Wanneer je dagelijks beweegt, verbrand je de koolhydraten die je binnenkrijgt en verlaag je de bloedsuikerspiegel. Ook zorgt bewegen ervoor dat je beter op insuline reageert. Vooral bewegen op een nuchtere maag en na de maaltijd een wandeling maken, hebben een gunstig effect.
Glucose en diabetes type 1: insuline
Zonder insuline kan je lichaam geen glucose uit je bloed halen om er energie van te maken. De enige manier om ervoor te zorgen dat het teveel aan glucose op tijd wordt weggewerkt, is door zelf iedere dag insuline aan je bloed toe te voegen met een pomp of een spuitje.
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten. Het beste is zwarte of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte.
Zwarte komijn (ook wel bekend als nootmuskaatbloem) bleek het doeltreffendst te zijn en kon geassocieerd worden met de grootste daling in de bloedglucosespiegel. Naast zwarte komijn waren kaneel en gember het effectiefst in het bestrijden van hoge bloedsuikerspiegels. Maar gember bleek nóg meer te doen.
Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Wat gebeurt er in je lichaam als je suikers eet? In het lichaam worden koolhydraten in het maagdarmkanaal door verteringsenzymen afgebroken tot hun afzonderlijke bouwstenen. Kristalsuiker wordt bijvoorbeeld afgebroken tot glucose en fructose, melksuiker tot glucose en galactose.
Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst.
De cafeïne in koffie beïnvloedt de bloedsuikerspiegel. Bij sommige mensen kan het de bloedsuikerspiegel tijdelijk verhogen, terwijl anderen geen effect zien of zelfs een lichte daling. Deze reactie verschilt afhankelijk van hoe jouw lichaam op cafeïne reageert.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.
2 staat voor: elke 2 uur uw glucose meten en zo nodig bijspuiten met kortwerkende insuline. 4 staat voor: bij glucosewaarden tussen 15 – 20: 4 eh snelwerkende insuline bijspuiten. 6 staat voor: bij glucosewaarden boven 20: 6 eh snelwerkende insuline bijspuiten.
Ceylon kaneel heeft een lager coumarine gehalte. Zolang je gevarieerd eet dan is het niet gevaarlijk voor je gezondheid. Er is geen bewijs dat kaneel helpt om de bloedsuiker goed te houden bij mensen met diabetes. Het gebruik van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom af te raden.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Conclusie bloedsuikerspiegel verlagen
Kies voor verse, onbewerkte voeding, voeg eiwitten toe aan je ontbijt, omarm gezonde vetten en vezels, slaap voldoende en beweeg regelmatig.
Kies voedsel met minder calorieën, verzadigd vet, suiker en zout . Houd bij wat u eet, drinkt en beweegt. Drink water in plaats van sap of frisdrank. Beperk alcoholische dranken (2 drankjes of minder per dag voor mannen, 1 drankje of minder per dag voor vrouwen).
Neembladeren bevatten verbindingen zoals flavonoïden en glycosiden die hypoglycemische effecten kunnen hebben, wat helpt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Kauw verse neembladeren in de ochtend.
Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten, lijnzaad en chiazaad, zijn een goede bron van vezels, proteïnen en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen helpen om de opname van suiker in het bloed te vertragen, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Uit de statistische analyse bleek dat azijn ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel significant minder snel stijgt na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd. Ook de insulineconcentratie na de maaltijd werd positief beïnvloed in vergelijking met de controlegroep.