water of bouillon. Dit doe je met een stoof- of braadpan met een dikke bodem en deksel. Je kunt ook een tajine gebruiken. Varieer met groente, peulvruchten, aardappelen, vis, vlees, kip en mengsels daarvan.