Vlees ontdooienLeg bevroren vlees een dag voor de bereiding op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast. Je kan het gewoon in de oorspronkelijke verpakking laten zitten. Zo kan het vlees de vleessappen opnemen en blijft het mals en sappig.
Als je vlees ontdooit op kamertemperatuur, hebben de bacteriën vrij spel en stijgt de kans op voedselvergiftiging. Ook vlees ontdooien onder warm water is niet aangeraden. Je ontdooit vlees beter in de koelkast. Haal het ongeveer 24 uur op voorhand uit de diepvries, zodat het volledig kan ontdooien.
Denk vooruit als je vlees in de koelkast wilt ontdooien, want het kost een hoop tijd. Leg het ingepakte of afgedekte vlees op een schaal om de rauwe sappen op te kunnen vangen. Ontdooi het vlees 24 uur. Grote stukken vlees, zoals hele kippen of braadstukken kunnen wel 24 uur per 2,5 kilo nodig hebben om te ontdooien.
Haal het vlees ongeveer een half uur voor de bereiding uit de koelkast. Het vlees komt hierdoor wat op temperatuur. Vlees dat rood of rosé gegeten wordt, kan beter 15 minuten van te voren uit de koelkast gehaald worden. Gemalen producten zijn veel gevoeliger voor bederf.
Ontdooien op kamertemperatuur
Vlees uit de vriezer gewoon op het aanrecht ontdooien? Dat is zeker geen goed idee. Er zit altijd wat vocht om het vlees en tijdens het ontdooien zal dit als eerste weer vloeibaar worden. Dit loopt van het vlees af en zal snel de temperatuur van de keuken aannemen: ongeveer 20 graden.
Het vlees moet op kamertemperatuur komen door het minimaal 20 minuten buiten de koeling te bewaren. Bij ontdooien, vlees in verpakking een nacht ontdooien in koelkast of 30 minuten in koud stromend water. Daarna uit de verpakking halen, deppen en op kamertemperatuur laten komen.
Wat gebeurt er met vlees dat te lang bevroren is? Voedsel dat in een vriezer op nul graden wordt bewaard, is voor onbepaalde tijd veilig om te eten .
Vlees invriezen moet snel gebeuren. Als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Daardoor kan het aan kwaliteit verliezen.
Volgens de USDA is bevroren vlees dat op 0°F of lager wordt bewaard, technisch gezien altijd veilig om te eten. Deze lage temperatuur voorkomt de groei van micro-organismen en microben zoals bacteriën en schimmels.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Haal hiervoor het vlees uit de diepvries en laat het vlees 1 dag langzaam ontdooien in de koelkast. Het ontdooien in 1 dag is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het product. Een steak van bijvoorbeeld 250 gram is makkelijk ontdooit in 1 dag terwijl bijvoorbeeld een procureur van 2,5 kg wel 2 dagen nodig heeft.
In de koelkast
Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Rundvlees, varkensvlees en lamsvlees: Deze vleessoorten kunnen tot twee uur buiten de koelkast worden bewaard voordat ze worden bereid. Na twee uur neemt het risico op bederf aanzienlijk toe, vooral bij warm weer. Gevogelte (kip, kalkoen): Gevogelte is gevoeliger voor bacteriële groei dan rood vlees.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
Is diepvriesverbrand vlees veilig om te eten? Diepvriesverbrand voedsel is nog steeds veilig om te eten, maar het smaakt misschien niet zo lekker . De 'verbrande' stukjes kunnen een beetje droog, taai of taai zijn - vooral bij vlees. Je zult merken dat het voedsel ook flauw wordt, omdat het sublimatieproces ook een aantal smaakmoleculen eruit kan halen.
Als je vlees invriest, wordt het water in het vlees omgevormd tot ijskristallen. De vorming van die ijskristallen beperk je best tot een minimum. Bij het ontdooien zorgen zij er namelijk voor dat je stukje vlees heel wat voedingsstoffen, smaak en sappigheid verliest.
Eten invriezen is een geweldige conserveermethode. Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker.
Rundergehakt is onbeperkt veilig als het bevroren wordt bewaard, maar zal na verloop van tijd aan kwaliteit verliezen . Het is het beste om het binnen 4 maanden te gebruiken.
Diepvriesproducten zijn onbeperkt veilig . Voor de beste kwaliteit moeten verse varkensgebraad, biefstukken, karbonades of ribben binnen vier tot zes maanden worden gebruikt; vers gemalen varkensvlees, varkenslever of verschillende soorten vlees moeten binnen drie tot vier maanden worden gebruikt; en zelfgekookt varkensvlees; soepen, stoofschotels of ovenschotels binnen twee tot drie maanden.
En volgens de USDA is twee uur de maximale tijd dat bederfelijk voedsel op kamertemperatuur kan worden bewaard voordat het vatbaar is voor schadelijke bacteriën. Deze waarschuwingen zijn niet alleen voor de show, elk bederfelijk voedsel dat langer dan twee uur wordt bewaard, is een geweldig recept voor voedselvergiftiging.
Als je het vlees graag even wilt laten rusten maar niet te veel wilt laten afkoelen, is het handig om het even losjes in aluminiumfolie te wikkelen of in de oven (op 65 tot 70 graden) even wat tijd te geven. In de folie hou je een tijd aan van 4 à 5 minuten; in de oven kan het zo'n 20 minuten op kracht (smaak) komen.
Als je het stoofvlees een nachtje in de koelkast laat staan na het stoven, wordt het nog zachter en smakelijker. Warm afgekoeld stoofvlees zachtjes op en blijf ruim onder de 90˚C, dan blijft het meeste vocht in het vlees.