Schuim wordt gevormd doordat detergentmoleculen zich verzamelen op het oppervlak van water. Je kan die moleculen daar wegkrijgen door er een solvent bij te gieten, zoals aceton of alcohol.
Met behulp van een schepnet kunt u de grote schuim lagen uit het water scheppen. Tip 2: Maak gebruik van een anti schuim middel om het schuim op te lossen. Dit middel reduceert het schuim en verwijdert alle stoffen in het water die schuimvorming veroorzaken.
Als er lucht in het badwater komt (bijvoorbeeld omdat de kraan hard aan het stromen is of omdat je met je hand bubbels maakt), gaan de zeepdeeltjes daar als een dun velletje omheen zitten. En dan krijg je zeepbellen.
Als dit met veel moleculen naast elkaar gebeurt, ontstaat een vliesje van zeep tussen het water en de lucht. De luchtbelletjes in het water worden ingekapseld door de zeep en die blijven langer bestaan als belletjes. Hierdoor schuimt zeep.
Badschuim, zoals deze van Kneipp, werkt het beste maar met douchegel lukt het vaak ook. 'Creamy' douchegels, zoals bijvoorbeeld die van Dove, werken helaas niet zo goed hiervoor. Giet een flinke scheut badschuim in bad – hé, af en toe mag dat best – en laat de kraan lopen.
Een ontschuimer, of antifoam, is een chemische toevoeging die schuimvorming tegengaat of het schuim afbreekt. McDonalds gebruikt een ontschuimer in de frituurolie om spattende olie tegen te gaan. In medicijnen om winderigheid of een opgeblazen gevoel tegen te gaan, is ontschuimer een bestanddeel.
Kies een zeep en voeg het toe aan de kom.
Je kunt kiezen uit een geparfumeerde of een ongeparfumeerde, je kunt de het ook later op geur brengen met etherische oliën. Als je geen vloeibare handzeep of lichaamszeep hebt, dan zijn hier wat andere mogelijkheden: Afwasmiddel, geparfumeerd of ongeparfumeerd.
Het eerste bewijs voor het gebruik van zeep is bijna vijfduizend jaar oud en stamt uit Babylon. Een cilinder van klei uit 2800 v. Chr. bleek een zeepachtige substantie te bevatten en ook werd een Babylonisch kleitablet van 2200 v.
Harde, blokken zeep kunnen in principe niet beschimmelen of bederven. Wel kunnen de oliën die in de zeep zijn gebruikt, bijvoorbeeld amandelolie, op een gegeven moment gaan oxideren en ranzig worden. Een zeep is over de houdbaarheidsdatum heen wanneer het begint te ruiken naar oud frituurvet.
In de desinfecterende zeep is maar een beperkte hoeveelheid alcohol aanwezig, dus vanaf het moment dat alle alcohol opgebrand is, dooft de vlam. Ook bestaat de desinfecterende zeep vooral uit water.
Re: Welk badschuim schuimt het meest? Rituals schuimt best goed. En ruikt natuurlijk heerlijk!
Het schuimende effect ontstaat doordat er een oppervlakte-actieve stof als natriumlaurylethersulfaat in badschuim zit. Het schuim zorgt ervoor dat het water wat langer warm blijft. Het wordt ook veel in films gebruikt voor naakt-in-bad-scènes. Een alternatief voor badschuim is badolie.
De Soda (natriumbicarbonaat) reageert met de azijn (zuur). Hierbij komt CO2, koolstofdioxide vrij, hetzelfde gas als de bubbeltjes in frisdrank. Het gas wordt als het ware gevangen in het eiwit, hierdoor ontstaat schuim.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell.
Douchegels zijn een stuk makkelijker in gebruik dan zeep, maar zorgen wel eerder voor een droge huid. Veel gels bevatten namelijk agressieve en synthetische stoffen als sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en voor uitdroging en gevoeligheid zorgen.
Met zeep kun je vuil, zweet en natuurlijke oliën van je huid weghalen. Zepen is in staat dode huidcellen van je huid te verwijderen.
Met zeep maken volgens de koude methode oneindig veel variëren met recepten en geuren. Eigenlijk heb je maar vier ingrediënten nodig: water, natriumhydroxide, vetten (in de vorm van plantaardige oliën en boters) én etherische olie.
Uit as van hardhout gemengd met water kan loog gemaakt worden. Er moet genoeg kalium in het hout zitten. Door het as met water te mengen en door een filtersysteem te halen blijft loogwater over. Dit kan geconcentreerder gemaakt worden door het te verhitten en het water te laten verdampen.
Het is belangrijk dat jij ervoor zorgt dat jij je shampoo en conditioner goed uitspoelt tijdens het douchen. Allereerst omdat je haar heel snel weer vet wordt als je dit niet doet. Shampoo resten in je haar vervuilen je haren juist. Daarnaast kunnen de resten gaan irriteren in je nek en op je hoofdhuid.
Doe de afwas met shampoo
Shampoo is een stuk fijner voor je huid en droogt je handen (bijna) niet uit. En je borden? Die zullen er weer spik en span uitzien.
Een warm sopje met en beetje gel kan weer zorgen voor een fris stel ondergoed of een paar shirtjes. Door douchegel met een luchtje te gebruiken zal de kleding na het drogen nog lekker blijven ruiken.
Een schuim is een dispersie van gas in een continue fase.
De gasbellen in het schuim variëren in grootte van enkele millimeters (slagroom), tot enkele centimeters (brood). De continue fase in een schuim vormt vaak een dunne laag, die ook wel een filmlaag wordt genoemd.