Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De spruitjes zijn verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Dingen die u moet weten
Gooi verse spruitjes weg die een vieze geur, gele of verwelkte bladeren, een papperige of slijmerige textuur of donkere vlekken hebben . Gebruik verse spruitjes binnen 1-2 weken nadat u ze hebt gekregen.
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Spruitjes zijn echte vitaminebommetjes!Ze bevatten allerlei gezonde vitaminen en mineralen, maar qua hoeveelheid vitamine C springen ze er behoorlijk uit.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Net als andere kruisbloemige groenten bevatten spruitjes een soort koolhydraten die je lichaam niet makkelijk kan afbreken. Dit kan buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie veroorzaken .
Neem geen: gepaneerde en gefrituurde gerechten; taai en draderig vlees en vis met graten; draderige en vezelige groenten zoals asperges, champignons, tuinbonen, maïs, taugé, aubergine, zuurkool, venkel en peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, kapucijners etc); rauwe groente/rauwkost zoals wortel en knolselderij.
Kool kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de familie Brassicaceae/Cruciferae. Leden van deze familie zijn onder andere broccoli, spruitjes, bloemkool, mierikswortel, mosterd, radijs en raap.
Wanneer spruitjes worden gekookt, kunnen ze wat voedingsveranderingen ondergaan. De niveaus van de antioxidante vitamines E en K nemen toe tijdens het koken, maar de niveaus van sommige in water oplosbare voedingsstoffen, zoals vitamine C, nemen af .
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Er zijn een paar groenten waarvan men denkt dat ze goed zijn voor de slaap vanwege hun hoge gehalte aan voedingsstoffen. Deze omvatten asperges, spruitjes en donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool. Asperges en spruitjes zijn goede bronnen van tryptofaan .
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de maag irriteren bekende triggers zijn: suiker, alcohol, koffie, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken, uien, chocola, citrusvruchten, vet voedsel, en peulvruchten. Probeer deze te vermijden als je vaak last van je maag hebt.
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Groenten zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en kool kunnen vaak een opgeblazen gevoel verzorgen. Het ongemak van een opgeblazen gevoel kan ertoe leiden dat mensen aannemen dat deze groentesoorten meer kwaad dan goed doen. Probeer ze anders klaar te maken in plaats de intake hiervan te verminderen.
Symptomen van voedselvergiftiging bij het eten van rauwe spruiten zijn diarree, maagkrampen en braken . De meeste mensen krijgen deze symptomen binnen 12-72 uur na het eten van de spruiten. Symptomen zijn over het algemeen zelfbeperkend of gemakkelijk te behandelen en veroorzaken zelden levensbedreigende complicaties.
Toegelaten. Zacht gekookte of gestoofde groenten, andijvie, witloof, wortelen, princessen, snijbonen, fijne groene boontjes, aspergepunten, spinazie, bloemkool, selder, preiwit, tomaten zonder vellen of pitten.
Aan de andere kant hebben sommige mensen beide kopieën van het bitter smakende PTC-gen . Zij staan bekend als 'superproevers' en vinden spruitjes extreem bitter, wat betekent dat ze er waarschijnlijk een hekel aan zullen hebben!
Dr. Lisa Methven, docent voedings- en voedingswetenschappen, zei dat sommige mensen geboren worden met overgevoelige smaakpapillen op de tong . Gemiddeld heeft een persoon 25 soorten bitterreceptoren, maar sommige hebben er meer. Ze zei dat hoe meer smaakpapillen iemand op zijn tong heeft, hoe groter de kans is dat hij spruitjes als bitter proeft.
Supergezond
Wist je al dat spruiten 3 keer zoveel vitamine C bevatten als sinaasappels?Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, ijzer, magnesium, kalium, foliumzuur en vezels.