Een boek in traditionele zin is een samengevoegde stapel papier met tekst en/of afbeeldingen. Daarnaast wordt met de term de betreffende informatie, of een soortgelijke verzameling informatie, aangeduid (een boek schrijven, een boek downloaden).
Verzameling van houten of ivoren tabletten, of vellen papier, perkament of soortgelijk materiaal, die blanco, beschreven of bedrukt zijn, en die aan elkaar zijn geregen of gebonden. Gewoonlijk vele gevouwen en gebonden bladen met ononderbroken drukwerk of tekst.
Een hoofdstuk is een afgebakend onderdeel van een in de regel langere tekst. Een hoofdstuk begint vaak op een nieuwe bladzijde. Vooral in boeken worden de individuele hoofdstukken vaak genummerd en/of getiteld.
Het oudst bekende gedrukte boek stamt uit China en is uitgegeven op 11 mei 868. Het is een zogeheten blokboek, dat pagina voor pagina is gestempeld met uitgesneden houten blokken en inkt. De techniek werd in Korea al in de 8e eeuw toegepast, maar in boeken uit die tijd staat geen jaar van uitgave.
Uitvinding boekdrukkunst
In 1442 werd het allereerste met losse letters gedrukte boek uitgegeven. Het eerste boekwerk dat in oplage gedrukt werd was de Gutenbergbijbel.
De boekdrukkunst is rond 1450 uitgevonden door Johannes Gutenberg te Mainz. In de tweede helft van de vijftiende eeuw verspreidde ze zich over heel Europa.
Lang werd aangenomen dat Joodse rabbijnen de canon van de Hebreeuwse Bijbel afsloten tijdens een soort van een 'concilie' in het stadje Jamnia, ongeveer in het jaar 100 voor Christus.
Het (originele titel: It) is een horrorboek uit 1986 geschreven door Stephen King.
Zoals: 'Waar dient dat voor? ' Dit prentenboek legt voorwerpen, natuurverschijnselen, en zelfs taal op een grappige manier onder de loep. Het schept, net als kleuters, plezier in pertinente vragen stellen. Ongewoon en slim.
Schrijf je daarentegen 1000 woorden per dag, maar kun je alleen doordeweeks een uur schrijven, dan ziet het er voor jou zo uit: 1000 x 5 = 5000 woorden per week. 80.000 : 5000 = 16 weken (waarvan 5 schrijfdagen per week). Na ongeveer 4 maanden heb jij dan de eerste versie van je boek af.
Boven een paragraaf staat altijd een kopje (vaak met paragraafnummer, zoals 1.1 of 1.2) en hiervoor staat een witregel. Paragrafen gebruik je om een tekst beter te structureren. In een alinea bespreek je een thema met betrekking tot je hoofdonderwerp of deelonderwerp.
Het eerste hoofdstuk is de inleiding van de scriptie. Studenten schrijven de inleiding nadat ze hebben bedacht wat het probleem van de opdrachtgever eigenlijk is en wat voor onderzoek daarbij hoort.
Woke (uitspraak: [wəʊk]; Afro-Amerikaans-Engelse variant van woken; wakker geworden) is een term die verwijst naar het bewust zijn van racismeproblematiek en sociaal onrecht jegens minderheden in de samenleving.
Kortom: een niet zo eenvoudig te beantwoorden vraag: "hoeveel boeken zijn er in de wereld (geschreven)?". Vanuit lijsten van meer dan 600 miljoen items komt hij uiteindelijk aan het eind van zijn artikel op die 129.864.880 boeken, dus op de 80 nauwkeurig!
Dit prentenboek legt voorwerpen, natuurverschijnselen, en zelfs taal op een grappige manier onder de loep. Het schept, net als kleuters, plezier in pertinente vragen stellen. Ongewoon en slim. Prachtig om naar te kijken!
Een omslag, boekband of kaft is het kartonnen of papieren omhulsel van een boek of tijdschrift. Bij een paperback is de omslag van dun, buigzaam karton gemaakt. Een stofomslag is een extra, losse kaft om de eigenlijke omslag te beschermen.
De rug van het boek is het deel dat in de boekenkast zichtbaar is als het boek naast een ander boek staat. Daarom is de rug misschien wel het belangrijkste onderdeel van het boek. Toch wordt er meestal te weinig aandacht aan besteed. De tekst op de rug heet simpelweg de rugtekst.
Dat Jezus Aramees sprak, is vrijwel onomstreden. De semitische taal werd in de tiende eeuw voor Christus al gesproken in steden als Damascus en groeide tussen 700 en 300 voor Christus uit tot de voertaal in de landen rond de oostkust van de Middellandse Zee.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Jezus is geboren ca 4 v. Chr., rond de tijd dat Herodes de Grote stierf. Hij bracht zijn kinder- en jeugdjaren door in Nazareth in Galilea. Hij werd gedoopt door Johannes de Doper.
De boekdrukkunst is rond 1455 uitgevonden door Gutenberg in Mainz. Hiervoor werden er al blokboeken gedrukt, waarbij een volledige pagina uit één blok hout werd gesneden. Het snijden van zo'n houtblok kostte veel tijd en het kon na het drukken van dat ene boek worden weggegooid.
Iedere pers drukt zijn eigen kleur op hetzelfde vel papier. Eerst zwart, dan blauw, dan rood en ten slotte geel. Zo'n vel wordt dan omgedraaid en dan wordt de achterkant gedrukt. Dit komt er uiteindelijk uit: een groot vel met 32 verschillende pagina's erop.